Seksualni bonton: Kako da ne budete nekulturni u krevetu

Ljubav i seks 19. nov 202110:22 > 13:07
Mila Kunis i Džastin Timberlejk
Kako da ne budeš nekulturna u krevetu, Foto: Fame Pictures / Backgrid USA / Profimedia

Britanska stručnjakinja za seks Trejsi Koks podelila je s javnošću svoj univerzalni vodič koji se može okarakterisati i kao svojevrsni "seksualni bonton" - koji se ne tiče samo kulture, nego i seksualnog zdravlja.

Ako su vas ikada mučila pitanja poput o tome da li treba svom partneru poslati seksi fotografiju te šta bi trebalo, a šta ne raditi u krevetu, Trejsi Koks ima odgovore za vas, prenosi Klix.ba.

Ekspertkinja za seks u seksualnom bontonu opisala je određene situacije i moguća dva pravca delovanja koja su naznačena kao stvari koje je „otmeno“ ili pak „neukusno“ raditi u krevetu ili razgovarati s partnerom.

Večno pitanje: Koliko ste imali partnera ili partnerki do sada?

Znati da je osoba imala jednog ljubavnika, ali nije koristila zaštitu opasnije je od činjenice da ih je imala 30, a da je sa svakim od njih koristila zaštitu.

Otmeno: Odgovarajući na ovo pitanje kako vam prošlost i broj ne znače ništa, već da ste zainteresovani samo za vašu budućnost, odbijate se pokoriti pritisku da otkrijete o sebi nešto što radije ne biste, zato ne postavljajte nikome to pitanje.

Neukusno: Uvređeni sumnjate u nečiju insinuaciju da ste prosmiskuitetni te odjurite osuđujući partnera, jer se osećate pod pritiskom.

Slanje seksi poruka

Otmeno: Pitajte pre nego se odvažite poslati nekom nešto seksualno. Pošaljite sliku erotičnih i umetničkih ekspresija umesto vaših intimnih regija u krupnom planu. Čuvajte svoju privatnost i tako da nikada ne pokažete svoje lice ili bilo koji detalj koji odaje da se radi baš o vama. Čuvajte vaše ljubavne fotografije i fotografije vaših ljubavnika od znatiželjnika. Ako partner od vas zatraži brisanje fotografija, poslušajte ga.

Neukusno: Slanje seksi fotografija nekome kome ne bi trebalo, pogrešan tajming slanja, pokazivanje vrućih fotki i ljubavnih poruka drugim ljudima, prijateljima te postavljanje fotografija na društvene mreže, kao i pretnje da ćete to uraditi je sasvim nepoželjno.

Seks za jednu noć

Otmeno: Naučite kada ne znači ne i nikada ne navaljujte. Nemojte biti sebični, bez obzira na to što se radi o samo jednoj noći ne radi se samo o vama. Ako niste zapamtili ime ljubavnika, nemojte reći ništa. Sačekajte 15 minuta nakon što završite seks, onda im recite da morate ujutru na važan sastanak ili da vam se mama vraća kući. Nagovestite im da vas mogu kontaktirati suptilno im dajući do znanja kako se nadate da se to ipak neće dogoditi. Ne budite dan posle postiđeni, već seksualno osnaženi.

Neukusno: Ljutite se i nervirate ako se seks ne odvija po planu. Ne trudite se pitati šta se drugoj osobi sviđa i ne želite se ni pobrinuti kako je zadovoljiti jer pretpostavljate da je nikad više nećete videti. Takođe, pretpostavljate da ćete prespavati bez prethodne provere ili ne prihvatate znak da morate otići iako vam se to jasno daje do znanja. Uzimate broj telefona iako se nemate nameru javiti.

Seksualna higijena i okolina

Otmeno: Negujete se, vodite brigu o ličnoj higijeni, o izgledu vaših intimnih područja, o vašem telu, noktima, koži, kosi. Sveže oprana posteljina, uredna prostorija, prijatna rasveta te nekoliko pristojnih pića u frižideru učiniće vas još privlačnijim.

Neukusno: Prostorija puna neuredne odeće, pune pepeljare, prazan frižider, gomila neurednih sitnica, razbacan i prljav krevet, kao i vaša loša lična higijena poput zapuštenog tela, neurednih noktiju, neprijatnog zadaha, neodržavanih genitalija odbiće vaše potencijalne ljubavnike.

Pijani seks poziv

Otmeno: Ne upuštajte se u ovu radnju ako ste jako pijani. A ako ste spremni na poziv, prvo proverite partnerovu situaciju prije nego krenete u akciju. Takođe, odbijanje ljubazno prihvatite.

Neukusno: Nenajavljeno se pojaviti u sred noći, glasno vičući ili kucajući na vrata samo ćete probuditi komšije i navući potencijalni partnerov bes na sebe. Takođe, odbijanje odlaska, spavanje odmah nakon seksa ili pak povraćanje jednako su neukusni.

Kondomi i sve što ide uz njih

Otmeno: Koristite kondome, neka vam budu norma za sve ili nove slučajeve. Imajte kod sebe uvek kvalitetan kondom uz znanje i veštinu kako ćete ga staviti. Neka vam je pri ruci, u pravo vreme.

Neukusno: Odbijate upotrebu ili ne nosite zaštitu sa sobom. Laganje o vlastitom seksualnom zdravlju, neprimereno korišćenje, loš tajming te kondom koji ostaje ležati na podu pored vas takođe su oblici nedoličnog ponašanja.

Pružanje oralnog seksa muškarcu

Otmeno: Kompliment njegovoj muškosti, diskretno traženje odmora ako vam zadovoljavanje predugo traje, traženje dopuštenja da gledate kako on to radi sam kada je vama dosta, kao i korišćenje ruku u ključnim trenucima iskazuje vašu pristojnost oralnog, odnosno seksualnog ponašanja.

Neukusno: Muškarci koji ne vode intimnu higijenu ili to ne rade kako treba nisu nimalo primamljivi. Guranje vašeg potiljka i glave prema njihovom polnom organu kao i pretpostavka da je u redu da vrhunac dožive na neprimerenom mestu bez pitanja su jednako neprijatni kao i kada vam ne žele uzvratiti zadovoljstvo.

Orgazmi

Otmeno: Postavite nju na prvo mesto. Ne ljutite se ako nije doživela vrhunac, ali je uložila trud i iskazala veštine i čari predigre. Koristite seksualne igračke i pomagala, pozovite njen vibrator da vam se pridruži u krevetu i nikada ne zaboravite tražiti povratne informacije i smernice ka užitku.

Neukusno: Predigra ne traje dovoljno dugo ili je uopšte nema. Žurite ravno u snošaj penetrirajući bez poljupca ne pružajući nikakvu stimulaciju, zanemarujete njen klitoris. Postavljate pitanje je li vaša partnerka doživjela orgazam svaka tri minute.

Problemi s erekcijom

Otmeno: Zgrabite ga gledajući partnera u oči govoreći mu kako je seksi i kako volite kada je u zanosu. Nemojte shvaćati lično ako vaš partner ima problema s erekcijom.

Neukusno: Zuriti u njegov penis i pitati se hoćete li ga uopšte osetiti. Iznošenje bezobraznih komentara ako ste u situaciji da samo vaš ljubavnik doživljava vrhunac, a vi ne, neumesno je kao i pravljenje frke ako stvari ne idu po planu te erekcija nije onakva kakvu očekujete.

Tokom seksa

Otmeno: Dajte kompliment. Budite glasni. Neka vas se čuje kada u nečemu zaista uživate. Ne suzdržavajte se. Stavljajte partnerovu ruku tamo gde je želite, navodite ih tamo gde se najbolje osećate. Osluškujte govor vaših tela, nikada ne pretpostavljajte da ista pravila vrede za sve ljubavnike.

Neukusno: Legli ste i čekate da vaš ljubavnik odradi sve sam. Stidite se svog tela. Skrećete pogled na telefon tokom seksa. Zaustavljate svaku dalju seksualnu aktivnost čim doživite orgazam.

Nakon seksa

Otmeno: Diskretno idete po maramice. Pričate s partnerom šta vam se svidelo i šta ste doživeli tokom seksa. Nakon seksa ostajete zagrljeni uz poljupce i maženje, ali se takođe ne ljutite ako neko i zaspi.

Neukusno: Bežite odmah na tuširanje i ljutite se ako niste dobili povratnu informaciju o vašem performansu. Ostajete da ležite i nezainteresovani ste za razmenu nežnosti i dodire. Zaćutali ste se i planirate ubrzo otići bez objašnjenja.

Suočavanje sa polno prenosivim bolestima

Otmeno: Redovno idete na preglede i obraćate pažnju na vaše telo i sve simptome, ako vam se pojave. Odmah se testirate ako primetite promene na svom telu i intimnom području ili pak posumnjate da ste možda bili izloženi opasnosti. Obavestite sve ljubavnike s kojima niste koristili zaštitu te ih tako podstaknite na testiranje.

Neukusno: Ignorisanje problema i simptoma. Nikada se ne kontrolišete, i retko ili nikako ne koristite zaštitu. Uvredljivi ste i nepristojni ako vas partneri nazovu i kažu da imaju polnu bolest te odbijate prihvatiti da je i vi možda imate. Prućutkujete ako saznate da ste bili izloženi bolesti, nastavljajući spavati s ljudima bez zaštite pa čak i ako znate da bolujete od polno prenosive bolesti.

***

Bonus video: Svi frajeri Adrijane Lime

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram