Zašto nam se tresu noge posle žestokog seksa

Foto: Shutterstock

Da li to znači da ste slabi?

Način na koji ljudsko telo reaguje na orgazam razlikuje se od čoveka do čoveka. Mnogima se noge tresu posle vrhunca. Zašto se to dešava?

To je zapravo rezultat opuštanja celog organizma posle dobrog, euforičnog seksa. Orgazmom se oslobađa nakupljena seksualna napetost i telo jednostavno želi da se odmori i opusti.

Naime, kad doživimo orgazam, naše telo fizički reaguje na to zadovoljstvo. To uključuje, između ostalog, grčenje nožnih prstiju i pojavu vrlo opuštajućih trnaca po celom telu.

„Kako se uzbuđenje povećava, povećavaju se i otkucaji srca, krvni pritisak. Disanje postaje ubrzanije, a koža rumenija“, objašnjava seksualna terapeutkinja dr Lora Vovels iz Velike Britanije.

Kad dođe do orgazma, mišići u vagini, ponekad i u drugim delovima tela, često se trzaju ili grče. U isto vreme mozak oslobađa talas dopamina, odgovornog za osećaj zadovoljstva, i oksitocina, hormona koji je zaslužan za povezanost s nekim i maženje – objasnila je doktorka.

„Baš to je razlog zašto noge mogu da vam se tresu nakon orgazma. Vaše telo oseća toliko stvari odjednom, a to za posledicu ima nakupljanje velike napetosti u mišićima, posebno u nogama. Dakle, kada je sva akcija gotova i ponovno se opustite, noge vam se obično tresu“, nastavila je dr Vovels i napomenula da razloga za brigu nema, jer je to sasvim normalna posledica dobrog seksa, prenosi 24sata.hr.

***

Bonus video: TOP 10 najlepših srpskih brineta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram