10 mitova o nastajanju bora

Moda i lepota 11. jun 202112:39 > 12:46
Bore
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

U današnje vreme kada žene, ali i muškarci širom sveta uporno žele da zaustave vreme kako bi uvek izgledali mlado i zategnuto, kozmetička industrija na proizvodima protiv bora zarađuje milione. Pre nego što posegnete za kremom od nekoliko hiljada dinara ili nekim bakinim receptom, dobro proučite sedam mitova o nastajanju bora i uštedite sebi vreme i novac.

Pijte puno vode jer voda sprečava nastajanje bora

Voda je vrlo zdrava za organizam, ali i za kožu. Osam čaša vode na dan vašoj koži će pružiti dovoljno vlage i vratiti joj elastičnost i svežinu, ali bore su ipak nešto drugo. One dolaze s godinama i voda tu ne može da pomogne, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.

Najskuplje kreme protiv bora su i najdelotvornije

Verovali ili ne, najefikasnije kreme protiv bora se nalaze u vašoj obližnjoj drogeriji. Prošlogodišnja istraživanja sprovedena na velikom broju različitih krema protiv bora najdelotvornijim dnevnim i noćnim kremama proglasila su one čija se cena kretala od 800 do 1.500 dinara. Važan je sastav, a ne reklama ili brend.

Bore dolaze od sunca, ali ne i od solarijuma

Nažalost, baš kao i dugi boravci na suncu, i sunčanje u solarijumu podstiče stvaranje bora. Solarijum, baš kao i sunce, proizvodi UVA zrake koji prodiru duboko u kožu ostavljajući za sobom oštećenja koja se pojavljuju kao suva koža, pegice i bore.

Masiranje kože lica uzrokuje bore

Priča o stvaranju bora ako prstima zatežemo kožu dok nanosimo puder, olovku ili lajner za oči je zapravo još jedan mit. Svakodnevne rutine poput masiranja, nanošenja kreme ili sličnih radnji ne uzrokuju stvaranje bora.

Omega-3 masne kiseline sprečavaju stvaranje bora

Još jedan mit. Omega-2 masne kiseline su jako dobre za telo, ali ne i za kožu. Riblja masnoća bogata je omega-3 kiselinama i dobra ja za srce, odnosno zdravlje generalno, ali nažalost, nema nikakvog posebnog uticaja na kožu i bore.

Suva koža stvara bore

Suva koža možda izgleda lagano naborano ili opušteno, ali zapravo ne uzrokuje stvaranje bora. Ako i vi imate taj tip kože, rešenje je vrlo jednostavno. Kako biste koži vratili vlagu i sjaj, redovno koristite hidratantni losion, masku ili kremu za lice i stvar je rešena.

Vežbe za jačanje mišića lica sprečavaju nastajanje bora

Poslednja istraživanja pokazala su suprotan efekat. Redovne vežbe lica često podstiču stvaranje bora jer koža s godinama gubi elastičnost, a svakodnevno istezanje napinje kožu, koja nakon određenog vremena više ne može da se potpuno vrati u prvobitno stanje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram