Kakvog muža traži tvrdoglava feministkinja preko oglasa

mlada
Foto: David Kashakhi / Alamy / Alamy / Profimedia

Oglasi lične prirode nisu mesto gde biste očekivali da nađete feministkinje, pa je bračna ponuda objavljena u najprodavanijim indijskim novinama u trenutku postala viral.

Sebe je opisala kao obrazovanu devojku od 30+, s kratkom kosom i pirsingom, koja radi u socijalnom sektoru protiv kapitalizma. Muškarac kakvog traži treba za početak da bude zgodan, dobrostojeći, da ima od 25 do 28 godina i da je jedini sin, sa stabilnim zaposlenjem i najmanje 20 ari placa. Treba da zna da kuva i ne sme da prdi i podriguje.

Oglas je izazvao dosta pažnje, posebno budući da dolazi iz zemlje gde je i danas 90 odsto brakova ugovoreno. Čini se, mnoge žene iz celog sveta spremne su da ga „potpišu“, pa i komičarka Aditi Mital, koja ga je podelila na Tviteru, pitajući da li je neko to objavio u njeno ime.

Ipak, baš zato se dosta nagađalo o njegovoj autentičnosti. Ispostavilo se da je u pitanju fora koju su „tvrdoglavoj feministkinji“ Sakši priredili njen brat Srijan i najbolji drug Damianti za 30. rođendan.

„Napuniti 30 godina je prekretnica, posebno zbog svih razgovora u našem društvu oko braka. Kako napuniš 30 godina, tvoja porodica i društvo počinju da vrše pritisak na to da se venčaš i skrasiš“, rekao je Srijan za BBC. Ali nisu očekivali baš takve reakcije.

„Do sada sam primila više od 60 mejlova. Mnogi su shvatili da je to šala i mislili su da je to smešno“, otkrila je Sakshi. Pored „kandidata“ koji su sebe opisivali kao poslušne i žena koje su se prepoznale, oglas je pokrenuo i one koji su slali uvredljive poruke, nazivali Sakši sponzorušom i licemerkom, pljuvali feministkinje, a oglas doživeli kao toksičan i sramotan. Sakši kaže da je „izgleda povredio mnogo ega“.

Pročitajte još:

„Ne možete takve stvari reći naglas. Muškarci neprestano traže visoke, vitke i lepe neveste, hvale se bogatstvom, ali kad se pozicije obrnu, ne mogu to da podnesu. Kako je žena mogla da postavi takve kriterijume? Oglas je satirična izjava o ovoj naraciji i pretpostavljam da su ljudi koje je izazvala isti kao oni koji preko oglasa traže vitke, poštene i lepe neveste“, konstatovala je Sakši i postavila jedno pitanje: „Da li šaljete takve poruke svim seksističkim, kastističkim bračnim oglasima koji se svakodnevno pojavljuju u novinama? Ako ne, onda treba da obuzdate patrijarhat“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram