Znakovi da ti je brak mrtav, iako nećeš to da priznaš

Ljubav i seks 09. jun 202218:12 > 20:08
Foto: Ronalds Stikans / Panthermedia / Profimedia

Ovi znakovi govore da vam je brak u nevolji.

Uvek morate biti u pravu

Ako morate uvek da budete u pravu to znači da je vaš partner uvek kriv. Šta god radili, vaše razmišljanje je jedino ispravno a partner iz nekog nedokučivog razloga odbija da to vidi. Idete u krajnosti i to je se ne može spojiti sa osećanjem ljubavi.

Stalno kontrolišete svog partnera

Kontrolisanje je kada pokušavate da navedete svog partnera da promeni ko je ili kako radi određene stvari. Pokušavate da eliminišete svoju anksioznost ili nelagodnost pokušavajući da navedete partnera da se ponaša onako kako mislite da bi trebalo. Većina ljudi ne voli kada ih drugi kontrolišu i ono što ćete stvoriti je odbijanje i neprijateljstvo.

Konstantno iskaljivanje emocija

Kada počnete da izražavate svoja osećanja, radite to veoma žustro i detaljno opisujete sve načine na koje vas je partner učinio nesrećnim. Tada počinjete da vičete i vrištite, prozivate se, ismevate, koristite sarkazam i sramotite svog supružnika. Često se ovo dešava u naletu besu i nažalost stvari koje su jednom izgovorene, nemoguće je zaboraviti.

Osveta

Ne ljutite se, već se obračunavate i opravdavate svoje postupke jer ste povređeni. Direktno se takmičite i beležite pobede, gledate kako namerno da povredite partnera. Korišćenje pasivne agresije je takođe jedna od strategija pomoću koje želite da povredite iako deluje veoma suptilno.

Povlačenje

Postajete emocionalno nedostupni, odnosno zatvarate se u sebe i udaljavate se od bilo kakve intimnosti. Prestajete da slušate ili učestvujete u vezi na bilo kom stvarnom nivou. Ovo može biti motivisano strahom od sukoba, poteškoćama da budete ranjivi pred svojim partnerom ili samo osećanjem beznađa da se ovo može promeniti.

Počinjete da pravite ustupke

Ovo je kada pristajete da uradite nešto što zapravo ne želite. Radite to jer verujete da podržavate nešto što vaš partner zaista želi. Najčešće je to zato što pokušavate da zaustavite svađu, ne želite da naljutite svog partnera ili se plašite da bi vaš partner mogao da ode. Bez obzira koji je razlog, krajnji rezultat će uvek biti štetan na duže staze.

Pravdanje vaših postupaka

To je kada ne uradite nešto što znate da bi trebalo i onda date sebične razloge zašto je to u redu. Niste došli kući u vreme kada ste rekli da hoćete, ali u redu je jer ste odrasli i imate pravo na zabavu. Osim toga, vaš partner je proveo vikend kod majke i vi ste morali da obavljate sve poslove kod kuće.

Okrivljavanje

Lako je fokusirati se na ono što vaš partner radi pogrešno. Iako okrivljavanje vašeg partnera može činiti da se osećate dobro, to neće dovesti do srećnog i zdravog braka. To takođe stavlja naglasak na negativne aspekte vašeg odnosa.

Vraćate se na početak

Ovo je uobičajena stvar kada se fokusirate na sve negativne stvari u vašoj vezi. Ako ste nesrećni u nekom odnosu, možete ubediti sebe da on nikada nije bio dobar i da ste vas dvoje pogrešili od početka i da se nikada niste voleli. Tada ćete delovati na osnovu ovih uverenja i pogoršati vaš odnos.

Zanemarivanje

Ovo je najčešći i najpodmukliji osećaj koji možete imati u vezi. Previše ste umorni da biste provodili kvalitetno vreme jedno sa drugim i dopustili ste da vas svakodnevna rutina “proguta”. Ovo je često početak kraja, jer ako ne vodite računa o svom braku, kako možete očekivati da će on opstati?

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram