Šta je stelting i zašto se smatra seksualnim zlostavljanjem

kondom
Šta je stelting i zašto je zakonom zabranjen? Foto: - / PhotoAlto / Profimedia

Kalifornija je odobrila i uvela zakon koji potvrđuje da je 'stelting', odnosno, uklanjanje kondoma tokom seksa bez pristanka partnera - nezakonito.

Uklanjanje kondoma bez pristanka naziva se ‘stelting’ i Državna skupština Kalifornije izglasala je da se stavi van zakona. Demokratska članica skupštine koja je podnela predlog zakona, Kristina Garsija izjavila je: „Ovaj zakon je prvi ove vrste u zemlji, ali pozivam i druge savezne države da pođu stopama Kalifornije i jasno stave do znanja da ‘stelting’ nije samo nemoralan, već i protivzakonit.“

Ovaj predlog zakona u Kaliforniji prvi je takve vrste u Americi i zapravo ne kriminalizuje stelting, nego se radi o građanskoj kazni. Ta kazna žrtvi omogućuje da tuži napadača za odštetu.

Šta je ‘stelting’?

Stelting je kada partner tajno uklanja kondom tokom seksa bez pristanka druge osobe. Uklanjanje kondoma bez pristanka druge osobe? Nije li to silovanje? Može li vam se to dogoditi ako ste u predanoj i dugoj vezi sa nekim? Nažalost, da i da.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by nudco® – pleasure care (@nudcocom)

Znamo da stelting nije novost – u stvari, verovatno je star koliko i sami kondomi, ali znamo da razlozi zašto neko želi da prikrije skidanje kondoma, mogu biti ukorenjeni u želji da se stekne moć i kontrolu nad drugim ljudskim bićem. Na kraju krajeva, stelting je nepoštovanje nečijeg poverenja u seksualnu korist druge osobe – i to nikada nije u redu.

Seks je normalan deo svake veze, u kojoj se dvoje (ponekad i više) ljudi upušta u nešto što je za njih sporazumno i značajno, bez obzira na to da li su u dugotrajnoj vezi ili ne. A, kada ste već pristali na nešto i upustili se u odnos, ne zvuči li sumanuto da i tokom samog seksualnog čina morate biti na stalnom oprezu?

Statistika je zabrinjavajuća

Statistike o učestalosti steltinga su retke, a kod nas ni ne postoje. Svakako to nije nešto o čemu se javno govori. Američko istraživanje je otkrilo da je 12% žena doživelo stelting, dok je australijsko istraživanje otkrilo alarmantnu situaciju, te da se to dogodilo jednoj od tri ispitanice, a jednom od pet gej muškaraca.

Još jedno istraživanje iz 2019. pokazalo je da je skoro 10% muškaraca prijavilo uklanjanje kondoma tokom seksa bez pristanka.

Još 2017. godine, tadašnja studentkinja prava na Kolumbiji, Aleksandra Brodski, skrenula je pažnju na stelting u često i široko citiranom akademskom radu u kojem je intervjuisala mnoge o njihovom iskustvu i predložila sprovođenje zakona koji se posebno odnosi na krađu. Brodski, sada autorka knjige „Seksualna pravda“, izrazila je pozitivno iznenađenje usvajanjem zakona u Kaliforniji, posebno učinivši stelting građanskim, a ne krivičnim delom: „Tužilaštvo se pokreće radi potvrđivanja interesa države i da bi se uspostavio red i zakon, a podnosi se građanska tužba radi pružanja lečenja povređenoj osobi“, piše ona.

Šta posle?

Nova studija tvrdi da su se žrtve steltinga osećale napadnuto, ali ujedno su bile previše zbunjene ne znajući kako da artikulišu ono što im se dogodilo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NICE FOR WHAT (@niceforwhatmvmt)

Pored srama, zbunjenosti i traume sa kojima se žrtve moraju suočiti, takođe se suočavaju sa svim mogućim posledicama nezaštićenog seksa, poput trudnoće i seksualno prenosivih bolesti. Jedna od žrtava steltinga izjavila je da je to „vrlo blizu silovanju“. I dobro je da napokon, bar u nekim državama, svoje napadače mogu izvesti pred sud.

Ništa bez mejnstrima

Kao što se često dešava u popularnoj kulturi, i na ovaj fenomen pažnju je skrenula sjajna HBO-ova serija Mikaele Koel ‘I May Destroy You’. U četvrtoj epizodi spisateljica Arabela – koja se već suočava sa posledicama seksualnog zlostavljanja – spava sa kolegom autorom koji bez njenog znanja skida kondom na pola seksa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by I May Destroy You (@imaydestroyyou)

U početku je šokirana, ali brzo ublažava svoj bes. Tek u sledećoj epizodi ona saznaje, putem podkasta, koliko je to uobičajena praksa. Kasnije ga naziva silovateljem, na bini pred publikom, gde oboje čitaju svoje radove. „U Sjedinjenim Državama on je ‘uskoro pa silovatelj’, dok je u Australiji ‘malo silovateljski nastrojen'“, kaže ona.

Gde postoji ovaj zakon?

Countries where it’s illegal to secretly remove a condom during sex ? from MapPorn

Pitanje je koliko je u Srbiji žrtava steltinga, a još veće – da li će iko ikada ovakav zakon uopšte uzeti u obzir. Mislite o tome.

***

Bonus video: