Studija tvrdi da muževi imaju više koristi od braka od žena

Princeza Dajana i princ Čarls
Princeza Dajana i princ Čarls, Foto: - / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Prema novim podacima, muškarci imaju više koristi od bračnog života nego žene.

„Nijedna žena nije potpuna ako ne postane majka“, „Morate pronaći partnera, inače nećete biti srećni u svom životu“… Ove fraze su čuli ne samo predstavnici starijih generacija, već i mlađi ljudi, za koje se pretpostavlja da su uklonili stereotipe iz prošlosti. Rezultat je da je čak i žena koja bi inače bila zadovoljna svojim „single“ statusom ispunjena anksioznošću i krivicom, prenosi Ženskimagazin.

Ali, postoji li starosna granica prema kojoj bismo „trebali“ biti u braku i imati decu? I, uopšte, da li su brak i deca jedini put do sreće?

Brak ozbiljno narušava zdravlje žena

Dr Vendi L. Patrik, u novom članku na popularnom sajtu za psihologiju Psichology Today, odgovara da očigledno ima mnogo srećnih udatih žena (i mnogo srećnih oženjenih muškaraca). Ali skloni smo da zanemarimo činjenicu da postoji mnogo srećnih neoženjenih ljudi, bez obzira na pol. Da budemo precizni, Pol Dolan, stručnjak za bihevioralne nauke, veruje da su slobodne žene bez dece srećnije od bilo koga drugog.

Dolan dodaje da brak više koristi muškarcima nego ženama mentalnom i fizičkom zdravlju. Oženjeni muškarci usvajaju manje rizičan, zdraviji način života i postaju efikasniji na poslu. Udate žene, s druge strane, barem one srednjih godina, izložene su većem riziku od mentalnih i fizičkih poremećaja nego njihove neudate vršnjakinje.

Zašto se to može dogoditi?

Možda zato što, između ostalog, kaže Emili Grandi, profesorka na Univerzitetu u Eseku, „imamo dokaze da su žene preopterećene jer su posvećene kućnim poslovima i provode više vremena u kući od muškaraca, a takođe su posvećene poslu i izožene emocionalnom teretu“.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za staraljestvo nad decom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram