Stvari koje se vašem telu mogu dogoditi nakon seksa

Par u krevetu
Momak i devojka u krevetu, Foto: stasia04 / Alamy / Alamy / Profimedia

Tokom, ali i prvih trenutaka nakon seksa, verovatno ćete se osećati veoma lepo. Sa toliko toga što se dešava u to vreme, teško ćete se fokusirati na ono što se dešava u vašem telu. Međutim, pošto seksualni čin uključuje čitavo telo, velika je verovatnoća da ćete doživeti neke reakcije koje vam se mogu činiti čudnim, a zapravo su potpuno normalne.

Nema razloga za stres. U nastavku pročitajte spisak najčešćih reakcija ljudskog tela, tokom i posle seksualnog odnosa, o kojima ne treba da brinete, prenosi Ženskimagazin.

Imate vaginalne gasove

To se često dešava kod većine žena. Tokom penetracije, zajedno sa penisom, vazduh i tečnosti (osim onih koje proizvodi sama žena) ulaze u vaginu i izazivaju gasove i čudne zvukove. To je nešto potpuno drugačije od oslobađanja gasa iz anusa, jer vaginalni gas nije posledica gastrointestinalnih bakterija, već je rezultat zarobljenog vazduha unutar vagine. Vagina nije ravna cev, već ima nabore u kojima se može zarobiti vazduh. Tokom seksa, dok se penis kreće unutar i van vagine, moguće je da vazduh uđe u ženske genitalije. To se može dogoditi u bilo kojem položaju seksa, ali i kada žena izvodi određene vežbe.

Imate bolove

Prema britanskom istraživanju, žene mogu doživeti bol nakon orgazma čak i ako nisu osetile bol tokom odnosa. Studija iz 2009. godine prijavila je tri slučaja žena koje su doživele ovo stanje, ali bez fizičkog razloga za bol. Seksualna aktivnost oslobađa oksitocin u telu i to izaziva kontrakcije u materici. Ako se ovi grčevi povremeno jave, nema razloga za zabrinutost. Ako su vrlo intenzivni i česti, onda je neophodna poseta ginekologu.

Primećujete mrlje od krvi

Najverovatnije i najjednostavnije objašnjenje mrlja od krvi nakon seksa je mala povreda zidova vagine. Na primer, ako je odnos bio intenzivan ili je vagina suva, možda ćete videti malo krvi na donjem vešu nakon seksa. Međutim, prema ginekolozima, ako je krvarenje intenzivno i praćeno bolom, to može biti znak endometrioze ili nekog drugog ozbiljnog problema.

Pospani ste

Ako želite da se odmorite odmah nakon seksa, niste jedini. Postoji mnogo razloga zašto se ljudi osećaju umorno, ali šanse su da biste mogli biti samo fizički iscrpljeni. Takođe je moguće da telo reaguje na promenu hemikalija koje se oslobađaju tokom i posle orgazma.

Osećate svrab

Ako osetite neku vrstu kožne reakcije sa spoljšne strane vagine ili blizu bedara ili trbuha, to može biti zbog lubrikanta koji koristite, kondoma, trenja ili čak seksualne igračke, posebno ako isprobavate novi proizvod. Ako niste koristili nove proizvode ili se ništa od navedenog ne dogodi, moguće je da ste razvili alergiju, koja se može pojaviti u bilo kom trenutku sa novim ili trenutnim partnerom. Međutim, ako su simptomi trenutni i ne ponavljaju se, nema razloga za zabrinutost. U suprotnom, ako primetite crvenilo, intenzivan i dugotrajan svrab ili otok, potrebno je da posetite lekara.

***

Bonus video: Madona

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram