Psiholozi žele da prestanemo da verujemo u 2 zablude o braku

Foto: Shutterstock

Brak nije ono što je bio. Skoro polovina svih brakova završi se razvodom. Da bi izbegli taj ishod, mnogi parovi odlučuju da žive zajedno godinu dana ili više kako bi testirali svoju kompatibilnost - pa ipak završe razvedeni, piše Psychology today. Da pravila nema, pokazuju dve česte zablude.

Psiholozi sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu, Benjamin Karnej i Tomas Bradburi, u časopisu Journal of Marriage and Family, razbijaju dve uobičajene zablude o prirodi braka.

Prva zabluda: Bračno zadovoljstvo neizbežno opada tokom vremena

Jedan od najdoslednijih nalaza u studijama o odnosima bio je neizbežan pad zadovoljstva u braku tokom godina. Ova „činjenica“ je predstavljena čak i u uvodnim udžbenicima psihologije. Najbolje čemu se možemo nadati je da imamo rutinski zajednički život, ali mnogi parovi ni to neće uspeti.

Ovaj nalaz dolazi iz studija u kojima se zadovoljstvo odnosa parova meri više puta tokom nekoliko godina. Kada su naučnici svaki put računali prosek, tokom čitave studije imali su sve veći pad zadovoljstva u odnosima.

Međutim, preciznija analiza podataka dovodi u pitanje ovu pretpostavku. Ako uporedimo putanje parova koji započinju brak na relativno visokom nivou zadovoljstva sa onima čiji je početni nivo relativno nizak, vidimo drugačiju sliku. Oni koji počinju visoko imaju tendenciju da ostanu na tom nivou tokom godina, dok oni koji počnu nisko imaju tendenciju brzog pada, smanjujući prosek za sve.

Ali kako onda objasniti visoku stopu razvoda? Svakako, nesrećni parovi imaju povećan rizik od razvoda, ali Karnek i Bradburi su istakli da čak i srećni parovi mogu na kraju da se razvedu. Ovo sugeriše da iznenadni veliki događaj, poput neverstva, može uzdrmati temelje onoga što je bio zadovoljavajući brak.

Par, krevet, devojka, žena, muškarac
Foto: Shutterstock

Druga zabluda: Loša komunikacija izaziva nevolje u braku

Opšte je verovanje među naučnicima da su negativni stilovi komunikacije u korenu mnogih nesrećnih brakova. Dakle, čest zajednički cilj bračne terapije je naučiti parove efikasnijim stilovima komunikacije. U definisanju šta podrazumevamo pod negativnim komunikacionim obrascima, većina psihologa oslanja se na „četiri konja apokalipse“ poznatog naučnika Džona Gotmana: kritiku, prezir, odbranu i napad.

Prema Karneju i Bradburiju, međutim, nedavni nalazi osporili su ovu pretpostavku. Prvo, negativni stilovi komunikacije ne vode uvek ka bračnim problemima. Ponekad su bračni problemi na prvom mestu, a loša komunikacija rezultat je neuspešnih pokušaja rešavanja problema.

U drugim slučajevima, negativni komunikacijski obrasci mogu dugoročno koristiti parovima, iako su kratkoročno povezani sa visokim nivoom nezadovoljstva. Ovo se posebno odnosi na parove koji se suočavaju sa ozbiljnim problemima poput zloupotrebe supstanci. U takvim slučajevima, „četiri konjanika“ mogu biti jedini način da se težina problema saopšti partneru koji je „zastranio“.

Par, momak i devojka, muž i žena, zaljubljeni par, iq test
Foto: Shutterstock

Iako postoji mnogo dokaza da parovi mogu naučiti koristiti pozitivne stilove komunikacijem naknadne studije pokazuju da se većina vraća starim navikama u roku od nekoliko meseci ili godina nakon završetka terapije.

***

Bonus video: Kako do pozitivnih misli

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram