14 benefita masturbacije o kojima se malo priča

Phoebe Waller-Bridge
Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Nema razloga da ženska masturbacija bude tabu tema. Masturbacija – ili seksualno zadovoljstvo – može doneti mnogo dobrog u vaš život. A ove prednosti nisu čak ni ograničene samo na seksualno zdravlje, nego i na mnoge druge aspekte vašeg života.

„Preporučujem masturbaciju ženama koje lečim. Ali mnoge žene se zbog toga stide. Nadam se da to možemo normalizovati i za žene, jer je to tako prirodna funkcija. Volim da to govorim [jer je na istom nivou važnosti] kao da jedemo, spavamo i peremo zube“, kaže Keli Kiteli, stručnjakinja za mentalno zdravlje žena sa sedištem u Čikagu.

Pre nego što se udubimo, kratka napomena o terminologiji: Važno je naglasiti da vam nisu potrebni organi poput materice ili jajnika da biste bili žena. U ovom članku koristimo izraze kao što je „ženska masturbacija“ da bismo predstavili sam čin, ali mnogi od saveta važe i ukoliko nemate ženske reproduktivne organe.

Oslobađa vas stresa

Fokus neophodan za orgazam može pomoći da izbacite stres iz vašeg uma.

Dolazak do orgazma često zahteva izbacivanje bilo kakvih stresnih misli iz uma, a onda talas zadovoljstva pojačava taj efekat. Orgazam „pomera fokus“ ​​sa svega što vas opterećuje.

Bilo koja vrsta seksualnog zadovoljstva, orgazmičkog ili ne, može vam pomoći da se odvojite od stresne realnosti svakodnevnog života. Čak i ako je privremeno, to je i dalje pobeda!

Oslobađanje endorfina

Lučenje endorfina izazvano orgazmom takođe može pomoći u oslobađanju od stresa i dovesti vas u odlično raspoloženje.

Pomaže da zaspite

Kada doživite vrhunac vrlo je verovatno da ćete se osećati umorno, i to će vam potencijalno pomoći da zaspite.

Kada dostignete orgazam, onda oslobađate svu tu nagomilanu energiju i napetost.

Sigurnost u svoju seksualnost

Istraživanje onoga što vas najbolje ‘radi’ može vam pomoći da se osećate sigurnije u svoju seksualnost.

Postoji neka zastarela, ali još uvek rasprostranjena kulturna stigmatizacija kada je u pitanju ženska masturbacija i ženski orgazam. Ogromna korist ženske masturbacije svodi se na uklanjanje te sramote. Jedna od najtrajnijih, nepromenljivih činjenica o ljudskoj prirodi je da smo mi seksualna bića. Nema apsolutno ništa loše u tome. U stvari, to je divno.

Može vam pomoći da povećate libido

Ovo je još jedna prednost ženske masturbacije koja se zaista svodi na ljudsku prirodu: kada doživite malo nečega što je neverovatno prijatno, bilo da je to ukusan komad torte od šargarepe ili divan orgazam, verovatno ćete želeti više od toga – što je dobra stvar. Dakle, što se više stimuliše, to više i želje za još stimulacije.

Može začiniti i vezu

Ako ste u vezi, masturbacija vas može učiniti više zainteresovanim za seks sa svojim partnerom.

Jednom kada nahranite svoj libido, on često želi više. To bi moglo da se prevede u još više masturbacije, u tom slučaju, hajde. A, ako imate partnera, to može značiti i više seksa sa njim. Ne radi se samo o kvantitetu – kvalitet bi mogao da poraste i zahvaljujući vašoj masturbaciji.

Dobra i za srce

Da budemo jasni, ne kažemo da je masturbacija dovoljna vežba da može da zameni vaše uobičajene vežbe.  Razumljivo je da ako imate zaista dugu, intenzivnu sesiju masturbacije, možda ćete značajno povećati broj otkucaja srca, kao kada vežbate.

Vežba i za karlično dno

Takođe možete da vežbate dno karlice dok masturbirate, jer prilično je teško govoriti o prednostima ženske masturbacije bez razgovora o karličnom dnu. Vaše karlično dno je grupa mišića koji podržavaju ključne unutrašnje organe poput bešike i materice. Imati snažno karlično dno je važno jer vam može pomoći da izbegnete ili smanjite probleme kao što je nekontrolisano curenje mokraće kada kijate, smejete se ili kašljete. (Ovakva stvar se može desiti nakon što dobijete bebu ili uđete u menopauzu, na primer.)

Mini trening guze

Svojoj zadnjici i unutrašnjoj strani butina možete dati mini trening.

Zahvaljujući vašem uživanju, mišići se naprežu i grče dok se seksualno uzbuđujete i postižete orgazam (bilo kroz masturbaciju ili seks), što definitivno utiče i na tonus istih tih mišića.

Masturbacija i menopauza

Masturbacija povećava protok krvi u vaginu, što može pomoći u suzbijanju neprijatnih efekata menopauze na to područje.

A, šta je sa menstruacijom?

Masturbacija može pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva.

Ako dobijete grčeve kada dobijete menstruaciju, možda nećete uopšte hteti da se krećete, a još manje da uložite napor potreban da biste doživeli orgazam. Ali to bi zapravo moglo da pomogne u smanjenju tih grčeva, barem kratkoročno.

Višestruki orgazmi nisu mit

Možete eksperimentisati sa višestrukim orgazamom. Ova ogromna korist ženske masturbacije je prava nagrada za sav vaš trud. Evo dogovora: ako doživite jedan orgazam, verovatno možete ponovo da doživite još jedan – i to ubrzo.

Poboljšava funkciju mozga

Seksualna aktivnost – uključujući masturbaciju – povezana je sa boljom funkcijom mozga kako starite.

Možda se osećate kao da su vaš mozak i vagina dva potpuno odvojena entiteta, ali možda su povezaniji nego što mislite. Neka istraživanja pokazuju da je seksualna aktivnost, uključujući masturbaciju, povezana sa boljim kognitivnim sposobnostim kod odraslih.

Utiče i na imunitet

I možda deluje neverovatno, ali neki stručnjaci veruju da masturbacija može čak privremeno da ojača vaš imuni sistem.

Ovo nipošto ne znači da će masturbacija učiniti da vaš imunitet naglo poraste, prenosi Glamour. Ali možda postoji nešto u ideji da se dobro seksualno zdravlje može prevesti u dobro opšte zdravlje. Jedna mala studija podržava ovu ideju, kao i deo istraživanja iz 2003. godine u NeuroImmunoModulation.

***

Bonus video: Poznate Lepotice i Zveri

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram