Seks saveti za žene iz 1894: Daj mu malo i retko

Foto: Fine Art Images / Heritage Images / Profimedia

Knjiga iz devetnaestog veka "Uputstva i saveti za mladu nevestu" (Instruction and advice for the young bride), autorke Rut Smiters, danas je mnogima smešna, ali je u to vreme predstavljala svojevrsni vodič za ljubavni život mladih žena.

U ovom delu iz 1894. muškarci su prikazani kao predatori, a žene kao neiskvarena bića koja moraju da nauče kako da odbijaju stalne muške napade. Kako bi zadržale muškarca i osigurale svoju budućnost, ženama se pre svega savetuje da „moraju izdržati“, prenosi sajt 24sata.hr.

Seks dva puta nedeljno u početku braka sasvim je dovoljan, a na ženi je da se potrudi da tu brojku vremenom smanji. To može da izvede glumljenjem glavobolje ili neke bolesti, a može i da se i pravi da spava dubokim snom.

Ukoliko muškarac želi da je poljubi u usta, svakako bi bilo poželjno da okrene glavu tako da mu usne završe na njezom obrazu. Dobra prepreka je i započinjanje svađe sat vremena pre mogućeg snošaja. To će ga sigurno ohladiti.

Pročitaj i:

Muškarca, po ovoj knjizi, ne bi trebalo ohrabrivati za seks, jer bi oni želeli da ga praktikuju svakog dana. Autorka takođe upozorava žene da su muškarci „po prirodi perverzni“ i svakakve ideje im mogu pasti na pamet. Žene bi posebno trebalo da budu oprezne kad se radi o „abnormalnim pozama“ i „korišćenju usta na raznim delovima tela“.

Rut napominje da su golotinja, priče o seksu, gledanje fotografija i crteža koji prikazuju ili sugerišu seks „odvratne navike koje će muškarac verovatno steći ako mu je to dopušteno“.

A ako do seksa već dođe, žene bi trebalo da pripaze da to rade u mraku. Uz to, dobro bi bilo da nose debele spavaćice koje ne skidaju sa sebe. Važno je i pre i tokom samog čina „mirovati što je više moguće“ i ne ohrabrivati muškarca još više. Savet je ženama da ne pomažu suprugu da dođe do kreveta po mraku jer „uz malo sreće, može pasti i povrediti se, a to je dobar izgovor da seksa ne bude“. No, ukoliko ipak uspe i pokuša da se zavuče pod njenu spavaćicu, jedan od izgovora bi mogao biti da hitno mora u toalet.

Napominje se i kako pametne žene moraju same da usavršavaju metode odbijanja i obeshrabrivanja supruga od seksa.

„Do pete godine braka taj ‘nemili događaj’ treba svesti na jednom mesečno, a do desete godišnjice bi većina žena trebalo da uspe u tome da seks potpuno izbaciti iz spavaće sobe. Do tada većina venčanih parova već ima decu i nema više potrebe za tim“, piše Smiters, inače supruga sveštenika.

Šta kažete na to?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram