Šta muškarci zaista žele u krevetu – ovi podaci će vas iznenaditi

Foto: Shutterstock

Studije o seksu ruše stereotipe.

Šta muškarci žele u krevetu? „Više seksa“ verovatno zvuči kao dobra pretpostavka, posebno za parove u dugim vezama.

Ali naučna istraživanja otkrivaju malo drugačiju sliku o tome šta je muškarcima važno kada je u pitanju seks. Novije studije pokazuju da je muškarcima stalo do zadovoljstva partnera i da imaju mnogo dublje emocionalne potrebe nego što su pokazivali podaci iz prošlosti.

Mnogi muškarci, na primer, suprotno popularnom verovanju, zapravo nisu spremni i voljni da imaju seks u bilo kojoj prilici. Ipak, da bi zadržali taj stereotip o muževnosti, neki će se pretvarati da su više zainteresovani za seks nego što jesu, pokazalo je istraživanje iz 2017.

Evo šta su akademski istraživači, seksualne ankete i seksualni terapeuti otkrili o tome šta muškarci zaista žele kada je u pitanju seks.

Muškarci žele da se osećaju emocionalno povezani

Nedostatak emocionalne veze sa dugogodišnjim partnerom jedan je od najvećih inhibitora seksualne želje kod muškaraca, pokazalo je istraživanje iz 2017. objavljeno u The Journal of Sex Research. Naučnici su intervjuisali trideset muškaraca od 30 do 65 godina o faktorima koji mogu da pojačaju ili umanje njihovu seksualnu želju. Tri najkonzistentnije brige koje su muškarci naveli su potreba da se osećaju željenim, strah od odbijanja i nedostatak emocionalne veze sa partnerkama.

Uglavnom postoji pretpostavka da žene moraju da se osećaju povezanim da bi imale seks, ali muškarci ne. Međutim, emocionalna povezanost je zaista važna za većinu muškaraca, kaže Džon Pitersen, psiholog i seksualni terapeut.

Foto: Shutterstock

Muškarci hoće da se osećaju željenim

Studija objavljena 2021. godine otkrila je da je mnogim muškarcima veoma važno da se osećaju željeno. Dvanaest odsto muškaraca se uopšte nije osećalo željeno u svojim vezama. A za 8,4 odsto muškaraca, osećaj želje je bio „ključan“. Kada su naučnici pitali šta ih je navelo da se osećaju poželjnim, većina je izjavila da je dovoljno da im partner/ka to kaže.

Druga studija, objavljena u Archives of Sexual Behavior, otkrila je da bi se seksualna želja između parova jednog dana prelila na osećaj požude sledećeg dana, čak i kada nisu imali seksualni susret. Ljudi koji su se osećali voljenim i željenim od strane svojih partnera imali su veću verovatnoću da se upuste u seksualne aktivnosti i uživaju u njima, sugeriše studija iz 2020. objavljena u Journal of Sex & Marital Therapy.

Muškarci žele da žene češće preuzmu inicijativu

U mnogim heteroseksualnim vezama od muškaraca se i dalje očekuje da budu hiperseksualni, snažni i bez emocija, kaže Pitersen. To ponekad može značiti da se čak i u najprogresivnijim vezama od muškaraca očekuje da budu oni koji češće započinju seks.

Studija iz 2004. u kojoj su naučnici vodili intervjue sa 32 muška studenta koledža u Njujorku otkrila je da su učesnici čeznuli da njihovi partneri češće preuzimaju inicijativu.

Takođe, autori rada objavljenog u The Journal of Sex Research 2013. pitali su 44 heteroseksualno aktivna muškarca koliko često njihovo ponašanje i interakcije u seksualnim odnosima prate tradicionalna očekivanja o tome šta radi žensko, a šta muško.

Oni su zaključili da menjanje „rodnih seksualnih scenarija“, ili tradicionalnih načina na koje bi strejt muškarci i žene trebalo da komuniciraju jedni sa drugima, ima potencijal da poveća rodnu ravnopravnost, kao i seksualno zadovoljstvo oba partnera.

Par, seks, sex, kama sutra
Foto: Shutterstock

Muškarci žele malo nežnosti

Pomenuti autori rada objavljenog u časopisu The Journal of Sex & Marital Therapy 2021. takođe su otkrili da se muškarci osećaju željenim kada čuju komplimente o svom izgledu, odeći i telu.

Jedan ispitanik u studiji rekao je naučnicima da voli to što ga je njegova sadašnja partnerka nazivala „lepim muškarcem“. Niko s kim je bio u prošlosti mu nikada nije rekao tako nešto. Drugi je rekao da je, kako je ostario i njegovo telo počelo da se menja, voleo da čuje kako mu žena govori da je srećna što ga ima.

Muškarci žele da njihova partnerka doživi orgazam

Zaključak studije Instituta Kinsi je da su muškarci srećniji u vezama ako smatraju da su orgazami svoje partnerke važni.

Rad objavljen 2017. istražuje kako se muškarci osećaju kada su svoje partnerke doveli do orgazama, ali sa posebnim fokusom na to da li muškarci gledaju na ženske orgazme kao na neku vrstu trofeja muškosti.

Nije iznenađujuće da su muškarci prijavili veće samopoštovanje i osećaj muškosti ako su žene imale orgazam. Ali muškarci su često motivisani da dovedu partnerku do orgazma samo zato što ih vole, takođe je ukazala studija.

Foto: Shutterstock

Muškarci žele da dele fantazije bez osuđivanja

Muškarci u dugoročnim heteroseksualnim vezama bili su srećniji svojim vezama kada su održavali otvorenu seksualnu komunikaciju sa svojim partnerkama, prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Social and Personal Relationships.

Otvorena seksualna komunikacija je teška za mnoge parove, ali izbegavanje razgovora o seksualnim potrebama i željama znači neupoznavanje partnera u potpunosti.

***

BONUS VIDEO: Muške simpatije iz mladosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram