Kako da prepoznaš da ti je muž u ‘menopauzi’

Ljubav i seks 30. avg 202122:16 > 31. avg 2021 14:57
Arnold Švarceneger
Arnold Švarceneger, Foto: BG004 / Bauer Griffin / Profimedia

Često se dešava da muž tokom ženine trudnoće saoseća sa njom, pa čak oseti i mučninu, ali da li je to slučaj i sa menopauzom?

Muška menopauza se ipak ne naziva tako, nego – andropauza.

Primećujete da vaš muž postaje manje izdržljiv, nema energije, smanjen mu je libido i manje je zainteresovan za porodično druženje? Češće se oseća tužno, sumorno i zabrinuto? Zaspi neposredno nakon večere? Oseća bolove u zglobovima i mišićima? Lako plane?

Ukoliko ste pozitivno odgovorili na većinu pitanja, vrlo je verovatno da vaš partner pokazuje prve znakove andropauze, piše Praktičan život.

Muškarci još uvek zanemaruju prve simptome, uglavnom zbog nedovoljne informisanosti o andropauzi i mogućnostima lečenja, a vrlo često i zbog stava o nedodirljivosti tipično muških karakteristika.

Muškarcima koji primete smetnje koje upućuju na početke andropauze preporučuje se da ne čekaju predugo s javljanjem izabranom lekaru. Ukoliko postoje razlozi i mogućnosti preporučuje se određena terapija. Na taj način pomažu svom fizičkom i psihičkom zdravlju, ali i svojim najbližima, jer negativne posledice andropauze pogođaju i njih.

Prva preporuka: posetiti izabranog lekara

Andropauza označava smanjene količine testosterona (muškog polnog hormona) u telu. Naime, količina testosterona nakon tridesete godine života se smanjuje (za oko 10% na svakih deset godina). Tako u 50-im godinama četvrtina muškaraca ima nivo testosterona koji može izazvati simptome andropauze. Kao posledica smanjenja nivoa testosterona mogu se pojaviti: osteoporoza, gubitak mišićne mase i smanjenje mišićne snage, redistribucija telesne mase u korist masnog tkiva, anemija, smanjenje libida i erektilna disfunkcija, smanjenje kognitivnih sposobnosti i poremećaji sna, sklonost naglim promenama raspoloženja i depresiji.

Simptomi koji muškarca najčešće motivišu da se obrati urologu su smanjenje libida i erektilna disfunkcija te poremećaje mokrenja.

Potrebna terapija testosteronom može značajno povećati telesne i mentalne sposobnosti muškarca sa simptomima i znatno uticati na kvalitet života u srednjem i starijem dobu.

Muž će se možda opirati, ali važno mu je objasniti da urolog ima jedinstvenu ulogu u proceni i dijagnostici simptoma te prepisivanju potrebne terapije, kao i praćenju stanja pacijenta.

***

Bonus video: Već viđeno

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram