Zbog ove kultne frizure mogli biste da presečete i konačno ošišate šiške

Foto: SNC / Christophel Collection / Profimedia

Džena Ortega, Zendeja i Lili Kolins nose baš takve šiške.

Sigurni smo da ste čuli za tašnu „Birkin“, a da li znate da postoje i Birkin šiške?
Inspiracija za kultnu „birkinku“, baš kao i za ovu frizuru bila je englesko-francuska glumica, pevačica i model Džejn Birkin.
Birkin šiške vrlo su slične šiškama-zavesama, a ipak se po nečemu razlikuju.

Kod Birkin šiški specifični su oštri uglovi koji uokviruju lice pa su odličan izbor za one koji vole pune šiške, ali ne žele da im se lice potpuno zatvori i da frizura izgleda oštro.
Ovaj stil šiški, koje su dovoljno kratke i ravne da budu prepoznatljive, imaju blaži, više iseckani izgled koji im daje dodatnu notu ženstvenosti.

Džejn Birkin nosila je gušće šiške, dok se moderna verzija seče više u stilu pramenova i ima definisanije krajeve koji naglašavaju crte lica. Bez obzira na to kako ih nosite, Birkin šiške pristaju svim oblicima lica i teksturama kose.

Foto: United Archives /Topfoto / Topfoto / Profimedia

Razlika između Birkin šiški i zavesa šiški svodi se na njihovu dužinu i širinu. Zavesa šiške imaju duže delove na krajevima koji sežu od sredine obraza do brade i često su punije i teže, poput običnih tupih šiški. S druge strane, Birkin šiške ostaju uz oči i obrve, dok su krajevi tanki i pramenasti. Moderna verzija Birkin šiški takođe podrazumeva manje kose, odnosno ređe šiške nego kod „tupih“ šiški, što ostavlja više prostora za teksturu i stvaranje utiska dimenzije oko lica.

Foto: Amy Sussman / Getty images / Profimedia

Džejn Birkin bila je ultimativna kul djevojka šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Pevačica, glumica i model bila je originalna influenserka koja je inspirisala brojne trendove, uključujući i kultnu torbu Hermés Birkin, nazvanu po njoj kao i njene šik šiške.
Frizure iz 60-ih i 70-ih u poslednje vreme ponovo su vrlo popularne, jer ovogodišnji trendovi naginju opuštenijim frizurama koje se lako održavaju.

Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Zahvaljujući uticaju Džejn Birkin, i poznate dame poput Lili Kolins, Džene Ortege i Zendeje nose slične šiške, što dokazuje da taj klasik među frizerskim stilovima vole pripadnice svih generacija koje su došle nakon francuske ikone.

Birkin šiške može nositi svako, ali ipak su najbolje za tanku, ravnu kosu kako bi joj dodale volumen i teksturu. Univerzalne su i kada je reč o oblicima lica, pa i za okrugla lica i one s nižim čelom jer neće zatvoriti lice.

Kod četvrtastog oblika lica spoljne ivice šiški mogu se uvinuti nadole kako bi više laskale licu, dok oni s izduženijim licem mogu ići na deblje šiške, kako bi se čelo manje videlo, a da se opet zadrže karakteristčni izrezuckani krajevi Birkin šiški, piše zadovoljna.hr.

BONUS VIDEO: