Kako je ljubav Štefi Graf transformisala Agasija

Ljubav i seks 09. jun 202023:00 > 10. jun 2020 00:19
Štefi Graf i Andre Agasi
Foto: Fotoreport Russel / AFP / Profimedia

Kažu da treba izbegavati spajanje posla i privatnog života, ali Andre Agasi i Štefi Graf su dokaz da u ljubavi ne važe nikakva pravila.

S obzirom na to da su prve velike profesionalne uspehe na teniskom terenu doživljavali u gotovo isto vreme, Štefi i Andre su se često sretali i poznavali godinama pre nego što su se zaljubili jedno u drugo, piše Dnevik.hr.
Ona je od 1992. do 1999. godine bila u vezi s nemačkim vozačem automobilskih trka Mihaelom Bartelsom, a Andre je tih godina proživeo i turbulentan brak s glumicom Bruk Šilds. Godinama nakon razvoda oboje su javno pričali da su od samog početka znali da je njihov brak bio pogrešna odluka. Zbog prenatrpanih rasporeda gotovo se nisu ni viđali, a uz sve to Agasi se u to vreme borio protiv zavisnosti od metamfetamina.

„Uz njega sam prvi put osetila slobodu. Oborio me s nogu. Ako bi mi nešto trebalo, on bi to odmah ostvario. Ako bih se požalila da kod kuće imam termite, on bi poslao avion po mene i za 24 sata kuća je bila očišćena. Imao je svoje demone, ali on je odana, draga i dobra osoba. On je zaista dobro ljudsko biće. Odmah sam znala da je brak bio greška. Retko smo se viđali u to vreme. Ja sam radila na svojoj seriji, on je igrao turnire. Kada bi izgubio, izolovao se od mene, a nakon toga odmah krenuo na drugi turnir. Udaljavali smo se jedno od drugog. Priznao mi je da je prvu polovinu naše veze bio zavistan od metamfetamina. Ja sam bila ta koja ga je bezuslovno podržavala i kad je priznao da je ćelav i da nosi perike, zašto ga onda i u toj situaciji ne bih podržala? Nisam imala pojma o tome. Dan danas se pitam: Bože, Bruk, nakon svega što si videla u životu, kako to nisi shvatila? Ali gledate te sportiste kako igraju po pet, šest, sedam sati na najvišem nivou i samo idu dalje i dalje, a njihov režim je toliko intenzivan. U tome sam nalazila opravdanje za njegovo ponašanje“, napisala je Bruk Šilds u svojoj autobiografiji.

Bruk Šilds i Andre Agasi
Bruk Šilds i Andre Agasi; Foto: STR / AFP / Profimedia

Zahtev za razvod braka od glumice Agasi je podneo 9. aprila 1999. godine, a 24. maja uputio se na Roland Garos. Tamo je opet sreo svoju staru koleginicu Štefi, ali ovaj put počeo je da je gleda drugim očima.

Izgleda da je njegovom ocu Emanuelu odmah bilo jasno da je baš Štefi prava žena za njega. Sinu je ubrzo rekao da bi trebalo da se oženi s njom, a Agasiju koji se već zaljubljivao u Štefi nije dugo trebalo da to i uradi.

Posle godinu dana veze, uzeli su se par se oženio u oktobru 2001. godine na intimnoj ceremoniji koja se održala u njihovoj kući u Los Anđelesu. Venčanju su prisustvovale još samo dva svedoka – njihove majke.

Govorom u čast Štefi koji je održao uoči njenog ulaska u u Tenisku kuću slavnih, rasplakao je i suprugu i sve prisutne na ceremoniji.

„Reči koje su dovoljno velike i istinite da bi opisale srce i dušu ove žene koju volim, tek treba izmisliti. Pitam se šta bih uopšte mogao da kažem kako bih odao počast načinu na koji si živela svoj život i promenila tuđe živote. Pre nekoliko godina, započeo sam tradiciju na maloj ploči za pisanje koja stoji u našoj kuhinji. Na kraju svakog dana uzeo bih kredu i pokušao izraziti šta mi značiš. Ponekad samo kratka rečenica, ponekad kratka priča, ali svaki put su to bile reči koje su se prelile iz mog zahvalnog srca. Čak ni nakon svih tih godina kad sam ti svako veče pisao, nikad mi nije nedostajalo reči u kojima se održavalo svetlo koje si unela u moj život. Kako ironično da mi fale reči sada, u ovih par kratkih trenutaka kada moram opisati sve što duboko cenim kod tebe.

Foto: MICHAL CIZEK / AFP / Profimedia

Možda ti to mogu reći na jednostavan način. Nedavno smo bili na putovanju i pogledao sam kroz prozor naše hotelske sobe. Mogao sam videti krov stare i lepe katedrale. Bio je predivan, sa savršeno isklesanim kamenom i mermerom. Nisam se mogao nadiviti tom umetničkom delu koje sam gledao i zapitao se koliko im je godina trebalo da to stvore i šta ih je navelo da budu toliko posvećeni tome što rade… Sve to pomoglo mi je da malo bolje shvatim tebe. Nikad ti nije trebao aplauz da budeš najbolja, samo si imala potrebu dati najbolje od sebe kako bi se osećala kompletno. Od glasnih teniskih terena do tihe dečje sobe, tvoja velika duša, nepokolebljiva snaga i integritet, ni u jednom trenutku nisu bili uzdrmani. Teniska arena samo ti je dala platformu i priliku da te svoje unutrašnje kvalitete još više oplemeniš. Uvek si bila osoba od dela, a ne od reči. I dalje mi oduzima dah kada gledam kako tiho odlažeš svoj reket da bi se posvetila ljubavi i majčinstvu s istim žarom i visokim standardima koje si si uvek postavljala.

Pročitajte još:

Svi znaju da nikad nisi bila zaslepljena svojim dostignućima. Kao što često kažem, svako ko razgovara s tobom, nakon 30 sekundi najverovatnije će zaboraviti sve velike stvari koje si uradila, ali osetiće da neko brine o njima, da su njihova osećanja važna. Nećeš pustiti njihovo srce dok ne shvate da ih potpuno razumeš. Knjige će za buduće naraštaje zabeležiti tvoju sposobnost da prihvatiš probleme i da se uzdigneš iznad njih, sposobnost da igraš s povredama i da uvek iznova pobeđuješ. U budućnosti će ljudi analizirati i raspravljati o tvojoj poziciji najbolje teniserke svog vremena. I kad te buduće generacije čuju za tvoju snagu i dominaciju, možda će pomisliti da poznaju tebe ili to ogromno srce koje kuca unutar tebe.

Foto: AKM-GSI / Backgrid USA / Profimedia

Ali mi koji smo blagosloveni time što iz prve ruke možemo videti tvoju tihu skromnost, gledati te kako predstavljaš svoj sport s nepogrešivim dostojanstvom, mi koje tvoj smeh podiže i tvoje darežljivo srce pazi – u nama je zauvek urezano nešto što statistike nikad neće moći da zabeleže. Duboko nas je dotakao tvoj život, učinila si nas boljim ljudima i zbog toga više nikad nećemo biti isti. Provela si mnogo godina takmičeći se, ali u očima svoje dece i tu u mom srcu, nemaš suparnika. Dame i gospodo, predstavljam vam najbolju osobu koju sam ikad upoznao, Štefi Graf“, zaključio je Agasi svoj emotivni govor.

Foto: Fotoreport Berry / AFP / Profimedia

Andre i Štefi su u braku već 19 godina i imaju dvoje dece. Njihov sin Džejden Gil rodio se 2001., a ćerka Jaz El 2003. godine. U javnosti se pojavljuju retko i isključivo na događanjima vezanim za sport koji ih je proslavio. Većinu vremena žive u Samerlinu, naselju u blizini Las Vegasa, a njihove komšije su Štefina majka i brat Majkl sa svojom porodicom. Miran porodični život daleko od svetla reflektora pomogao je Agasiju da napokon pobedi svoje demone i iz temelja promeni svoj život, a u tome mu je najviše pomogla upravo ljubav njegove voljene Štefi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram