Objašnjenje profesora s Oksforda o biološkom satu i seksu otvara oči

Par u krevetu, par, krevet
Foto: Shutterstock

Konačno je mnogo toga jasnije.

Rasel Foster je profesor cirkadijalne neuronauke i šef odeljenja za oftalmologiju na Oksfordu. Naučnik je objasnio koliko se biološki sat razlikuje kod muškaraca i žena, kao i koliko se te razlike odražavaju na ljubavni i seksualni život.

Profesor Foster smatra da je razumevanje načina na koji naš biološki sat funkcioniše korisno za poboljšanje naše veze ili braka.

Noćni ili jutarnji tip?

„Činjenica je da na naše hronotipove — da li smo jutarnji ili večernji tip – može u velikoj meri uticati naš pol“, kaže profesor.

Znamo da se hronotipovi razlikuju kod muškaraca i žena zahvaljujući studijama na glodarima, a zatim i na ljudima.

Jedna studija, koju su sproveli kanadski naučnici 2016. godine, uporedila je cirkadijalne ritmove muškaraca i žena. Saznali su da žene imaju tendenciju da ustaju ranije, imaju najbolju koncentraciju ranije tokom dana, a uveče im se prispava ranije od muškaraca.

Druga studija je sugerisala da žene obično navode da su srećnije i opuštenije kad partnerom dele isti hronotip, tako da odlaze na spavanje i bude se zajedno. Međutim, takve veze su prilično retke.

Ali, nije tačno da je najbolja veza ona u kojoj su dva hronotipa ista. Ako možete da se prilagodite spavalačkim navikama vašeg partnera, imaćete dovoljno emocionalne fleksibilnosti da se nosite sa svim drugim poteškoćama koje život donosi u partnerstvu. Različiti hronotipovi su takođe od velike pomoći u prvim danima roditeljstva.

Par u krevetu, par, krevet
Foto: Shutterstock

Kako telo diktira zavođenje

Profesor Foster ukazuje da postoje dokazi da se seksualno ponašanje ljudi menja u vreme vrhunca plodnosti žena.

Znamo da heteroseksualne žene doživljavaju veću seksualnu želju i da ih više privlače jake muške karakteristike kao što su duboki glasovi tokom vrhunca plodnosti, u danima pre ovulacije.

Heteroseksualni muškarci, sa svoje strane, mogu čak i da „osete“ plodnost žene u danima koji prethode ovulaciji. Čini se da na njih utiču mirisi koje luče žene – kopulini.

Kopulini se povećavaju u koncentraciji tokom faze menstrualnog ciklusa do ovulacije, a koncentracija se smanjuje nakon oslobađanja jajne ćelije. Istraživanja pokazuju da muškarci izloženi kopulinima proizvode više testosterona, postaju manje diskriminirajući u pogledu izgleda žene i ponašaju se asertivnije.

Postoji cirkadijalni ritam oslobađanja testosterona iz testisa muškaraca, koji raste oko ponoći i dostiže vrhunac ujutru pre nego što se probude, pri čemu je nivo testosterona kod mladića oko 25 do 50 procenata viši u ovom trenutku nego u ostatku dan. Zato je jutro idealno vreme za seks ako želite bebu, jer postoji najveća šansa za oplodnju, prema naučnicima.

Foto:Shutterstock

Teške razgovore ostavite za ujutru

Više studija je pokazalo da su stope razvoda veće ako jedan partner ima noćne smene. Ključni savet parovima profesora Fostera je izbegavaju da pričaju o problemima kasno uveče kada su u krevetu.

„Razgovarajte o teškim temama posle doručka, a ne večere.Cenim da je veče možda jedino vreme da razgovarate sa svojim partnerom o hitnim stvarima – ali zaista je važno izbegavati sve stresne teme neposredno pre spavanja“, kaže on.

Hormoni stresa, kortizol i adrenalin, oslobađaju kao odgovor na besni razgovor. Viši nivoi ovih hormona pre spavanja će povećati budnost i to će delovati na odlaganje sna. Imajte na umu da umor izaziva razdražljivost, impulsivnost i nedostatak empatije.

***

Bonus video: Levoruki ljudi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram