Istina o balkonu Romea i Julije ne sprečava „ljubavno hodočašće“ hiljade turista

Julijina kuća, Verona, Italija Foto:Shutterstock

Stotine hiljada turista svake godine odlaze na svojevrsno hodočašće pod njen balkon, možda u nadi kako će i oni pronaći pravu ljubav, utehu za svoje ljubavne jade, ili makar odati počast jednoj od najpoznatijih svetskih priča...

Jednu od najpoznatijih ljubavnih tragedija, priču o Romeu i Juliji, napisao je engleski pesnik Vilijam Šekspir – no, njeni koreni leže u Italiji.

Radnja je zasnovana na italijanskoj priči o mladom zaljubljenom paru, a danas se veruje kako je tzv. Casa di Giulietta (Julijina kuća) u Veroni mesto na kojem je Romeo prvi put izjavio ljubav svojoj voljenoj.

Za to ne postoje dokazi jer Šekspirova Julija nije bila stvarna osoba, no ljudima se svidela ideja da postoji nešto opipljivo iz legendarne priče. Stoga ne čudi što stotine hiljada turista svake godine odlaze na svojevrsno hodočašće pod njen balkon, možda u nadi kako će i oni pronaći pravu ljubav, utehu za svoje ljubavne jade, ili makar odati počast jednoj od najpoznatijih svetskih priča.

Kuća u kojoj je Julija živela potiče iz 13. veka, a na njoj je još uvek vidljiv grb porodice Cappello. Pomalo je šokantno da je ovako poznata atrakcija sve do 1900-ih zjapila prazna, napuštena i obrasla zelenilom – gotovo zaboravljena.

Julijina kuća, Verona, Italija Foto:Shutterstock

Srećom, grad ju je otkupio i pretvorio u Julijinu kuću. Moraćemo vas razočarati informacijom da čak ni balkon s kojeg je Julija gledala Romea originalno nije pripadao kući već je dodan u 20. veku.

Ispred kuće postavljen je kip Julije na kojem možete uočiti čudan detalj (kad smo već spomenuli „opipljivi“ deo priče…). Julijina desna dojka je toliko izlizana od ljudskog dodirivanja da je sjajnija od ostatka kipa. Verovalo se da dodirivanje njene dojke donosi sreću onome ko to učini. Ne sumnjamo da je mnoge ovo usrećilo, piše dnevnik.hr.

U samoj kući nalazi se mali muzej renesansnih kostima i krevet koji je doista korišćen pri snimanju filma o Romeu i Juliji.

Posetioci su kroz godine zatrpali zidove kuće ljubavnim grafitima i porukama, pričama o vlastitim ljubavima i pismima Juliji u kojima ju pitaju za ljubavni savet (kao da je sama imala sreće u ljubavi). Ipak, grupa volontera posvećenih zbrinjavanju pisama će vam odgovoriti na vaša pitanja.

BONUS VIDEO: Poznate Lepotice i Zveri

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram