Saveti Vladete Jerotića za dobar brak

vladeta jerotić
Foto: Printscreen televizija Hram

Svaki treći brak u Srbiji završava se razvodom i sve je više onih koji brak smatraju "prevaziđenom institucijom". Akademik Vladeta Jerotić je do kraja pokušavao da nam objasni šta je zapravo brak i kako ga sačuvati.

„Brak je doživotni izazov partnerima! Potrebno je paralelno samopopravljanje“, naglašavao je Jerotić, naš veliki psiholog, psihijatar, filozof i pisac, član SANU. O muško-ženskim odnosima, ljubavi braku učio je od najvećih mislilaca, ali pre svega iz sopstvenog iskustva i kroz psihoterapeutski rad. Bio je svestan da je brak kao institucija u krizi, ali…

„Ne gubimo ipak nadu. Bračna psihološka savetovališta imaju danas pune ruke posla i često uspešno obavljaju svoj plemeniti, stručni i duhovni zadatak. Sve se može u životu popraviti zalečiti ili izlečiti zašto ne onda i neki brak, pod uslovom da se u njemu nisu ugasili plamičci ljubavi, odnosno duhovnosti“, zaključuje Jerotić u knjizi „Uzgredna razmišljanja“.

Uvek je isticao da ne postoji „savršen spoj“, već na dobrom braku treba raditi.

Pročitajte još:

„Citiraću Majndorfa koji kaže da monogamna zajednica muškarca i žene zasnovana na večnoj ljubavi postoji samo kao ideal. Zbog toga svako treba da neguje brak. Nije lako sačuvati ljubav. I nije isto u pedesetim kao kada ste imali dvadeset godina. Razvijajte se. Negujmo brak što duže. Šta ćemo bez braka? Trećina Evropljana neće brak, a zašto mladi neće? Zato što su imali loš primer roditelja. Najbolji je negovati ga da doživite zlatnu svadbu“, rekao je u jednom intervjuu.

Brakom se bavio u svojim knjigama, a neretko je kroz predavanja i intervjue nudio savete koje bi trebalo zapamtiti. Prenosimo vam neke od njih.

„U braku postoje četiri nivoa komunikacije između partnera: duhovni, intelektualni, emotivni i fizički. Za dobar brak, bar dva bi trebalo da funkcionišu. Kad popusti jedan ili dva, treba raditi na ostalim“, objasnio je Jerotić. U tome uvek treba biti spreman na kompromise i promene.

„Razvijajte se, dopunjujte se, prosvećujte se. Rastite! Radite na individuaciji. Jedan moj pacijent mi je posle duge psihoterapije ovako rekao: „Vi se, doktore, zaista mnogo trudite, ali ja ne mogu da se promenim.“ Nemojte to da kažete, nikako! Duh nikada nije star i uvek je sposoban za promene. To je, zapravo, zadatost čovekovog bića.“

A deca?

„Deca ne učvršćuju brak. Tamo gde je dobar brak može postati još bolji sa decom. Tamo gde nije dobar, postaje još gori. Stabilni brakovi su stabilni bez obzira na to koliko dece ima. Znači, dete je upravo onakvo kakav je brak.“