Srpkinje kod plastičnog hirurga: Grudi, nos i hijaluron su hit

Foto: Marko Beric / Panthermedia / Profimedia

Trendovi na društvenim mrežama, filteri, fotošop i “savršeni izgled”, napravili su atmosferu u kojoj nije dozvoljeno stariti i prirodna lepota više nije dovoljna. Neke dame se odlučuju na minimalne korekcije, dok su druge ipak rešene da svoje lice potpuno "rekonstruišu".

Istražili smo koje plastične operacije i tretmani se najviše traže u Srbiji.

“Devojke mi se najčešće obraćaju radi korekcije grudi i nosa”, kaže dr Siniša Kojić.

Ova dva zahvata se rade pod punom anestezijom, a oporavak traje nedeljama nakon operacije. Operacija grudi košta oko 3.700 evra, ali cene variraju od klinike do klinike. S druge strane, ukoliko razmišljate o rinoplastici, računajte na trošak od minimum 3.500 evra.

Mnogo veći broj devojaka se odlučuje na manje komplikovane zahvate i korekcije pomoću hijalurona.

“Kada je estetska medicina u pitanju, razlikujemo bjutifikaciju i anti ejdž medicinu”, objašnjava dr Slađana Marković. “Bjutifikacija je namenjena mlađim devojkama koje žele da naglase svoju lepotu uz pomoć filera i hijalurona, dok je anti ejdž medicina namenjena malo starijim damama u borbi protiv znakova starenja”,

Ubedljivo najčešća korekcija jeste korekcija usana. Devojke traže da se poradi na veličini i obliku, a starije dame traže volumen.

Druga, najtraženija korekcija jeste isticanje jagodica, kada su devojke i žene u pitanju, dok se anti ejdž medicina bazira na uklanjanju bora sa čela, u predelu oko očiju i usana.

Cena jednog mililitra hijalurona je u proseku oko 210 evra, a taj mililitar možete rasporediti na licu kako vama odgovara.

Pitali smo doktorku Marković i zašto se tako često dešava da devojke koje se odluče na više estetskih zahvata liče jedna na drugu.

“To je takozvani supermodel look – puna usta, naglašene jagodice i naglašena brada. Mi to ne preporučujemo. Svakako da je najbolji individualni pristup svakom licu”, objašnjava doktorka.

Još jedna od čestih korekcija koje žene traže jeste korekcija podočnjaka. Umor na licu se najbolje vidi na očima, ali medicina je napredovala značajno i ova nesavršenost se jednostavno “može izbrisati”.

Postoji više načina za uklanjanje podočnjaka.

Za tamne podočnjake lek je mezoterapija i cena tretmana iznosi 30 evra. Ukoliko su vaši krugovi ispod očiju udubljeni, malo hijalurona će u tom slučaju rešiti problem. Na kraju, možete se opredeliti i za hirurško uklanjanje podočnjaka koje je rezervisano za srednje teške i izražene podočnjake, tzv. kesice, ispod oka.

Šta je prava mera

Doktorka Maja Velimirov nam je objasnila da je kod anti ejdž tretmana najvažnije otkloniti uzrok, a ne posledicu. Zato svojim klijentkinjama prvo preporuči botoks i razbije sve predsrasude o njemu. Botoks deluje na nerve i mišiće u licu, te sprečava mimiku zbog koje je bora nastala. S druge strane, fileri samo popunjavaju bore.

„Početni momenat starenja je gubitak tkiva u srednjem delu lica, zbog čega lice počinje da ‘pada’ i to je ono što klijentkinje prvo primete. Međutim, nije ispravno da se odmah samo popuni ta bora, već se gleda šta je dovelo do njenog nastanka“, objašnjava doktorka Velimirov.

Doktorka objašnjava da sve kreće od jagodica, i da bi podočnjaci i usne, zapravo trebalo da dođu kao šlag na tortu.

Što se tiče održavanja, botoks traje tri do šest meseci, a fileri od osam meseci do godinu dana, mada je sve prilično individualno.

***
Bonus video: Joga lica za početnike

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram