Poslednje zemlje na svetu u kojima je razvod zabranjen

Filipini; par
Foto: EPA/ROLEX DELA PENA

Kada bismo vam rekli da postoje još samo dve države u svetu u kojima nema razvoda braka, na koje biste posumnjali? Neko bi možda pomislio da je reč o ostrvcima Pacifika za koje je malo ko čuo, ali iznenadili biste se.

Reč je o dvema svima poznatim državama. Zabrana u jednoj ima logike jer je reč o Vatikanu, koji je dosta specifičan, pa ga mnogi i ne računaju. Ali šta se to događa – na Filipinima?

Pročitajte još:

Nakon Drugog svetskog rata na Filipinima je razvod jednostavno zabranjen. Porodica se smatra svetinjom i stubom društva koji treba očuvati – pa makar na ovaj način. Preovladava stav da bi legalizacija razvoda poremetila društveni poredak i oslabila instituciju braka, piše Pun kufer.

Danas je to veliki problem za one kojima je brak izvor problema, naročito za siromašne žene koje trpe nasilje. Ali mnogo je i onih koji žele da počnu nov život i dobiju slobodu izbora.

Ono čemu se brakom nezadovoljni Filipinci mogu nadati je eventualno poništenje braka, ali za tu proceduru potrebno je zadovoljiti brojne kriterijume, što  traje godinama i papreno košta. Postoji i opcija razdvojenog života, pri čemu dele svoju imovinu, ali svejedno ostaju u braku. Čak će se i oni koji se razvedu van države suočiti s komplikacijama pri povratku.

Jedina grupa društva kojoj je razvod omogućen jesu muslimani, koji prema svom verskom zakonu imaju pravo razvoda od bračnog partnera.

Ipka, prošla godina nije bila toliko loša za Filipince željne promene. Naime, vlasti su konačno pokrenule inicijativu za donošenje zakona koji bi omogućio razvod nesrećnim mladencima. To je pokrenulo burne rasprave u zemlji.

Brojni Filipinci podržavaju legalizaciju razvoda, dok su Katolička crkva, konzervativci i desne partije nezadovoljni tom idejom. S obzirom na njihov jak uticaj u društvu, tek ostaje da se vidi kako će se to klupko rasplesti i hoće li „dok nas smrt na rastavi“ konačno postati „dok nas sud ne rastavi“.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram