Muhamed je feminista koji savršeno razume žene

Foto: TikTok/turtleneckemo

Kada pomislimo na feminizam, najčešće ga vezujemo za žene i njihova zalaganja za svoja prava, ali postoje i muškarci koji se ponosno deklarišu kao feministi. Jedan od njih je pisac i Tiktoker Muhamed Farhan, koji na svom profilu deli edukativne kratke videe o ženama.

Muhameda na Tiktoku prati 250.000 ljudi, a on svoje videe koristi za priču o svakodnevnim problemima sa kojima se žene suočavaju, ali ukazuje i na problematične postupke muškaraca prema ženama.

Mnogi muškarci se ne bi usudili da priznaju da greše u određenom načinu ponašanja, ali ovaj dečko s tim nema problem. On analizira toksično muško ponašanje koje ugrožava žene i racionalno savetuje kako treba pravilno reagovati.

Ovaj simpatičan momak priča o toksičnoj muževnosti, empatiji, pravu na abortus, jednakosti polova i međusobnoj podršci, a sudeći prema komentarima žena koje ga prate – treba nam još ovakvih muškaraca.

„Ti si blago. Kad bi bilo još muškaraca kao što si ti, rešili bismo problem nejednakosti“, napisala je jedna korisnica.

Video u kome priča o pritisku na žene da uzimaju pilule za kontracepciju, dok se to ne očekuje od njihovih partnera pogledalo je preko 10 miliona ljudi.

@turtleneckemo Let’s reframe the discourse on birth control. Women unfairly bare the brunt of the issue. #feminist #feminism #feministiktok #misogyny #patriarchy ♬ original sound - Farhan

„Žene fizički mogu da budu trudne samo jednom godišnje, dok muškarci u tom periodu mogu da oplode mnogo veći broj žena. Zašto je onda svaljen sav pritisak na žene da piju pilule za kontracepciju, kada je očigledno problem u muškarcima?“, upitao se Muhamed.

Još jedno od interesantnih zapažanja ovog Tiktokera je da „neki muškarci uriniraju u javnosti, a smeta im kad vide ženu kako doji dete u javnom prostoru“.

@turtleneckemo some perspective to the nonsense. #feminism #feminist #equality #misogyny #woman #women #womensrights #desi #patriarchy #fyp ♬ pluto projector - favsoundds

On kaže i da su „muškarci koji zameraju ženama jer ne znaju da prime (neprimereni) kompliment, isti oni koji na vrlo nasilan način reaguju na odbijanje“. Veliku pažnju privukla je i njegova teorija zašto mizogini muškaci preferiraju nevine devojke.

@turtleneckemo They’re just wildly insecure #feminist #feminism #misogyny #patriarchy #smashthepatriarchy #equalrights #feministiktok #womensrights #women ♬ original sound - Farhan

„Takvi muškarci znaju da ako devojka ima dosta iskustva u seksu, prepoznaće njihovo neumeće u krevetu. Nisu one promiskuitetne, oni su samo nesigurni u sebe“, rekao je Muhamed.

Kakvo je vaše mišljenje o stavovima i razmišljanjima ovog nesvakidašnjeg muškog feministe?

Bonus video: Muške simpatije iz mladosti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram