Pitala sam Srpkinje šta znači „dobro se udati“, Milin odgovor mi još odzvanja u glavi

Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Odgovori će vas oduševiti.

Šta za tebe znači „dobro se udati“?

Pitanje za koje većina odvoji pokoji sekund i uzdah pre odgovora. A ako se usudimo da odgovorimo iskreno do koske možemo reći više o nama samima nego celu knjigu da napišemo. Daleko od toga da smatram da brak zauzima počasno mesto u našim životima, ali u odabiru partnera sa kojim planiramo da provedemo ostatak života leže naše najdublje težnje, najveći strahovi i onaj podsvesni deo naše ličnosti koji vrlo često ne umemo da objasnimo rečima.

Baš zbog toga sam odlučila da za ovo pitanje ne tražim odgovor kroz anketu, niti sam mogla samo ja iz ličnog iskustva da napišem šta mislim. Ovo pitanje zapravo ima mnogo veći  značaj i ima jaču pouku nego što pretpostavljamo.

Institucija braka i porodice je u poslednjih nekoliko godina i više nego narušena, istinske vrednosti su zaboravljene u svetu gde hladnokrvnost i definicije ukazuju da je uvek isplativije ići kroz život glavom nego srcem. To najčešće vodi u sunovrat. A nekolicina emotivaca koji i dalje veruju u pravu ljubav se poput davljenika drže za trunku svojih uverenja.

Ovo pričam iz svog i iskustva mojih najbližih i znam da razumete, ali pitala sam najuži krug žena šta za njih znači „dobro se udati“. Među onima s kojima sam pričale se nalaze najrazličitiji tipovi – udate, razvedene, u vanbračnim zajednicama, starije, mlađe, one koje su na pragu braka, ali i one sa dugogodišnjim iskustvom.

Kalina (29)

Iako termin „dobro se udati“ u narodu uglavnom znači udati se bogato, za mene dobra udaja predstavlja nešto sasvim drugo. Dobra udaja je udaja za dobrog muškarca, s kojim delim iste vrednosti i pogled na život. Dobra udaja znači da sam imala sreće i pronašla nekoga s kim mogu da provedem ostatak života i s kim ću deliti i dobro i loše.

Vera (37)

Sad u ovoj fazi života kad vratim film shvatam da sam uvek bila sa muškarcima koji su bili nesnađeni. Dobro se udati znači da imaš oslonac, prijatelja, ali i muškarca koji zna da hendluje život, a ne nekog koga ćeš ceo život vući i usmeravati. Iskreno rečeno meni je Marijana Mateus asocijacija na dobru udaju svaki put kad premotam šta sam morala da izguram kao razvedena žena u Srbiji. Ali eto, njen stil života prosto nije bio moj izbor. Da sam se dobro udala verovatno bih sad bila na nekom lepom moru celog leta, u vili s bazenom i pogledom koji puca, a ne u ofisu po osam sati dnevno pet dana u nedelji. Šalim se (malo)…Dobro se udati znači da imaš nekoga kome se raduješ kad dolaziš kući s posla.

Zorana (43)

Ja sam razvedena, srećno. Dakle, loše sam se udala. Dobro se udati valjda znači da ne moraš da se mučiš, da imaš sa kim da podeliš sve lepo i sve manje lepo što donosi roditeljstvo, da te niko ne cima i ne smara nekoliko puta u toku dana, da ti skuva čaj kad imaš temperaturu… Zapravo, možda su babe bile u pravu, možda je dobra udaja kada žena da sebe 20 odsto, a dobije 80 u svemu. Evo, nisam pametna…. a polako postajem baba.

Nikolina (30)

Kad ti muž kuva. To je neprocenjivo. Završiš umorna s poslom, nije ti dobro kad pomisliš da te čeka spremanje ručka pored milion drugih stvari, a on već sve završio i postavio sto. Ne mora da kuva naravno baš svaki dan, ali ako to radi par puta nedeljno, to je pravo blago.

Ksenija (25)

Za mene to znači da mi suprug bude prva osoba na koju mogu da se oslonim po pitanju svega, bez straha da me neće razumeti ili da neće naći pravi način da mi pomogne. A da pritom bude dobar za moju decu i da imamo iste ili bar slične stavove po pitanju gajenja dece i života.

Angelina (27)

Iz mog ličnog ugla, dobro se udati znači, biti emotivno ispunjen i živeti u miru. Naći nekog kog ćeš voleti više i drugačije od svih pre, sa kim ćeš zamišljati budućnost bez očekivanja da se on promeni na bilo koji način ili iskoreni svoje mane, maštati o stvaranju porodice. U principu znači osećaj ljubavi, mira i spokoja, radosti i uzbuđenja za sve što u budućnosti treba zajedno da stvorite.

Mina (27)

Dobro se udati znači udati se za dobrog i poštenog čoveka, koji te poštuje i voli. Ali u drugu ruku je i vredan i ambiciozan, i želi s tobom da stvara lepšu budućnost. Ne deli poslove na muške i ženske, već je voljan da zajedno s tobom učestvuje u svemu podjednako, što važi i za odgajanje dece. Prosto – muškarac koji je tu da nadomesti nedostatke i na kog možeš da računaš uvek.

Nataša (26)

Udati se za dobrog čoveka kojem ćeš roditi decu, a koji će te tretirati kao princezu.

Jelena (27)

Pronaći dobrog i vrednog čoveka koji će me voleti i poštovati i biti dobar otac.

Mimica (50)

Dobro se udati znači uzajamno poštovanje, zajednička interesovanja, jer bez toga nema harmonije. I jako je bitno da od početka veze ili braka negujete dobre odnose sa osobama koje su bitne vašem partneru, i obrnuto, tako ćete zagarantovati uzajamno poštovanje.

Mila (29)

To znači kada nađete onu jednu osobu s kojom pričate bez reči, koja razume svaki vaš pogled i pokret. Ona osoba koju ne morate da pozovete ili tražite, već vam se duše osećaju. Naravno, nijedan brak ili veza nije idilična, svi su puni uspona i padova, ali ako ste u tome sa osobom koja je vaš najbolji prijatelj, oslonac, rame za plakanje, ljubavnik i saputnik „nijedna planina nije previsoka“. Pored toga je bitno da je partner finansijski ostvaren, ne mislim na ogromna bogatstva, već poslovno i novčano osiguran kako biste se uz njega osećale zaštićeno.

Bonus video: Žena ženi nije vuk

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram