Videla sam muža drugarice na Tinderu, da li da joj kažem da je vara?

Tinder
Foto: Justine Bonnery / AFP / Profimedia

Na jednom sajtu za ljubavne savete, jedna mlada žena podelila je svoj problem s kojim smo se bar jednom u životu svi suočili.

„Nemam dečka ni muža i na nekoliko sam dejting sajtova gde pokušavam da nađem onog pravog. Jedna od aplikacija koje koristim je Tinder i prošle nedelje sam ga otvorila i tamo videla muža drugarice. Ima lažno ime, ali je to definitivno on. Bukvalno sam van sebe jer ne znam šta da radim. Oni imaju troje dece, u braku su osam godina i osim povremenih svađa i neslaganja svima nam izgleda da su potpuno u redu. Nikada mi nije rekla da imaju otvoren brak, a najbolje smo drugarice, pa i ako imaju sigurna sam da bih to do sada čula. Sigurna sam da ona ne zna da je on na Tinderu i kada bi saznala znam da bi poludela. Ne znam šta da radim. S jedne strane želim da joj kažem, ali ne želim da im urušim porodicu i definitivno neću da budem osoba koja je uzrok razvoda. Da li da joj kažem? Da li bi trebalo da pokušam da razgovaram s njim o tome? Šta da kažem? Ili samo da prećutim?“, piše jedna Mel porodičnoj terapeutkinji. Evo i odgovora Šantal Hejd, koji može da se primeni na iste i slične situacije, ali koji naravno, u zavisnosti od same situacije treba preispitati.

Zaista ne postoji lako rešenje kada je u pitanju nešto poput ovoga, i mnogo različitih stvari treba razmotriti pre nego što dam odgovor koji je bar blizu dobrog saveta.

Ako su tu deca, babe i dede koje žive s njima u zajednici, delikatna finansijska situacija ili su uključene mentalne bolesti, to apsolutno menja stvari – a obično, postoji bar jedan od tih elemenata.

Niko ne želi da rasturi jednu porodicu, ali ako on kući donese polno prenosivu bolest, posledice bi mogle biti još veće. Ovde je zaista mnogo toga ugroženo i svi će, bez sumnje, biti pogođeni.

Vidite, kao sociološkinja i bihevioristkinja razumem mnoge razloge zašto muškarci varaju. Naša unutrašnja ‘biološka životinja’ po prirodi nije monogamna, što znači da otprilike na svakih sedam godina većina nas oseća potrebu da potraži drugog seksualnog partnera.

Tinder
Foto: Jimmy Beunardeau / AFP / Profimedia

Zašto? Zato što naš DNK želi da pogleda okolo i osigura da sledeća beba dobije najbolju priliku za preživljavanje, tako da podsvesno tražimo jači genski fond za ‘sledeći put’. I pre nego što počnete da pričate o buncate o muškom libidu, znajte da statistički žene varaju isto koliko i muškarci. To je ljudska, a ne rodna stvar.

Možda je komunikacija prekinuta. Nedostatak osećaja da je naš partner cenjen ili poželjan dva su glavna razloga zašto ćemo se okrenuti nekome van naše veze. Imamo ego, a kada nam osoba sa kojom smo ne posvećuje dovoljno pozitivne pažnje, može biti previše lako pronaći nekog drugog da radi taj posao.

Ili …

Ili …

Ili… Bilo da je u pitanju instinkt ili potreba da se osećate bolje u vezi sa sobom, ovo se stalno dešava i danas se postavlja pitanje šta ćete uraditi kada to saznate? Da li joj kažete? Ili ne?

Moje mišljenje je – recite joj.

Šta god da su njegovi razlozi, on se ponaša nepromišljeno. U svakom trenutku ona sama može otkriti šta on radi i sve čega ste se plašili bi moglo da se desi njihovoj porodici. U međuvremenu, ona bi bukvalno mogla biti u opasnosti.

Možda on praktikuje seks bez zaštite, pa čak i ako se suočite s njim i pitate ga lagao bi i nastavio bi da bude neoprezan čak i ako ste mu rekli da prestane. To znači da je vaša drugarica izložena ko zna čemu.

Da li treba da pričaš sa njim umesto sa njom

Čak i ako mu kažete „reci joj ti ili ću ja“, verovatnoća da ćete zaista uticati na njega je mala, a sada umesto da se bavite jednom osobom, imate posla sa dve. Osim toga, ona možda će biti uznemirena što joj niste prvi prišli. Velika je verovatnoća da će osećati da ste je izneverili i vi i on.

Zato joj recite. Uradite to u njenoj ili svojoj kući, kada budete imali nekoliko slobodnih sati. Ona će verovatno imati emotivnu reakciju i moraće da obradi sve to. Ohrabrite je da dobije podršku kroz savetovanje, da se testira na polno prenosive bolesti i da to reši sa svojim mužem. Savetovanje za parove je važno jer, kakva god da je situacija, oboje moraju da se okupe i pronađu rešenje.

Ljudi smo i grešimo

Da, svi mi pravimo velike emotivne, bezobzirne i sebične greške. Budite otvorenog uma, jer možda ne znate šta se tačno dogodilo što ga je navelo na ovo, i budite joj podrška i rame za plakanje kroz ovo teško vreme. Veze se, kao i sve drugo u životu, konstantno menjaju. Nadajmo se da će prevazići sve to i da će izaći jači nego ranije. To se dešava.

***

Bonus video: Vežbe za zadnjicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram