Poslednje pismo Ričarda Bartona za Liz Tejlor

Ljubav i seks 27. feb 202011:25 > 28. feb 2020 10:28
Elizabet Tejlor i Ričard Barton
Bila je to nesvakidašnja ljubav; Foto: Profimedia.rs

Njihova ljubav bila je divlja, ona koja se desi jednom u životu. Bili su zlatni holivudski par, venčali se i rastali dva puta. Njihova strast ostala je zabeležena i na papiru, a glumica je sa njegovim poslednjim pismom čak i sahranjena.

Glumačka diva Elizabet Tejlor je pre deset godina u magazinu Veniti fer objavila do tada nepoznate delove ljubavnih pisama koja je primila u dve decenije duge veze sa slavnim glumcem Ričardom Bartonom.
Njih dvoje su se upoznali davne 1962, a glumac ju je obožavao sve do svoje smrti.

Liz Tejlor i Ričard Barton
Zavoleli su se na snimanju „Kleopatre“; Foto: Profimedia.rs

Par se ludo zavoleo tokom snimanja „Kleopatre“ u Rimu, baš kada su bili najveće svetske zvezde. Budući da su oboje bili u braku, crkva je strogo osudila njihovu vezu, a mladi ljubavnici su se venčali odmah po razvodu od svojih dotadašnjih supružnika. U braku su bili do 1974, godinu dana kasnije su se ponovo venčali, da bi se opet razveli 1976. Svet ih pamti po tome što nikako nisu mogli jedno bez drugog.

U jednom od pisama koje je poslao Barton je ovako opisao 19-godišnju Elizabet koju je toga dana prvi put video:

„Bila je neverovatno lepa i skoro da sam počeo da se smejem kada sam je video. Bila je vatra, kuga, glad, uništenje… Imala je prekrasne grudi, a telo joj je bilo čudesno. Bila je nesumnjivo prekrasna… Ukratko, bila je jednostavno previše“.

Pročitajte još:

Barton je umro u Švajcarskoj 1984. godine u 58. godini od krvarenja u mozgu, a poslednje pismo voljenoj Liz napisao je nekoliko dana pre smrti. Elizabet je pismo primila kada se vratila s njegove sahrane.
Čuvala ga je poslednjih 27 godina pored kreveta i danas se samo naslućuje šta je pisalo u njemu, pošto je Liz svojim biografima otkrila samo delić: „U njemu mi je rekao da je njegov dom tamo gde je Elizabeta i da mu je želja da se vrati kući“.

Tokom njihovog turbulentnog odnosa Ričard je Tejlorovoj napisao preko 40 ljubavnih pisama koja su kasnije pretočena u knjigu o njihovoj ljubavi. Mnoga su nastala posle njihovog rastanka, ali sva su obojena strašću, tugom, gnevom, ogromnom povezanošću.

Liz Tejlor i Ričard Barton
Smrtno su se voleli do kraja; Foto: Profimedia.rs

 

„Volim te. Ako ti iko naudi, samo mi reci da ti trebam ili napiši čarobnu reč `Elizabeta` i ja ću biti brži od zvuka. Ti moraš znati koliko te volim. Znaš i da sam bio jako loš prema tebi. Suština je u tome što se mi nepopravljivo, grozno i nepromenljivo nismo mogli razumeti. Daleka si mi i ne čujem te. Volim te i uvek ću te voleti. Vrati mi se što pre“, napisao je Ričard u jednom od pisama.