Najbolji ljubavni film 2021: The Worst Person in the World

The Worst person in the World
Foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Joakim Trir je norveški režiser koji na povlađuje publici. Njegov film "The Worst Person in the World" je u trci za Oskara, a glumica Renate Reinsve je na Kanskom filmskom festivalu dobila status najbolje.

Ne očekujte laganu vožnju od ovog ljubavnog filma. Trir je ušao u jedan od najtežih kinematografskih žanrova – romantičnu dramu i uspeo da napravi remek delo.

Film je podeljen na 13 delova koji prate glavnu junakinju Džuli. Renate Reinsve je glumica koja je iznela taj zadatak, i vinula se poput rakete, zahvaljujući svom zrelom, ostetljivom, nežnom tumačenju Džuli.

Odakle neobičan naslov filma – Najgora osoba na svetu? Teško da može da se odnosi na samu Džuli, iako „šutne“ dva muškarca, a drugog i vara i laže, ali sve vreme mi je vidimo kao ranjivu devojku kojoj se ništa ne može zameriti. Džuli smo ja i vi…Džuli je potraga za samim sobom. Kao bilo koja osoba u 20-im, ona je prestravljena od bespovratno donetih odluka i izbora.

Film
Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Možda se naslov ipak odnosi na njenog divnog dečka, crtača stripova Aksela (kog igra fenomenalan Anders Danielsen Lie) koji u jednom trenutku upada u haos zbog sukoba sa novom generacijom feministkinja.

Džuli je urnebesno nesigurna šta želi od života. Studira medicinu, a onda odjednom oduševljeno prelazi na psihologiju, pa se baca na fotografiju. Počinje vezu sa zgodnim tipom kog ostavi na partiju i ode sa Akselom.

Ali kako njene 20. odmiču ona shvata da Aksel postaje sve popularniji, dok ona i dalje radi u knjižari za bedne pare. Stvari počinju da se menjaju kad ostavi Aksela na žurci i upozna momka koji se zove Eivind  (Herbert Nordrum) koji slično kao i ona radi u prodavnici. Da li se napokon pronašla?

Film
Foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Ovaj film je nežan i zabavan na konvencionalne načine, ali je istovremeno i jako realan. To je vrsta filma za koju su nam očekivanja nikakva, a onda te neprimetno uvuče, postaješ kao voajer koji vapi za sledećim kadrom i pritiskaš pauzu da ga razvučeš. Postavlja krucijalna pitanja i obrađuje teme važne za svakog čoveka – u koga se zaljubljuješ? Ko je „onaj pravi“? Kada ću se napokon smiriti?

Tu su i dve scene koje dugo ostaju u glavi – jedna kada ona konačno skupi hrabrost da kaže Akselu da ga napušta, i ceo svet ulazi u zamrznuti kadar dok ona trči ulicama Osla da pronađe Eivinda i poljubi ga. I druga – kad tokom sedeljke sa Ejvindom i njegovim prijateljima uzme „pečurke“ i počinje da halucinira i suočava se sa svojim ocem od kog je otuđena.

Svetu nedostaje više ovakvih filmova, nepretencioznih, realnih koji nas podsećaju na najbolje i najgore u životu i s kojima se identifikujemo na više nivoa, bez obzira na to koliko godina imamo. I ljubav je baš u svakom kadru, zavisi samo iz kog ugla gledate i želite li da je vidite.

***

Bonus video: Najinteligentniji ljudi sveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram