Snovi o izdaji partnera otkrivaju duboke istine o vašoj vezi

Foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Da li ste se ikada probudili iz sna koji je bio toliko stvaran, da je bio potreban koji trenutak da se oporavite i vratite u stvarnost? Ovo je posebno tačno ukoliko se budite sa slikom da vas partner vara. Iako vas partner nije varao, ovi snovi mogu biti toliko živopisni i realni da vas naljute.

Dakle, šta znači kada sanjate da vas partner vara i zašto vam to toliko optereti mozak?

Kako analitičarka snova Lauri Kvin Levenberg kaže, prevara je jedan od pet najčešćih snova koje njeni klijenti prijavljuju. Često imaju za cilj da otkriju osnovne probleme u vašoj vezi koji bi mogli ostati neprimećeni tokom dana.

Zato je korisno analizirati snove u kojima vas partner vara u potrazi za skrivenim porukama ili stvarima o kojima tek treba razgovarati.

„Vaši snovi će uvek služiti kao vodič za svaki deo vašeg života, govoreći vam šta nije u redu, a šta je ispravno, u kom pravcu da idete i koji pravac da izbegavate“, kaže Levenberg.

Ona predlaže da na svoje snove gledate kao na „drugi mozak“ – onaj koji je iskreniji od vašeg budnog mozga.

Moguće je da san o prevari vašeg partnera pokušava da otkrije jedno od dole navedenih pitanja.

Koristite ga kao polaznu tačku da razgovarate sa svojim partnerom, otkrijete osnovni uzrok i smislite načine kako da se osećate bolje.

Foto: Shutterstock

Osećate se nesigurno

Da li imate dijalog u glavi da vaša veza možda neće uspeti ili da vaš partner nije potpuno srećan? Levenberg kaže da je ova vrsta stalne brige najverovatniji razlog za ovakve snove.

Potreban je samo mali osećaj da bi se stvari mogle raspasti – i eto tako, vaš mozak to transformiše u živopisan san gde vas partner izdaje.

Iako nije lako voditi teške razgovore, moglo bi vam pomoći da skinete brige sa srca tako što ćete reći svom partneru zbog čega tačno se osećate nesigurno. Odatle smislite stvari koje oboje možete da uradite da biste stvorili više poverenja i podrške u vašoj vezi.

Foto: Shutterstock

Ranije ste bili prevareni

Ima smisla zašto biste sanjali prevaru ako je vaš partner varao u prošlosti, posebno ako niste obradili ono što se dogodilo ili ponovo izgradili svoje poverenje. Ako odlučite da ostanete zajedno, na vašem partneru će biti da uradi sve da se osećate sigurnije.

Ako vas je bivši varao u prošlosti, ovi snovi mogu ukazivati na to da se plašite da će vaš sadašnji partner učiniti isto.

„Normalno je imati snove zasnovane na strahu i anksioznosti iz negativnih prošlih iskustava koja ne želimo da se ponove. Ako ste bili prevareni u vašoj poslednjoj vezi, možda ćete ovaj strah unositi kroz svoje snove u svoju trenutnu čak i ako postoji prava sigurnost u vezi“, kaže za Kejti Ziskind, licencirana bračna i porodična terapeutkinja.

Obrađujete prošlost

San o prevari takođe može značiti da ste se konačno pomirili sa činjenicom da vas je bivši partner prevario.

„To je možda samo način na koji vaš mozak obrađuje traumu. Ako je to slučaj, razgovarala bih o tome sa vašim terapeutom ili sa prijateljima“, kaže terapeutkinja dr Kasandra Lange.

Postoji neko ko „drži sveću“ u vezi

„Čak i ako vaš partner nema drugog partnera ili romantično interesovanje, ovaj san može ukazivati na to da se neko ili nešto postavlja između vas. To bi mogao biti njihov prijatelj, posao, novi pas – zaista bilo šta zbog čega se osećate prevareno zbog vremena i pažnje svog partnera“, kaže Levenberg.

San će poslužiti kao poruka vaše podsvesti da se osećate usamljeno ili odbačeno, ili da je vaša veza trenutno neuravnotežena. Opet, najbolji način delovanja je da razgovarate sa svojim partnerom o usamljenosti koju osećate, a zatim smislite načine da ponovo odredite prioritet jedno drugom.

Namerno zakazivanje sastanaka i dodatnih zajedničkih aktivnosti može biti upravo ono što vam treba da biste se osećali voljenim.

Foto: Shutterstock

Brinete se da ćete biti napušteni

„Snovi o prevari mogu takođe ukazivati na osnovni strah od napuštanja. Možda se brinete da će vas partner ostaviti zbog nekog drugog. Takođe možda brinete da, ako se vaša veza raspadne, ne biste znali gde da se okrenete ili kako da se utešite“, kaže psihoterapeut Aleks Ribentrop.

„Sadržaj snova je zaista vrh ledenog brega u smislu istraživanja daljeg značenja i stvarnog i simboličnog za svakog pojedinca“, kaže Ribentrop.

Terapija može biti od velike pomoći da shvatite zašto imate strah od napuštanja. I razgovarajući sa svojim partnerom takođe neće škoditi.

„Budite iskreni, a ako se osećate kao da ne možete biti iskreni, možda je vreme da na to gledate kao na primarno pitanje koje vredi dalje razmotriti“, kaže on.

Foto: Shutterstock

Imate nesiguran stil vezivanja

„Slično tome, ova vrsta sna može ukazivati na to da imate nesiguran stil vezivanja. Oni sa nesigurnim stilom privrženosti – posebno oni koji su anksiozniji – možda su skloniji ovim snovima. Takvi snovi su često način na koji psiha kaže: ‘Hajde da poradimo na ovom pitanju kako biste se osećali snažnije i sigurnije’“, kaže dr Karla Mari Menli, klinička psihološkinja i autorka knjige ‘Date Smart’.

Osećate se izdano

„Snovi o prevari mogu se pojaviti i nakon drugih vrsta izdaje, pa razmislite o nedavnim svađama ili nesporazumima koje ste možda imali. U ovom slučaju, poruka iz vašeg sna može biti da se osećate „prevareno“ zbog nerazumevanja, loše komunikacije ili nepoštovanja od strane partnera. Jednom kada razgovarate o tome i zvanično vidite oči u oči, primetićete da ova vrsta sna nestaje“, kaže Loevenberg.

Ne verujete jedno drugom

„Snovi su metafore. A san o prevari vašeg partnera predstavlja izdaju poverenja. Zato razmislite o oblastima vašeg odnosa u kojima ne verujete u potpunosti jedno drugom.“, kaže Majkl Sili, licencirani bračni i porodični terapeut.

Da li se osećate nelagodno u vezi sa zajedničkim finansijama, porodičnom dinamikom ili planovima za budućnost? Ako se ne osećate kao da ste na istoj strani, moglo bi pomoći da budete otvoreniji i iskreniji jedni prema drugima kao način da ojačate ovu oblast vaše veze.

Niste „definisali vezu“

„Moguće je imati snove o prevari u bilo kojoj fazi veze, ali ako se dogode rano, to može biti zato što se još uvek ne osećate sigurno. Možda niste definisali vezu, ili ste postali isključivi, ali se niste u potpunosti posvetili. Ako nastavite da sanjate o neverstvu, možda je vreme za srčani razgovor“, kaže Lange.

Osećate se kao da je budućnost neizvesna

San o prevari se takođe može pojaviti u neizvesnim ili značajnim prekretnicama u vašim životima na primer, ako se jedno ili oboje selite, krećete u školu ili menjate posao. To se može dogoditi čak i tokom manjih promena ako vaš partner stekne novog prijatelja ili započne novi hobi.

„To može odražavati nesigurnost oko novih ili različitih nivoa nezavisnosti od vas. Možda ste zabrinuti da će imati manje vremena ili energije za vas, ili da će se vaša veza na neki način promeniti“, kaže Lange.

Dugo se niste družili

Ako ste u poslednje vreme bili previše zauzeti da biste ćaskali — čak i ako je to samo brzo sustizanje posle posla — taj nedostatak vremena i pažnje mogao bi da izazove san o prevari. Prema Menliju, zdrave veze se oslanjaju na istinsku emocionalnu vezu, zbog čega san varanja može biti signal vaše psihe da morate da provodite više vremena zajedno kako biste se osećali bezbedno i voljeno.

Ti si nekad bila neverna

Prema Menliju, snovi o prevari mogu takođe ukazivati na to da ste neverni ili na neki način obmanjujete. Možda ste vi ta koja je imala emotivnu aferu, suzdržavala se ili krila velike tajne od svog partnera. San o prevari može predstavljati da, duboko u sebi, shvatate da su ove akcije način varanje vašeg partnera.

On zapravo možda vara

Snovi o prevari retko znače da vaš partner zapravo vara. Ovi snovi se mogu dogoditi svakome, čak i ljudima u najsigurnijim vezama. Ali ako ih i dalje imate — ili ako vam se čini da nijedan od drugih razloga ne odgovara — razmislite o mogućnosti da vaš partner zaista ima emocionalnu ili fizičku vezu.

Lako je i zgodno ignorisati znake varanja – kao što je činjenica da vaš partner krije telefon, češće izlazi ili deluje emocionalno zatvoren – jer ne želite da se suočite sa stvarnošću afere. Ali pošto je teže potisnuti emocije dok spavate, Levenberg kaže da bi ovi mali znaci mogli da počnu da izbijaju na površinu dok vaš um sve spaja i postaje „iskreniji“ prema sebi.

Šta god da je uzrok vašeg sna o prevari, iskoristite ga kao početnu tačku za razgovor o zabrinutostima u vašoj vezi ili bilo čemu drugom što bi vam moglo biti teško. Ako vi i vaš partner počnete da vodite iskrene razgovore o granicama, poštovanju i poštenju, možda ćete moći da se vratite svom redovnom i normalnom snu.

***

Bonus video: Prosidba na fudbalskom terenu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram