Zabranili smo samo jednu reč i brak nam je procvetao

Par
Foto: Matrixmedia / Matrixpictures / Profimedia

Ljubav je izbor koji se bira svakog dana.

„Moj muž i ja imamo dogovor. Zapravo, imamo nekoliko dogovora, ali to se podrazumeva posle 10 godina braka. Ne možete da preživite toliko vremena zajedno, a da ne postignete neke prilično čvrste dogovore o očuvanju kolektivnog mira, a to je, dragi prijatelji, ono čemu služe zdravi bračni argumenti,“ započinje svoju priču Loren Hol za Your Tango.

Međutim, ova priča nije o tim sporazumima. Ovaj priča je o prvom sporazumu, o ugovoru o osnivanju, da ga tako nazovemo. Ovo je sporazum koji je proizašao iz svih drugih sporazuma koje su ona i njen muž sklopili u njihovoj vezi.

Sporazum koji je tako jednostavan, da je glup.

Oni su se složili da se nikada neće razvesti.

@stevebourdo Takes 2 people choosing eachother every single day! #choice#loveisachoice#commitment ♬ original sound - _Better_Days_

„Sve je počelo sa, i ovo bi moglo zvučati očigledno, našim venčanjem. Stvar je u tome što u to vreme moja glava nije bila baš na mestu kao sada.“

Dok je hodala ka oltaru u beloj haljini sa buketom ruža, jedino na šta je mogla da misli jeste da ako ovo ne uspe, uvek postoji razvod kao opcija.

„To je bio neki odbrambeni mehanizam; integralni zupčanik u veoma zbrkanom, ali moćnom točku koji je izgrađen kroz svaku neuspelu, brutalnu vezu.

„Nemojte da me pogrešno shvatite – htela sam da se udam za njega. Volela sam ga i još uvek volim. Ali uplašena devojčica u meni je stalno i tajno proveravala da li ima skrivenih izlaza“, piše ona.

Uvek se osećala bolje sa mišlju da ništa nije konačno, i da za sve postoji neko rešenje i opcija za beg.

„Da, ako treba, mogu da pobegnem. Na kraju krajeva, uvek je bolje pripremiti se za najgore.“

Onda je jednog dana, iz nekog nepoznatog i potpuno idiotskog razloga, ispričala svom mužu o njenom unutrašnjem dijalogu na dan njihovog venčanja.

To priznanje mu se malo nije dopalo.

Venčanje posle venčanja

„U jednom od mnogih uznemirujuće neprijatnih razgovora sa mojim mužem, nasumično sam odlučila da mu kažem da sam uvek jednom nogom bila na vratima.

Prijatelji mojih roditelja imali su nekoliko razvoda između sebe – neki sa dramatičnim naletima neverstva i zloupotreba supstanci – a to su bili brakovi koji su imali više decenija iza sebe. O deci da i ne govorimo. Kuće. Penzije. Oni su bili profesionalci.“

Ali čak ni oni to nisu mogli da izbegnu i činilo joj se da čak i najbolje veze ne mogu da prebrode oluje koje život servira.

@_lifetimelove_ From struggles to success 🤍 #lifetimelove #bestfriend #foryou ♬ Remember When - Alan Jackson

„Uprkos tome što je to bio prilično težak razgovor sa mojim mužem, na kraju je bio zaista dobar.“

Saznala je da nije imao takav plan za bekstvo tog sunčanog, mirnog dana i da je uvek nameravao da ostane uz nju – uz sve mene. U dobru i zlu. Saznala je, da kada je rekao „da“, shvatio je to „da“ veoma ozbiljno.

„Moji životni planovi su se promenili od kada smo imali taj razgovor. Počela sam da se fokusiram na izgradnju boljeg odnosa. Posvetila sam se krpljenju rupa i jačanju temelja, a ne mapiranju svojih potencijalnih puteva za bekstvo. Počela sam da pravim naš klimavi mali brod u veliku, veliku baržu koja je mogla da izdrži sve što joj je majka priroda bacila.“

Tada su izrekli svoje nove bračne zavete, zakleli su se da nikada neće ni izgovoriti reč razvod i da se nikada neće razvesti.

„Bilo je to neobično oslobađajuće iskustvo“, otkriva ona.

Iskrena ljubav

Ostati zajedno je jedno, ali biti srećni zajedno je nešto sasvim drugo.

To zahteva da često činimo sve što možemo da ojačamo našu vezu, da se zaista razumemo, da odgovorimo na naizgled nevažne stvari kao što su jezici ljubavi i zakazani sastanci, i da bar pokušamo da nikada ne izneverimo jedno drugo.

#social-embed_3

Moramo aktivno da biramo da volimo jedni druge, svakog dana.

„Ponekad je lako, ali ne uvek. Bilo je i perioda kada smo oboje odustajali. Oboje smo previše uviđali mane jedno drugom; oboje smo čeznuli za prostorom i samačkim životom.

Na kraju je pobedila naša iskrena ljubav. Stigli smo do tačke sa koje nema povratka, i od tog dana zajedno smo krenuli u zalazak sunca – ponekad ruku pod ruku, ponekad bezvoljno vukući jedno drugo,“ kaže Loren.

***

Bonus video: Prosidba na fudbalskom terenu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram