Psiholog otkriva šta je najvažniji faktor za srećnu vezu

Megan Markl i Princ Hari
Princ Hari i Megan Markl; Foto: Profimedia.rs

Ne postoji garancija za uspešnu vezu, ali zato postoji jasan recept za neuspešnu: različite temeljne vrednosti kod partnera.

Psiholog Piter Pirson, koji je zajedno sa svojom suprugom osnovao savetovalište za parove u Kaliforniji i celu karijeru proveo rešavajući ljubavne probleme drugih ljudi, kaže da je sveti gral uspešne veze sledeći: pronađite nekoga ko deli vaše temeljne vrednosti. Zajednička interesovanja i fizička privlačnost jesu bitni, ali ne i presudni faktor za uspeh veze – hemijska reakcija koja se dešava u vašem mozgu kada upoznate nekoga ko vam se dopada će vremenom izbledeti, ali one dublje vrednost ostaju zauvek i nemoguće je promeniti ih.

„Nemoguće je pregovarati oko suštinskih vrednosti. Možete da pregovarate oko interesovanja, ali ne i oko vrednosti“, objašnjava Pirson za „Business Insider“.

Pročitajte još:

Primera radi, ukoliko jedno od vas želi da vikende provodi šetajući po prirodi, a drugo bi radije da izađe u noćni provod, oko toga može da se pregovara, jer to su interesovanja. Kompromis bi bio da jedan vikend provedete u šumi, a drugi u noćnom klubu. Međutim, kako doći do kompromisa kada su u pitanju dublje vrednosti? Kad je jedno od vas dvoje ambiciozno i ima želju da napreduje i zarađuje, a drugog uopšte ne zanima ni karijera ni društveni status, oko toga je jednostavno nemoguće pregovarati. Jer te stvari se ne menjaju.

Pirson se prisetio jednog para koji je dolazio kod njega na radionice. On je bio kirpotraktičar, koji je zarađivao puno novca, a ona je bila personifikacija jednostavnog života.

„On je gradio ogromnu kuću, koja je nadgledala veliko dvorište, a njoj nije bilo jasno zašto troše toliko novca na tu razmetljivu, rasipnu kuću. Osećala je iskren prezir prema onome što je bio njegov životni san. To je sudar temeljnih vrednosti, oko kog jako teško može da se dođe do kompromisa“, poručuje on.

Zato on savetuje da, prilikom upoznavanja sa drugim ljudima, posebnu pažnju posvetimo pitanjima koja otkrivaju upravo ove ključne vrednosti, a ne nužno sama interesovanja. A, ako se ispostavi da vi i osoba koja vam se dopada ne delite iste vrednosti? Pa, budite pažljivi.

„Veza neće uspeti. Sve sitnice će vremenom da porastu do ogromnih razmera“, zaključuje psiholog.