Razvod u Kini ne biste poželeli nikom

Ljubav i seks 15. feb 202112:14 > 12:16
kina; par
Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Kineski parovi žure sa podnošenjem zahteva za razvod pre nego što na snagu stupi novi zakon, koji će razdvajanje u najmnogoljudnijoj zemlji sveta pretvoriti u mnogo teži i duži proces.

Novi zakon, koji je usvojen u maju prošle godine, ali koji tek sada stupa na snagu, nalaže da parovi moraju da sačekaju 30 dana pre podnošenja zahteva za razvod. Ako bilo koja strana odluči da povuče odluku tokom tog perioda, oštećena strana mora ponovo da podnese zahtev za razvod i 30-dnevni period počinje iznova.

Čeng Ksiao, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Tsingua, rekao je da je zakon trebalo da zaustavi „impulsivne“ razvode.

„Možda su se posvađali oko kućnih poslova i razvode se u naletu besa. Posle toga će možda zažaliti. Moramo da sprečimo ovu vrstu impulsivnog razvoda“, rekao je profesor, a preneo je Gardijan.

Neki taj potez vide kao način da Kina, zemlja koja u središte svoje kulture postavlja „skladnu porodicu“, obeshrabri parove od razvoda. Kineske vlasti su se nadale da će karantin dovesti do bejbi buma, ali prema rečima stručnjaka, zapravo je došlo do pada nataliteta.

Pročitajte još:

Stope razvoda u Kini neprekidno rastu u poslednjih petnaestak godina. Godine 2003. razvelo se oko 1,3 miliona parova, ali se do 2018. taj broj popeo na 4.5 miliona, navodi Blumberg.

Zakon o periodu „čekanja“ pre razvoda pravi izuzetke u slučaju nasilja u porodici, ali advokati su rekli da će to u stvarnosti dodatno zakomplikovati proceduru za žrtve porodičnog nasilja.

„Muškarci mogu da odluče da li žele da se razvedu ili povuku svoj zahtev. Ako žena to želi, a muškarac ne, žena će morati da tuži muškarca, angažujući advokata, uz velike finansijske troškove. Mnoge žene – posebno domaćice – nisu u mogućnosti da to urade“, rekao je Žong Ven, advokat za razvode sa sedištem u provinciji Sečuan.

Kina, dodao je advokat, nema razvijenu mrežu skloništa za žrtve nasilja u porodici, što znači da čak i ako žena uspe da pobegne od supružnika, možda neće imati gde da ode.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram