Da li je odeća po planetu štetna kao plastična boca

da li je odeća štetna
Foto: Waldemar Sikora / Alamy / Alamy / Profimedia

U Srbiji se godišnje kupi 80.000 tona odeće od koje značajan deo od plastike i ima kratak rok korišćenja, pa posle odbacivanja šteti životnoj sredini, navodi se u najavi zelenog vebinara koji 28. oktobra organizuje Međunarodni festival zelene kulture.

Odeća u Srbiji često je problematičnog kvaliteta i sastava, a da bi bila povoljna za kupce i isplativa za proizvođače, pravi se od jeftinih materijala, pre svega poliestera, odnosno plastike, navode organizatori.

Dodaju da takva odeća jednako šeti planeti kao plastična boca ili kesa.

Pročitajte još:

„Sistem brze mode plasira trendove iz nedelje u nedelju, podstičući nas da nabavljamo nove odevne ‘krpice’ po jeftinijim cenama. A kako kupujemo, tako i bacamo. Smatra se da godišnje na deponije širom sveta bude bačeno 235 milijardi tona odeće“, navodi se u pozivu.

Negativne posledice neadekvatnog upravljanja tekstilnim otpadom su od zagađenja voda mikroplastikom do uticaja na klimatske promene i upotrebu resursa.

Teme koje će vebinar pokrenuti tokom diskustije jesu koliko se kupuje odeće i kakav je njen kvalitet, kako izgleda životni ciklus odeće, da li sastav odeće šteti zdravlju ljudi i životnoj sredini, koliko odeća ubrzava efekte klimatskih promena i da li da li brza moda ima alternativu.

Organizatori su najavili učešće profesora Miodrag Stojković, istraživača na Institutu za ljudsku genetiku na Univerzitetu u Njukasl, Ivane Jovčić, izvršne direktorke Centra za unapređenje životne sredine, profesora Vladimir Đurđević, klimatologa i profesora na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram