Orgazam može da se doživi preko bradavice – ovo je najlakši način

Foto: Andrii Lysenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Začinite seksualni život.

Doktorka Nen Vajz je psihoterapeutkinja, sertifikovana seksualna terapeutkinja i neuronaučnica. U članku koji je pisala za Glamour ona objašnjava kako da doživimo orgazam kroz stimulaciju bradavica. Njen tekst prenosimo u celosti:

„Ne može svako da doživi orgazam samo od stimulacije bradavica, ali svi imamo koristi od razumevanja kako to pojačava senzacije, pojačava orgazam i dovodi do većeg seksualnog zadovoljstva.

U leksikonu seksualnog zadovoljstva, bradavice se obično tretiraju kao zaboravljene bivše žene – zanemarene u razgovorima o erogenim zonama kao što su klitoris ili G-tačka. Istina je da su bradavice (ili kompleks dojka/bradavica/areola) prepune nervnih završetaka koji ih čine podobnim za zadovoljstvo.

Prvo naučno istraživanje sprovedeno 2006. godine ispitivalo je muškarce i žene o njihovom iskustvu stimulacije bradavica. Rezultati su pokazali da stimulacija bradavica povećava seksualno uzbuđenje kod 82% žena i 52% muškaraca.

Kada su vaše bradavice stimulisane, vibracije pronalaze put do ključne strukture mozga koja se zove hipotalamus, koji među svojim mnogim važnim funkcijama reguliše hormone u mozgu koji nas čine uzbuđenim, besnim ili srećnim. Stimulacija bradavica dovodi do toga da hipotalamus oslobađa oksitocin – moćni neurohormon koji može da pojača osećaj povezanosti i pomaže da se aktiviraju prijatne kontrakcije koje se doživljavaju tokom samog orgazma žene.

Za početak, savet koji dajem ženama je: Nemojte težiti ka orgazmu, već uživajte u senzacijama koje se usput dešavaju.

Foto: Lee Torrens / Panthermedia / Profimedia

Fokusirajte se na zadovoljstvo

Po mom mišljenju, najveći izazov za većinu ljudi je to što živimo u svojim glavama. Žene više razmišljaju o tome kako njihova tela izgledaju nego o tome kako se zapravo osećaju živeći u njima – proces objektivizacije koji počinje rano u životu može ometati naše seksualno iskustvo, pa čak i uticati na naše mentalno zdravlje.

Uključite se u igru zamišljanjem

Objavila sam studiju koja pokazuje da jednostavno zamišljanje genitalne stimulacije bez ikakvog stvarnog fizičkog dodira, mozak može prepoznati kao da je u pitanju prava stvar. Kada se prilagodite svom telu, iskoristite prednost svog moćnog uma i koristite ga da povežete senzacije koje doživljavate tokom stimulacije bradavica sa maštanjem ili zamišljanjem prijatnog genitalnog dodira.

Stimulišite različite delove tela

Da biste svoje telo pripremili za zadovoljstvo, dodirujte i genitalije i bradavice. Kada se oba regiona stimulišu zajedno, to će veze između njih postati jače.

Radite Kegelove vežbe dok stimulišete bradavice

Pored koristi za seksualno zdravlje jačanja karličnog dna kroz Kegelove vežbe, povlačenje na dno karlice i ritmično kontrahovanje mišića tokom stimulacija bradavica može poboljšati seksualno zadovoljstvo i povećati verovatnoću uživanja u orgazmu.

Koristite igračke

Nemojte se plašiti da eksperimentišete sa nekim seksualnim igračkama dizajniranim za stimulaciju bradavica. Mali vibrator na bradavici može biti zabavan. Za avanturiste, pokušajte sa štipaljkama za bradavice.

Dajte prednost zadovoljstvu

Konačno, i što je najvažnije, ne zaboravite da posvetite više vremena istraživanju i doživljaju sopstvenog zadovoljstva. Što se više igrate, veća je verovatnoća da ćete pronaći put do obilnih zadovoljstava. Zadovoljstvo nije luksuz, već neophodnost za opšte blagostanje.“

***

Bonus video: Borba protiv nasilja nad ženama: Somborske šnajderke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram