Razlozi zbog kojih treba prekinuti svaki kontakt sa bivšim

bivši
Foto: Emma McIntyre / PictureLux / Profimedia

Ispostavilo se da zbog brojnih savremenih kanala komunikacije mnogi na ovaj ili onaj način ostaju u kontaktu sa svojim bivšima i nakon što se veza završi. Međutim, psiholozi kažu da to iz više razloga nije dobro.

Prema mišljenju psihologa, postoji šest ključnih razloga zašto je važno prekinuti kontakt sa bivšim partnerima, prenosi City Magazine.

Zato što nam treba vremena da tugujemo

Jake emocije su ključna komponenta procesa koji prati raskid veze. To je proces tokom koga, nakon intenzivnog emotivnog događaja, počinjemo da se suočavamo sa novim oblikom stvarnosti. Treba da se oslobodimo fiksacije koja je odavno deo naših života, pa je ovo vreme kada ključaju najekstremnije emocije – bes, tuga, očaj i žaljenje. Ove emocije su logične, smislene i očekivane, kao što se očekuje da one vremenom izblede, naše misli se pročiste i da onda možemo da napravimo prvi korak napred.

To je, međutim, moguće samo uz potpuni prekid kontakta sa osobom koja je u suštini izvor ovih ekstremnih emocija. Održavanje bilo kakvog kontakta omogućava jakim emocijama da nas drže prikovane u prošlosti i onesposobe nas da zaboravimo ono što treba da zaboravimo.

Zato što sumnju treba da zamenimo samopouzdanjem

Prekinuta veza ima izuzetno razarajući efekat na naše samopoštovanje. Možemo se plašiti da ćemo zauvek ostati sami, možemo pomisliti da nešto nije u redu sa nama ili se čak uplesti u nastavak loše rutine koja je bila deo prekinute veze, samo zato što je to naše tipično ponašanje po obrascu (takozvana zona komfora).

Ipak, uprkos svemu, moramo da ustanemo i počnemo ispočetka, i to tako što ćemo se odreći svega onog što nas je držalo u lošim odnosima i započeti nešto pozitivno, što takođe pomaže da ponovo izgradimo naše samopoštovanje. Najgora stvar koju možemo da uradimo jeste da održavamo naizgled nevinu vezu sa bivšim ili bivšom samo da bismo mogli da nastavimo da se žalimo na nju ili njega i tako opterećujemo svoje misli.

Zato što treba da se ponovo emocionalno povežemo sa sobom

U vezi partner je uvek u prvom planu naših misli na ovaj ili onaj način jer se ponašamo kao celina iz dva dela i većinu odluka i misli donosimo sa svesnom mentalnom povezanošću sa vezom u kojoj se nalazimo. Dakle, samo potpuna eliminacija bivše voljene osobe može podstaći proces pročišćavanja i misli i emocija.

Emocionalna čistoća, kako je nazivaju stručnjaci za odnose, neophodna je pre nego što počnemo da odlučujemo kako da nastavimo dalje u životu nakon dugotrajne veze. Međutim, kontakt sa bivšim može u velikoj meri da uspori ovaj proces i istovremeno nas spreči da ponovo razvijemo sopstvenu emocionalnu sliku o tome na šta očekujemo da će veza biti usredsređena i da budemo emocionalno zdravi pre nego što uđemo u novu vezu. Ako to ne uradimo, ako ne dozvolimo sebi da se fokusiramo samo na sebe bez prepreka, nikada nećemo otkriti šta nam je zaista potrebno za stabilan život udvoje.

Zato što bivše ne treba idealizovati

U bolu prekinute veze brzo možemo da previdimo greške sada već bivše voljene osobe i počnemo da je postavljamo na pijedestal nepogrešivosti i savršenstva. Na pijedestalu koji nikako ne zaslužuje. Slično tome, možemo prenaglasiti i važnost veze koja se završila. Zamagljeni snažnim emocijama, znamo da pridajemo preteranu važnost vezi koja za nas možda uopšte nije bila zdrava i razumna.

Naravno, to ne znači da veza u kojoj ste bili donedavno nije bila važna – ali istina je da nisu sve važne stvari zauvek neophodne. Razumevanje ovoga i suočavanje sa tim zahteva i zreo prekid kontakata kako bismo negde u budućnosti mogli da započnemo novu, zdravu vezu koja neće biti zaražena stalnim poređenjem sa onim što je nekada bila.

Zato što sa bivšim ponovo možete postati prijatelji

Čak i ako smo u iskušenju da jednog dana izgradimo pun prijateljski odnos sa bivšim partnerom/partnerkom, moramo potpuno prekinuti svu komunikaciju odmah nakon što se veza završi, bar na neko vreme. Međutim, period bez komunikacije i kontakata je težak ako imamo stvari koje nas neraskidivo povezuju. Možda imamo decu, možda radimo u istoj kompaniji, možda delimo grupu prijatelja kojih niko ne želi da se odrekne…

U takvim slučajevima preporučljivo je barem smanjiti komunikaciju na najmanju moguću meru i ponovo uspostaviti normalnu interakciju tek kada smo ponovo emocionalno pročišćeni i sa jasnim mislima o svojim željama i očekivanjima.

Zato što želimo da budemo bolji nego što smo bili

Kada napustimo vezu, imamo jedinstvenu priliku da prestanemo da budemo osoba kakva smo bili kada smo bili u vezi. Ovaj emocionalno nestabilan period je istovremeno i vreme kada možemo da pređemo na nove hobije, na nove strasti, na formiranje novog imidža, ​​što možda nismo sebi dozvolili tokom veze.

Mnogi preduzetnici, umetnici, stvaraoci, kao i muzičari, pisci i aktivisti otkrili su svoje strasti baš kada im je u životu bilo najteže. A kada izgubimo ljubav, teško je. Ali to je i prilika da lično rastemo, da optimizujemo svoje znanje o ljubavi, da istražujemo sve internalizovane orijentacije koje nas vode kroz romantične veze, kako bismo bili još bolji partner u sledećoj. Međutim, ne možemo sebi priuštiti takav rast ako nas zbog stalnog kontakta i dalje obuzimaju pomešana osećanja prema napuštenoj vezi koja nas je nekada saplela na putu ka srećnom životu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Istorijat ljubljenja