Pet lekara o čudesnoj moći masturbacije u menopauzi

Ljubav i seks 11. apr 202216:18 > 16:21
Kako masturbacija potpomaže ženskom zdravlju, Foto: Julia Motinova / Alamy / Alamy / Profimedia

Stručnjaci otkrivaju kako masturbacija pomaže kod simptoma menopauze.

Postoji mnoštvo mišljenja kada je u pitanju masturbacija. Naročito kada se radi o ženama. Ali, šta lekari imaju da kažu o masturbaciji i kako se ona odnosi na zdravlje žena?

Na jednom mestu predstavljamo šta pet lekara i medicinska zajednica sa Harvarda imaju da kažu o efektima redovne masturbacije na zdravlje žena u menopauzi.

Šta se dešava tokom menopauze

Menopauza je kraj reproduktivnog ciklusa žene. Posledično, to znači i – kraj njenih menstruacija. Ima još mnogo toga, ali to je ono što je na osnovnom nivou. Nažalost, menopauza može izazvati mnogo neprijatnih simptoma: valunzi, urinarna inkontinencija, umor, razdražljivost, bol u zglobovima, suvoća vagine, vaginalna atrofija, bolni seksualni odnosi.

Kako menopauza napreduje, ima smisla zašto vagina može postati mnogo suva, a seks bolniji, a skoro 45% žena u postmenopauzi kaže da smatra da je seks bolan.

Dakle, to nije mali problem. Pa da li je masturbacija zaista rešenje?

Šta kažu lekari

Dr Džudi Čevernak: „Masturbacija može olakšati probleme u seksu u postmenopauzi.”

Ona tvrdi da se vagina zapravo može suziti, što može učiniti snošaj i vaginalne preglede bolnijim. Masturbacija, posebno sa lubrikantom na bazi vode, može pomoći u sprečavanju sužavanja, pojačati protok krvi, ublažiti neke probleme sa tkivom i vlažnošću i povećati seksualnu želju.

Dr Barb Dipri: „Redovna upotreba vibratora je korisna za zdravlje žena.“

Kako? Pa, vibratori koji se koriste interno stimulišu protok krvi u karlici. Ona gleda na vaginu kao i svaki drugi mišić – „iskoristi ga ili izgubi“. Veruje da redovna upotreba vibratora može „znatno ublažiti stanja kao što su bolna vaginalna suvoća i atrofija“.

Dr Prudens Hol: „Mastrubacija može učiniti da tkivo (vagine) bude vitalno i zdravo.”

Dr Hol smatra da tokom menopauze, gde se gube određeni hormoni, vaginalno tkivo može postati istanjeno i nezdravo. Masturbacija je način da se poveća protok krvi u vaginalna tkiva kako bi se ojačala i osnažila.

Dr Temi Nelson: „Žene treba da nastave sa masturbacijom kako bi održale tkiva labija i vagine gipkim.”

Tokom menopauze tkivo labija i vagine može atrofirati, što dovodi do njihovog stanjivanja i sušenja. Ali, uz redovnu masturbaciju, tkivo labija i vagine može ostati „gipko“ i zdravo.

Dr Lisa Masterson: „Žene koje prolaze kroz menopauzu mogu masturbacijom da podstaknu rad svojih seksualnih funkcija.“

Tokom menopauze, seksualne funkcije vagine mogu opasti zbog zatezanja vaginalnog otvora, stanjivanja vaginalne kože i povećane suvoće vagine.

Masturbacija može pomoći u poboljšanju seksualnih funkcija za žene koje prolaze kroz menopauzu.

Medicinska škola Harvard: „Žene koje su seksualno aktivne sa partnerom ili putem masturbacije se ređe javljaju sa simptomima atrofičnog vaginitisa.”

Vaginalna atrofija, kao što je gore navedeno, je kada vaginalna tkiva počinju da propadaju. I to može dovesti do bolnog seksa (i drugih simptoma).

Održavajući seksualnu aktivnost kroz masturbaciju, Harvardska škola medicine ističe žene mogu obezbediti protok krvi koji leči i hrani ta tkiva.

Da li je mastrubacija odgovor?

Ne mora da znači da ćete na ovaj način rešiti sve vaše probleme. Ali, kao što su gore naveli lekari, medicinska literatura i medicinske ustanove kao što je Medicinska škola Harvard, masturbacija može biti korisna.

Kako da masturbacijom obezbedite zdravlje vagine

Koristite zdrav, potpuno prirodan lubrikant. Većina lubrikanata sadrži vrlo ‘gadne’ hemikalije. A, pošto je vaginalna koža veoma upijajuća, sve te gadne hemikalije idu direktno u vaš krvotok. Nije dobro.

Vaša vagina može zaista imati koristi od određenih hranljivih sastojaka koji, pored masturbacije, mogu značajno smanjiti suvoću i atrofiju vagine.

Koristite igračke interno. Naravno, klitoralni orgazami su sjajni i svakako da obezbeđuju zdravu količinu krvotoka u vaginu, ali unutrašnjom upotrebom vibratora ili dildoa, obezbedićete još veći protok u unutrašnja vaginalna tkiva kako biste ih ojačali i okrepili.

Naravno, ima nečeg i u uživanju. Pored svih fizičkih zdravstvenih podobnosti, tu su i mentalne i emocionalne prednosti seksualnog zadovoljstva i orgazama. Dok jačate svoje vaginalno zdravlje, možda ćete takođe poboljšati svoje mentalno i emocionalno zdravlje, piše Chiavaye.

***

Bonus video: Siva pustinjska oaza za lečenje raznih bolesti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram