Aplikacije s kojima pouzdano znaš koji otrov je u tvojoj kozmetici

Foto: A. Astes / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li ste nekada razmišljali o tome šta se nalazi u kozmetičkim proizvodima koje svakodnevno koristite? Na osnovu čega birate šta ćete kupiti? Da li vam je bitan brend, cena ili pristupačnost?

Industrija lepote je decenijama koristila toksične sastojke jer su jeftini, lako dostupni i efikasni. Potrošači su danas osvešćeniji i kompanije koje su nekada uspele da “provuku” po neki sumnjiv sastojak sada to više ne uspevaju.

Iako većina brendova iskreno i transparentno predstavlja sve na deklaraciji, bitno je konstantno proveravati tačnost oznaka na ambalažama. Hemikalije su odavno prisutne u svim proizvodima koje koristimo čak i kada na njima stoje natpisi da su “sasvim prirodni”, “zeleni “ i “potpuno bezbedni”.

Prema zakonu, kozmetika koja se koristi u Srbiji ne sme sadržati otrovne ili štetne supstance koje mogu naškoditi potrošačima ali uprkos tome, šminka i proizvodi za negu žena su na “crnoj listi” najotrovnijih proizvoda.

U nastavku ćemo vam otkriti nekoliko aplikacija za vaš mobilni telefon koje vam pomažu da identifikujete štetne hemikalije, toksične sastojke i pronađete bezbedne, netoksične alternative.

INCI Beauty

Ova aplikacija je besplatna i omogućava vam da analizirate sastav sastojaka u kozmetičkim proizvodima. Jednostavno se koristi, uz pomoć kamere skenirate bar kod ili unesete naziv proizvoda u pretragu i lista sastojaka će se odmah pojaviti. Sastojci su označeni različitim bojama, pa tako zelena predstavlja dobre sastojke dok su žutom , narandžastom i crvenom obeleženi sastojci koji mogu biti toksični. Aplikacija vam nudi mogućnost da ostavljate komentare, pa tako možete podeliti svoja zapažanja o određenom proizvodu.

Think Dirty

Jedna od najpopularnijih aplikacija kada je nega u pitanju, besplatna je, jednostavna i ima veliku bazu proizvoda. Proizvod možete naći skeniranjem bar koda nakon čega će vam se uključiti “Dirty meter” koji koristi skalu od 1 do 10, pri čemu 10 označava najviši nivo potencijalnih negativnih efekata na zdravlje. Sistem ocenjivanja se zasniva na brojnim izvorima, uključujući naučne studije i vladine kao i nevladine organizacije. To znači da se ocene na proizvodima mogu menjati u zavisnosti od toga da li su obrađene informacije iz novih studija.

Clean Beauty

Aplikacija koja sadrži iste komponente kao i prethodne dve. Ono po čemu se izdvaja je to što identifikuje sastojke koji su zabranjeni u Evropi u svim proizvodima za negu i lepotu (uključujući šminku, lakove za nokte i farbe za kosu). Takođe, sadrži rečnik sa najosnovnijim pojmovima pomoću kog možete saznati sve što vas zanima.

Pored ovih aplikacija, ima ih još koje funkcionišu po istom principu. Nije toliko ni bitno koju ćete odabrati, samo pustite da vam tehnologija pomogne u kreiranju čistijeg i zdravijeg života.

#related-news_1

***

Bonus video: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram