Šta da radiš ako tvoja okolina mrzi tvog dečka

Šta ako tvoja okolina mrzi tvog dečka
Šta ako tvoja okolina mrzi tvog dečka, Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Jeste li nekada prepričali svađu sa dečkom mami ili drugarici? I toliko sočno opisale kako je kriv, da sad, iako se u super odnosima, one ne mogu da ga podnesu? Vaša veza se razvila i ide u dobrom pravcu, a one kao prava zlopamtila, ne žele ni da čuju za njega, a kamoli da provode vreme sa njim.

Stvarno je neprijatno ako malo bolje razmislite – ide vam se negde sa ekipom, možete ukoliko ne ide vaš partner ili imate dogovoren porodični ručak na koji isto ne možete da povedete dečka. Naša okolina naravno, želi samo ono što je najbolje za nas, ali važno je naznačiti kada to ima smisla, a kada ne. Kada im je dozvoljeno da utiču na to s kim ste, a kada nije. Te kako da učinite da poštuju vaš izbor partnera…

Svako od nas želi da mu partner bude prihvaćen u društvu i postane deo njega. Zato smo razgovarali sa psihološkinjom Sarom Ivanović. Ona nam nudi nekoliko praktičnih saveta kako bismo mogli da uspostavimo balans između partnera i okoline. Te kako te odnose učiniti harmoničnim.

Ubacite ga u društvo

Ukoliko partnera distancirate od društva uskraćujete mu mogućnost da doživi vašu socijalnu okolinu i da se uklopi u nju. Pretpostavka da vašeg partnera vaši prijatelji ne vole i ne prihvataju stvara anksioznost u socijalnim situacijama koje podrazumevaju uključivanje dečka u vaše društvo. Da bi se ona redukovala često pribegavamo izbegavanju te neprijatnosti i time štitimo sebe u tom trenutku. Međutim, štetimo našoj vezi i produbljujemo jaz između prijatelja i parnera. Stoga je potrebno da se izlažemo tom iskustvu kako bi naši prijatelji doživeli partnera na pravi način. Ukoliko je tenzija velika preporučljivo je da se ostvaruje kontakt najpre sa prijateljima individualno, a potom uvesti dečka u grupni seting.

Prijetalji ne moraju da znaju baš za svaku svađu

Kakve su naše granice u odnosima?

Treba imati u vidu da se prijateljima obraćamo kada se nađemo u problemu ili konfliktu sa partnerom. Tražimo od njih podršku u teškoj situaciji. Međutim, kada izgladimo sa partnerom situaciju i ponovo ostvarimo odnos u kome smo zadovoljni, naši prijatelji ostaju uskraćeni za mnogobrojne informacije, misli i osećanja koja su se u međuvremenu doživela. Stoga je prirodno da je njima potreban duži vremenski period da prihvate i oproste našem partneru.

Takođe, kada smo srećni i zadovoljni našim odnosom, nismo skloni da to ističemo i svima stavimo do znanja da smo emocionalno ispunjeni. Češće im se obraćamo i akcenat stavljamo kada postoji konflikt i frustracija u odnosu. Kada prođemo kroz fazu medenog meseca u vezi dolazi do konflikata koji su sastavni deo svake relacije i mogu da budu korisni za osnaživanje veze. Ne moraju prijatelji da znaju za svaki minorni konflikt sa partnerom. Takođe, budite slobodni da sa njima podelite da ste srećni i tako im date potpuniji doživljaj vaše veze.

Razgovor sa prijateljima

Treba imati u vidu da su naši prijatelji osobe koje nas vole i žele nam najbolje. Iz te pozicije treba da pristupimo pri razgovoru sa njima. Važno je da steknemo uvid u njihovu percepciju i razloge neprihvatanja našeg partnera. Moguće je da smo mi nešto propustili obzirom da smo emotivno investirani u partnerski odnos i samim tim smo pristrasni. U razgovoru je ključno razumevanje i stoga ne treba zauzimati odbrambeni stav, nego pristupiti otvoreno sa cijem postizanja harmoničnih odnosa.

Uvedite treću osobu

Treća osoba – objektivni posmatrač može na adekvatan način da sagleda relacije u odnosima i da svoje mišljenje. Na taj način se izbegava pristrasnost i stiče se uvid u to kako odnosi izgledaju iz perspektive okoline.

Vreme za sebe

Teškoće u odnosima su sastavni deo života. U konkretnom slučaju ovakav konflikt ambivalencije (mi volimo partnera, naši prijatelji i okolina ne) stvara značajan stres i anksioznost, jer proizvodi osećaj bespomoćnosti. Deluje kao da ni jedan postupak ne dovodi do rezultata i kao da smo između dve vatre. Treba razumeti da u ovakvim situacijama prihvatanje je proces na kojem treba aktivno raditi… Kako na partnerskoj, tako i na socijalnim relacijama. Vremenom odnosi se adekvatno kristališu radi postizanja našeg blagostanja.

Na kraju krajeva, vreme, otvoreni razgovori, samorefleksija i otvoren um pomažu istini da ispliva na površinu u ovakvim situacijama. Važno je da svi postave svoje prioritete tako da iako ne postoji razumevanje, mora da postoji poštovanje. Ukoliko se dovoljno posvetite situaciji, svi će shvatiti zašto vam je stalo do svakog od ovih ljudi u vašem životu.

Bonus video: Kako prebroditi smrt voljene osobe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram