Ispovest devojke koja je dobila HPV od svog prvog dečka

devojka senka mračno
HPV vakcine u Srbiji - besplatne, Foto: Nancy Greifenhagen / Alamy / Alamy / Profimedia

HPV (humani papiloma virus) je virus koji se najčešće prenosi seksualnim odnosom i predstavlja jednu od najčešće seksualno prenosivih infekcija koja može dovesti i do raka grlića materice. U Srbiji je od pre neki dan dostupna besplatna vakcinacija protiv HPV-a. Svoje iskustvo nam je ispričala devojka koja je taj virus dobila od svog prvog dečka.

Bila je to srednjoškolska ljubav i veza koja je trajala oko tri godine. Ona je tada sumnjala da je momak možda vara, kao i većina srednjoškolki. On joj je bio prvi momak i verovala mu je dovoljno da njihovi odnosi ne budu uvek zaštićeni.

Međutim šest meseci nakon raskida, ispostavilo se da su njene sumnje i potvrđene.

„Otkrila sam da imam HPV potpuno slučajno, tako što sam išla na redovnu kontrolu i uradila papa test. Posle manje od mesec dana zvali su me iz bolnice na kućnu adresu da bih hitno otišla tamo. Rezultati testa su pokazivali da nešto nije u redu, ali se nije znalo tačno šta. Doktorka je gledala i pod mikroskopom, ali nije uspela da ustanovi o čemu se radi”, rekla je naša sagovornica.

Njena doktorka je uzela isečak sa grlića materice i tada se znalo da je u pitanju HPV koji je od četiri stadijuma, bio već u drugom. Odmah joj je zakazana termokoagulacija, što je rutinska operacija koja traje oko 15 minuta, ali se radi pod totalnom anestezijom. Nakon buđenja iz anestezije, ostaje se par sati u bolnici i ide se kući taj dan.

„Valjda sam bila mlada i nisam bila skroz ni svesna kroz šta prolazim. Sećam se kada sam se probudila da nas je u sobi bilo šest žena, od kojih su sve imale HPV i baš sam se iznenadila da se to toliko često dešava. Čim bi jedna žena otišla kući, došla bi druga na njeno mesto – sa istim problemom.”

Kasnije se stanje na svakih šest meseci prati, a papa test se radi redovno na godinu dana. Iako se obavi operacija kojom se ukloni ‘ranica’, virus i dalje ostaje u telu. Doktorka joj je tada naglasila da ukoliko joj izuzetno opadne imunitet, virus može da se aktivira. Rekla joj je i da ukoliko se nekada u životu bude porađala prirodnim putem, postoji šansa da prenese virus na svoje dete.

„Svaki put kada osetim da ću se razboleti ili mi malo padne imunitet, brinem o tome i razmišljam o tome. Takođe, brinem i oko svake kontrole i eto, imam doživotni ‘suvenir’ od bivšeg.”

Stanje u Srbiji

Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po obolevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti, pokazuju podaci Evropske mreže registara za rak, koje je objavilo Udruženje onkologa i ginekologa Srbije. U našoj zemlji godišnje od raka grlića materice umre oko 600 žena.

Vakcina

Stručnjaci tvrde da je jedini efikasan i bezbedan način da se spreči širenje i, na duge staze, iskorenjivanje ovog virusa – vakcina protiv HPV-a kao i organizovani skrining na rano otkrivanje raka grlica materice kao mera sekundarne prevencije.

Srbija o svom trošku uvodi vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji dovodi do malignih karcinoma grlića materice kod žena i penisa kod muškaraca, i to za decu uzrasta od devet do 19 godina, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, a prenosi Nova.rs.

Škodrić je istakla da se uvođenjem te vakcine o trošku RFZO dobija značajna preventiva, odnosno sprečava se razvoj karcinoma materice i penisa kod dece koja budu primila vakcinu.

„Iako je mnogo češći karcinom materice izazvan HPV infekcijom, ipak se i kod muškaraca može razviti karcinom penisa često u starijoj životnoj dobi i često zbog HPV infekcije. O trošku države mogu da se vakcinišu deca uzrasta od devet do 19 godina, ali je najidealniji period od 12 do 14 godina“, objasnila je direktorka RFZO.

Kaže da su, ukoliko se u tom uzrastu primi vakcina, rezultati odlični, posebno pod uslovom da nije došlo do prvog seksualnog odnosa.

„Ukoliko deca prime nakon 14 godina, ili pre navršene dvanaeste godine, ili ako je bio prvi seksualni kontakt i ukoliko je došlo do HPV infekcije, takođe će vakcina delovati, mada znatno manje. Ipak, efikasnost je najveća u periodu od 12 do 14 godina i ukoliko nije došlo do seksualnog kontakta“, napominje Škodrić.

Vakcina protiv HPV-a nije obavezna, već preporučena.

Testirajte se

Ljudi najčešće ne znaju da uopšte imaju HPV, jer nemaju nikakve simptome i komplikacije. Ipak, postoji mnogo tipova HPV-a koji dovode do pojave kondiloma, odnosno genitalnih bradavica. Ostali mogu da izazovu pojavu kancerogenih ćelija.

Stručnjaci tvrde da redovnim pregledom kod ginekologa (za žene) i urologa (za muškarce) bi se otkrile se promene koje ukazuju na HPV infekciju, a kod žena i promene koje prethode karcinomu grlića materice (displazije). Takođe, u čestim slučajevima moglo bi se rutinskim medicinskim zahvatima sprečiti prenošenje infekcija ili dalji razvoj ovih promena u ćelije raka grlića materice kod žena.

Ni vakcina, niti zaštita u vidu kondoma – ne štite potpuno od prenošenja ovog virusa, ali svakako znatno umanjuju šanse.

***

Bonus video: Joga za bolove tokom ciklusa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram