15 kultnih frizura slavnih žena koje su i dalje hit u frizerskim salonima

Brižit
Foto: David Magnus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Večita inspiracija.

Ove slavne dame pamtimo po njihovu talentu, radu i postignućima, ali i po njihovim frizurama.

U nastavku pogledajte 15 kultnih frizura koje su i danas mnogim ženama inspiracija za promenu.

Odri Hepbern

Odri
Foto: George Douglas / TopFoto / Topfoto / Profimedia

Visoka punđa koju je slavna glumica nosila u legendarnom filmu „Breakfast at Tiffany’s“ postala je sinonim za bezvremensku eleganciju kada su u pitanju frizure.

Širli Templ

Circa Images / Universal images group / Profimedia

Ako u salonu zatražite kovrdže a la ŠirliTempl, gotovo da nema frizera koji neće znati o čemu govorite.

Širli
Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Američka glumica je karijeru započela kao trogodišnjakinja i ubrzo postala velika holivudska dečja zvezda, a prepoznatljiva je bila upravo po svojim gustim kovrdžama. Upečatljiva frizura bila je rezultat tačno 56 viklera koje bi joj majka pažljivo stavljala na kosu svaku veče pre spavanja.

Veronika Lejk

Everett Collection / Everett / Profimedia

Na spomen glamura starog Holivuda, mnogi će se odmah setiti Veronike Lejk i njenih dugačkih, plavih, mekanih talasa. U kombinaciji s razdeljkom smeštenim na stranu, ovo je jedna od frizura koja se i danas rado kopira za svečane prilike.

Luiza Bruks

Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Ravni i zaglađeni bob s tupim šiškama rezervisan je samo za najodvažnije žene, a popularizovala ga je Luiza Bruks, holivudska zvezda 20-ih i 30-ih godina prošloga veka.

Mia Farou

Paramount Pictures / Entertainment Pictures / Profimedia

Tradiciju dugokosih holivudskih lepotica prekinula je Mia Farou. Poznatom frizeru Vidalu Sasonu decenijama su se pripisivale zasluge za njenu legendarnu piksi frizuru s kraja 60-ih, ali Mia je u intervjuu za New York Times 2013. godine otkrila kako je ona zaslužna za nju:

„Doslovno sam se sama ošišala sa makazicama za nokte dok sam snimala seriju ‘Gradić Pejton’. To je bilo puno pre nego što sam čula za Vidala Sasona. Mom tadašnjem dečku, Frenku Sinatri, svidela se frizura pa sam odlučila da i dalje imam kratku kosu. Vidal se spominje u knjizi i filmu „Rosemary’s Baby“ pa je filmski studio Paramount organizovao fotosnimanje tokom kojeg je gospodin Sason moju kosu s četiri centimetra skratio na dva i po. Uz dužno poštovanje gospodinu Sasonu, on nije imao ništa s mojom frizurom“, rekla je ona.

Merilin Monro

UNITED ARTISTS – Album / Album / Profimedia

Prirodna brineta Merilin Monro nakon tretmana holivudskih frizera postala je plavuša i pokrenula trend platinaste plave kose.

Brižit Bardo

Iena Production / AFP / Profimedia

Suprotnost strogoj holivudskoj eleganciji bile su razbarušene frizure francuske glumice Brižit Bardo. Najviše se istakla njena razbarušena punđa s gustim šiškama.

Debi Hari

Alberto E. Rodriguez / Getty images / Profimedia

Prema rečima američkog modnog magazina Vogue, Debi Hari redefinisala je platinastu frizuru u eri panka. U potpunosti oslobođena glamura, frizura pevačice grupe Blondie i danas je inspiracija ljubiteljkama alternativnijih frizura.

Fara Foset

Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Postepeno ošišana voluizirana frizura glumice Fare Foset obeležila je 70-e godine prošlog veka i ujedno postala njen zaštitni znak.

Grejs Džons

John Barrett / Zuma Press / Profimedia

Malo je žena koje mogu da isfuraju kratke frizure gotovo geometrijskog oblika. Upravo je to uspevalo pevačici i glumici Grejs Džons, rođenoj Jamajčanki koja i danas, u 72. godini svog života fascinira svojim modnim izdanjima, ali i frizurama.

Tina Tarner

Royalportraits Europe/Bernard Ruebsamen / Bestimage / Profimedia

Neobuzdana divlja griva jedan je od simbola 80-ih kada je u pitanju kosa, a upravo tu neobuzdanost najbolje opisuje frizura koju je slavna Tina Tarner nosila u toj deceniji.

Diana Ros

Francis Specker / Alamy / Alamy / Profimedia

Američka pevačica često je menjala frizure, ali prema soptvenom priznanju, najbolje se osećala upravo sa svojom dugačkom divljom kosom koju nakon mnogo eksperimenata više nije želela da ravna. Prihvatila je svoju prirodnu teksturu kao najbolje rešenje i tako stvorila prepoznatljiv look.

Hale Beri

The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Na samom početku 90-ih Hale Beri vratila je u modu strogu piksi frizuru. Do danas mnogi smatraju kako joj ona bolje stoji od dugačke kosu koju preferira poslednjih godina.

„Obožavam kratku kosu. Jednostavno imam više samopouzdanja s kratkom frizurom. Međutim, ponekad je zabavno malo promeniti izgled. Dosadi mi određeni stil i kao i svaka žena, jednostavno želim da promenim cipele, garderobu i frizuru. Zahvaljujući ekstenzijama to je zaista lako, kazala je glumica.

Džulija Roberts

Touchstone Pictures / AFP / Profimedia

Kada se pomene filmska diva Džulija Roberts, prvo što većina pomisli je njena slika iz razdoblja filma „Pretty Woman“. Guste dugačke crvene kovrdže lepotica je odavno zamenila drugačijim tipom frizura, ali njena prirodna tekstura i boja mnogima je i dalje najlepša.

Dženifer Aniston

WARNER BROS TV – Album / Album / Profimedia

Frizura koja je bez sumnje obeležila 90-e pripada Dženifer Aniston. Za legendarnu Rejčel frizuru koju je glumica nosila u prvim sezonama humoristične serije „Friends“ zaslužan je njen frizer i dugogodišnji prijatelj Kris MekMillian. Ona nije bila oduševljena frizurom koja je postala jedan od najpoželjnijih lookova tog doba, piše Zadovoljna.hr.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram