Da li je parfem u kozmetici stvarno toliko štetan

Foto: Happy Window / Alamy / Alamy / Profimedia

Upotreba maske za lice ili kreme sa cvetnim mirisom može zvučati primamljivo, međutim, neki stručnjaci bi rekli da ovo nije dobar način da negujete vašu kožu. Parfemi u kozmetici obično isušuju lice, ali da li je zaista toliko problematično ako kupite kozmetiku koja lepo miriše?

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, miris je jedan od najčešćih uzroka kontaktnog dermatitisa, koji pogađa otprilike 1% populacije. Dakle, iako postoji direktna veza između mirisa i iritacije kože, odgovor na pitanje da li su mirisni proizvodi za negu kože loši za vas je zapravo prilično složen, piše Instyle magazin.

Zato dr Šari Marčbejn, dermatolškinja iz Njujorka, kao i dr Koestlajn, hemičar kozmetike, odgovaraju na goruće pitanje o jednoj od najžešće debatovanih tema u nezi kože.

Zbog nedostatka propisa, brendovi ne moraju da otkrivaju pojedinačne mirisne sastojke, već umesto toga mogu samo da navedu „miris“ na svojoj listi.

„Prilično sve može biti obuhvaćeno mirisom. Ovo uključuje sintetičke mirise, mirise životinjskog porekla, mirise dobijene od insekata i prirodne mirise.“, objašnjava dr Koestlajn.

Hemičar ističe da je Kalifornija nedavno donela zakon koji zahteva od brendova da otkriju sastojke mirisa počevši od 2022. godine, ali ne precizira gde moraju da ih otkriju. To znači da mogu da uključe celu listu na svoju veb lokaciju kako bi ispunili ovaj zahtev.

Što se tiče prirodnih mirisa, brendovi uzimaju molekule koji biljkama daju mirise i kombinuju ih zajedno. „Takođe imajte na umu da se sve može koristiti, osim ako nije specifičan brend koji je prirodan miris“, dodaje Koestline. Teško je znati koliko je mirisa u proizvodu, uglavnom zbog nedostatka propisa.

Međutim, postoje uputstva za brendove o tome koliko mirisa da koriste. „IFRA standardi savetuju koliko mirisa treba koristiti u određenim proizvodima kako bi bili na bezbednom nivou. Međutim, to nije zahtev ili propis, već samo set smernica“, dodaje hemičar.

Foto: Shutterstock

Loša vest je da ne postoji način da se predvidi da li će miris u proizvodu za negu kože iritirati vašu kožu. Postoji čak i šansa da vas neki od vaših omiljenih proizvoda za negu kože iritira nakon što ga godinama koristite.

„Svako može razviti alergiju ili preosetljivost na bilo koji proizvod za negu kože ili njegove sastojke u bilo kom trenutku, čak i ako je korišćen više puta u prošlosti bez problema“, dalje objašnjava dr Marčbejn.

Test flastera koji sprovodi dermatolog može da utvrdi da li treba da izbegavate proizvod zajedno kako biste sprečili budući osip. Međutim, pošto su mirisi povezani sa ekcemom i iritacijom kože, oni sa osetljivom kožom mogu biti skloniji da dožive kontaktni dermatitis od mirisnih proizvoda.

„Osetljiva koža je skoro univerzalno prisutna kod istih ljudi koji mogu imati rozaceu, ekcem, suvu kožu, alergije i astmu“, kaže dr Marčbejn.

„Za one sa osetljivom kožom, preporučujem da koristite proizvode bez mirisa i da budu oprezni sa bilo kojim proizvodom ili hemikalijom/sastojkom koji može pogoršati iritaciju ili upalu.“, kaže dermatološkinja.

Hipoalergeni proizvodi su takođe sigurnije opcije, međutim, važno je pročitati etikete kako biste bili sigurni da ove formule ne sadrže potencijalne sastojke.

„Hipoalergeno je termin koji se koristi kada se odnosi na kozmetiku, što bukvalno znači da proizvodi / sastojci verovatno neće izazvati alergijsku reakciju“, objašnjava dr Marčbejn.

Iako su prirodna eterična ulja postala uobičajena u prirodnoj kozmetici i mnogi brendovi ih reklamiraju kao „bezbednije“ od sintetičkih mirisa, ona i dalje mogu izazvati iritaciju.

„Prirodno ne znači uvek bolje – na kraju krajeva, otrovni bršljan je prirodan, ali svi znamo šta se dešava kada ga trljamo po celom sebi – tako da korišćenje ’potpuno prirodnih proizvoda’ ni na koji način ne smanjuje šanse da imate alergiju na miris“, on kaže dermatološlinja.

Kada sumnjate u bilo koji proizvod ili sastojak, konsultujte se sa dermatologom. A ako osetite bilo kakvu iritaciju, doktori mogu prepisati kremu koja će ublažiti nelagodnost.

Bonus video: Dva načina da svoje obrve dovedete do savršenstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram