Šta se dešava sa ženskim telom bez seksa

Adriana Lima
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

U vreme kad se distanca preporučuje na svim nivoima, često se spominje uzdržavanje od seksualnih odnosa. Međutim, duga apstinencija mogla bi da ima dosta loših efekata na telo, a samo jedan dobar.

1. Gubitak libida

Kod seksualnog nagona važi pravilo „koristi ga ili ga izgubi“, prenosi 24sata.hr.

„Ljudi koji se suzdržavaju od seksa vremenom počinju da se osećaju tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih klijenata to stanje opisuju poslovicom: Daleko od pogleda, daleko od srca“, objašnjava dr Sari Kuper, seksualna terapeutkinja.

2. Zidovi vagine se opuštaju

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu.

„Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, zidovi vagine se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može biti jako bolno“, napominje dr Kuper.

3. Smanjena vaginalna lubrikacija

Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, problem je lubrikacije vagine nakon apstinencije. U tom kontekstu se pojavljuje i problem stanjivanja zidova vagine, a oba su posledica nedostatka hormona estrogena.

„Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina, imaće puno estrogena koji će obezbediti da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vreme apstinencije. Kod žena od, na primer 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se“, izjavila je dr Loren Štrajher.

Pročitajte još:

4. Pojačani bolovi za vreme menstruacije

U nedostatku seksualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno ustaljenom mišljenju, seksualni odnos za vreme menstruacije može da ublaži menstrualne grčeve.

„Materica je mišić, a mnoge žene za vreme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije materice što uzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tela. Takođe, može doći do povećanja nivoa endorfina što isto pomaže kod menstrualnih grčeva“, objašnjava dr Robert Šnajder.

5. Manji rizik od polnih bolesti

Eto jedne pozitivne strane – ne samo da se smanjuje rizik od dobijanja polne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

„Seksualni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta“, objasnila je dr Štrajher.

Većina urinarnih infekcija se pojavljuje 24 sata nakon seksualnog odnosa, a Američki magazin porodičnih lekara je otkrio da je „učestalost seksualnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta“.

 ***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram