Kako da znaš da bol nakon raskida postaje ozbiljniji problem

Foto:Shutterstock

Raskidi su uvek teški. Čak i ako vam je drago što ste završili vezu, velike životne promene mogu biti pune emocionalnih previranja. Zato je važno da prepoznate na vreme da vaša bol postaje ozbiljniji problem.

Slomljeno srce je jedan oblik tugovanja, kaže savetnica za mentalno zdravlje Brenan C. Maloni za Bustle.

Tugujete zbog gubitka ne samo partnera, već i svojih snova o budućnosti koja je uključivala tu osobu, objašnjava ona.

Bilo koji simptom tugovanja koji je posebno iscrpljujući ili dugotrajan može biti razlog za traženje pomoći. Stručnjaci za mentalno zdravlje slažu se da postoje određeni pokazatelji da vaša bol nakon raskida postaje nešto ozbiljnije i opasnije.

Osećate se fizički loše

Normalno je da vaše telo reaguje na stres zbog raskida. Možda ćete osećati simptome poput mučnine, povraćanja, dijareje, glavobolje, niske energije, slabog apetita, nesanice, hipersomnije i povećanog apetita. Ali ako ti simptomi pogoršavaju, to bi mogao biti znak da vam je potrebna veća pomoć nego što vam mislite. Vaše fizičko i mentalno zdravlje su neraskidivo povezani.

Razmišljate samo o raskidu

Ima smisla da vam bivši prolazi kroz misli. Ali kada je to sve o čemu možete da razmišljate, Maloni kaže da je vreme za stručnu pomoć.

„Ako počnete da osećate kao da život ne vredi živeti bez druge osobe, to je znak da biste mogli da potražite profesionalnu podršku“, kaže ona za Bustle.

Psihoterapija
Psihoterapija Foto:Shutterstock

Izbegavate prijatelje

Iako su najvažniji ljudi u vašem životu, prijatelji nisu obučeni profesionalci i možda neće znati kako da vas najbolje podrže. Ali čak i ako vam ne pružaju ono što vam treba, izbegavanje prijatelja nije dobro, jer izolacija može pogoršati simptome slomljenog srca, kaže Maloni.

Ne možete da se koncentrišete na poslu

Jedno od najgorih osećanja nakon raskida je odlazak u kancelariju znajući da nećete moći da se koncentrišete na posao. Ali ako taj osećaj otupljenosti na poslu jednostavno ne nestaje, vreme je da to uzmete u obzir. Još jedan znak za uzbunu je izbegavanje odlaska na posao.

Ne brinete o sebi

Ako se izbegavate tuširanje, češljanje ili izlazak napolje, to je znak da vaše slomljeno srce postaje problem. Ako je bol toliko intenzivan da nam posle dve ili više nedelja ne ide da radimo ili u školu, ako smo izgubili interesovanje za život oko sebe, ako osećamo da bukvalno ne možemo dalje, tada je poseta profesionalcu presudna.

retrogradni merkur
Foto:shutterstock

Ne možete da nađete novu rutinu

Nekada ste mogli da se oslonite na svog partnera da sprema večeru svake večeri, a sada morate da večerate sami. Ili ste možda provodili svaki vikend na zajedničkom putovanju. Srećom, rutine su zamenljive. Ali ako imate problema sa savladavanjem tuge zbog starih rutina ili se borite da smislite novu, stručnjaci za mentalno zdravlje mogu vam u tome pomoći.

Promenio vam se apetit

Raskid može biti toliki izvor stresa, da ponekad dovodi promena u ishrani. To može značiti da ste potpuno izgubili apetit, da ste stalno gladni. Bez obzira kakva je promena, znak da je otišla predaleko je kada sa novim ponašanjem ne prestajete ni kada se zbog toga osećate loše.

Ne spavate

Imati problema sa spavanjem prvih nekoliko noći nakon raskida je potpuno legitimno, posebno ako ste delili krevet. Ali ako ne možete zaspati nakon dužeg vremenskog perioda, to može biti znak nečeg ozbiljnijeg. Isto važi i ako počnete da se bojite spavanja zbog nesanice koju doživljavate.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram