„Udala sam se za ženu koja je nekada bila moj bivši dečko“

Foto: Facebook / Zoë Chowney

Neverovatna ljubavna priča.

Sandru Onate je jednog dana iznenada telefonirao bivši dečko, Majk Čauni, skoro 20 godina nakon što je njihova veza prekinuta, kako bi joj rekao nešto „neobično“.

Majk joj je savetovao da sedne. Zatim joj je rekao da je oduvek znao da je rođen u pogrešnom telu i da je sada trans žena. Nije više Majk, već je postao Zoi.

„Nikada ranije nisam srela nekoga ko je bio trans,“ kaže Sandra, koja je odgajana u strogoj katoličkoj porodici i bila je nevina do svoje 21. godine.

„U početku sam mislila da je šala, da će neko iskočiti sa kamerom i reći da je to šala za TV emisiju. Onda sam shvatila da je Majk bio potpuno ozbiljan. Sada je postao Zoi“, priča dalje.

Zoi je bila na pola puta svoje trenzicije kada je ponovo srela Sandru. Počela je da uzima ženske hormone i povećala je grudi, ali je i dalje imala muške genitalije. Iako Sandru nikada ranije nisu seksualno privlačile žene, na njeno zaprepašćenje, kada je upoznala Zoi, otkrila je da želi više od prijateljstva.

„Kada sam prvi put spavala sa Zoi, svidelo mi se hiljadu puta više nego što sam spavala sa Majkom“, kaže Sandra.

Dok je bio dečak, Majk je krio tajnu: mrzeo je muško telo u kojem je rođen.

„Patila sam od rodne disforije — nesklade između mog muškog tela i ženskog uma — od treće ili četvrte godine i bila sam postiđena zbog toga. Ali verovala sam da će sve na kraju nestati ako to mogu potisnuti i zadržati skrivenim. Imala sam tajnu žensku odeću koju bih nosila privatno, a ta mogućnost da se obučem u nju i izrazim sebe kao ženu dala mi je mir i privremeno olakšanje. Ali posle bih se osećala posramljeno i slabo. Očistila bih se tako što bih dala odeću, onda bih kupila još i ciklus se nastavio“, priča Zoi.

Oženio se kao Majk 2005. godine i dobio dvoje dece. Ali, bivalo mu je sve gore, dok 2015. nije skupio hrabrosti i otišao u kliniku za promenu pola. Njegova porodica je prihvatila odluku – ali je ipak došlo do razvoda.

Dok su obnavljali svoje prijateljstvo, Zoi je rekla Sandri da može da „pita bilo šta“ o njenoj fizičkoj tranziciji i podelila je fotografije svog novog tela.

Sandra je bila zapanjena kada je videla svog bivšeg dečka sa grudima – ali joj se i dopalo. Zbunjena svojim osećanjima, posebno pošto je nikada ranije nisu privlačile žene, potražila je savet od psihologa. Savetovao joj je da bude otvorenog uma: na kraju krajeva, volela je Majka, tako da nije ni čudo što je privukla Zoi.

Imajući to na umu, Sandra, koja je u septembru 2018. trebalo da ode u Švajcarsku zbog posla, rezervisala je dvokrevetnu sobu u hotelu u Cirihu i predložila da se tamo nađe sa Zoi.

„Bila sam šokirana, na lep način. Sedele smo na klupi čekajući voz i rekla sam Zoi: ‘Osećam želju da te poljubim. Mogu li?’ I poljubile smo se. Činilo se kao da smo se vratile 20 godina unazad“, priča Sandra.

Te prve noći su vodile ljubav, a posle toga, „znale su da će biti zajedno zauvek“, kaže Sandra. Zoi je bila ta koja je zaprosila Sandru, u restoranu u Gilfordu 2018. Završila je fizičku tranziciju u junu 2019. godine, kada je imala operaciju uklanjanja muških genitalija.

U avgustu 2020. venčale su se na maloj ceremoniji, uz prisustvo Zoinih roditelja i sinova. Od tada žive u harmoniji, odane jedna drugoj.

„Sve što želim je da zauvek budem Sandrina“, kaže Zoi.

I Sandra se slaže: „Moj život je posvećen Zoi“.

***

Bonus video: Prosidba na fudbalskom terenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram