Da li je pametno priznati da ste imali aferu ili ne

Bred Pit i Anđelina Džoli
Bred Pit i Anđelina Džoli, Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Bili ste u iskušenju i poklekli - i šta sad? Vratili ste se u zagrljaj voljene osobe, a grize vas savest. Smatrate da je to greška koja se više nikada neće ponoviti i sami sebe kritikujete što je do toga uopšte i došlo. Šta dalje činiti? Živeti u nadi da će griža savest vremenom izbledeti ili jednostavno sve priznati?

Griža savest vam ne da mira i noćima ne možete da spavate. Svaki put kada pogledate u voljenu osobu osećate se kao da ste je izdali i sve što želite je da priznate, sve ispričate i da sve to ostane iza vas? Ali, da li će to zaista ostati iza?

Bez obzira kada ste to učinili, da li to bilo juče ili  pre osam meseci – vašem partneru je sveža vest. Iako ste iskreni u tom trenutku i ne želite da živite kao lažov, za vašeg partnera je to veliko razočarenje, a vrlo je moguć i gubitak poverenja.

Sa druge strane, naravno da je bolje biti iskren. Čak su mnogi prevareni partneri tvrdili da je mnogo bolnije kada za aferu saznaju od neke treće osobe, nego od one sa kojom su u braku. Opet, ishod kome se vi nadate nije zagarantovan. Zato postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da razmotrite pre nego što odlučite da li ćete sve izneti na videlo ili ne.

Kada treba da priznate

Naravno da bi trebalo da priznate ukoliko to može da izazove neki zdravstveni problem kod vašeg partnera. Seksualno prenosive bolesti nisu za šalu i svakako ne bi trebalo da ostavljate partnera u nedoumici kako ih je nešto zadesilo.

Ukoliko je osoba sa kojom ste prevarili ostala u drugom stanju, jedino je pošteno da to i priznate svom supružniku. Zamislite da vaš partner sa nekim tamo ima dete za koje vi ni ne znate. To nikome ne bi bilo prijatno.

Držite jezik za zubima

Iako etički više prihvatljivo deluje da priznate, nekad bi istina samo povredila sve učesnike, što ne bi imalo smisla. To što ste prevarili jednom, ne znači da ćete ponovo. Ako ste zaista sigurni da je to izolovan incident, trenutak slabosti i da se zaista više nikada neće ponoviti, nedoumice nema.

Sebi postavite pitanja: jeste li koristili zaštitu? Da li je isključivo kajanje sve što osećate po pitanju incidenta? Možda bi trebalo da držite jezik za zubima. Kao i ako se afera dogodila jako davno, u nekom drugom gradu i sa osobom koja nema nikakve veze sa vašim partnerom – čemu onda otkrivanje, ako ćete tako samo naštetiti svom trenutnom odnosu? Ako se to dogodilo kada ste tek krenuli da se viđate, i veza još nije bila ozbiljna, ili zaboravite da se to ikad desilo ili priznajte odmah.

Zašto želite na priznate?

Ovo je ključno i najvažnije pitanje – zašto želite da priznate da ste imali aferu? Da li se radi o iskrenoj želji, kako biste mogli zajedno da radite na problemu gde rizikujete da morate ponovo da stvarate odnos poverenja sa partnerom? Ili jednostavno želite da se oslobodite tereta, što se protumačiti kao sebičnim. Zašto? Zato što ste vi priznanjem olakšali svoju dušu, ali ste dušu partnera opteretili. Oni sada ostaju sami sa svojom tugom, razmišljanjima i premišljanjima o budućnosti svoje veze.

Ako je osećaj krivice jedini razlog zbog kog želite da priznate, onda je možda bolje da to i ne učinite.

Šema na jednu noć ili nova ljubav

Ako ste imali aferu na jedno veče, gde ste poklekli izazovu i prepustili se strastima, i sigurni ste da se neće ponoviti, zapitajte se zbog koga priznajete. Zbog sebe ili zbog svog partnera? Iako ste sigurni da se neće ponoviti, partner će vašim priznanjem izgubiti poverenje u vas.

A, ukoliko ste imali dugogodišnju vezu van svog braka, gde su se razvile i emocije, vrlo je verovatno da postoje mnogo ozbiljniji problemi u vašem braku. Priznanjem ćete možda oboje rešiti tih muka ili ćete odlučiti da imate za šta da se borite.

Ne ide uvek sve po planu

Možda vi priznanjem želite da popravite vaše odnose i radite dalje na vezi, ali to možda neće biti slučaj i sa vašim partnerom. Budite spremni da istrpite bes svog partnera, tugu, te i da odgovarate na sva postavljena pitanja – pažljivo, nema potrebe da povređujete drugoga. Ako ostanete zajedno, ko zna kada i da li će se ikada taj odnos vratiti u normalu. Budite spremni i da poljubite vrata i da nakon proznanja ostanete bez voljene osobe.

Ukoliko ste zaista svesni svih rizika, o tome razmišljali nekoliko dana i uvek vam je ista misao u glavi, bilo da priznate ili da zakopate to duboko u sebi – učinite to.

***

Bonus video: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram