Džinovski brodski crvi imaju najluđi seks među životinjama

Foto:printscreen/Video by Reuben Shipway/University of Portsmouth

Naučnici su tek 2017. uspeli da naprave snimke parenja brodskih crva, a kad čujete kako to funkcioniše, shvatićete zašto su bili tako fascinirani.

Brodski crv zapravo nije crv, već pripada grupi školjki, Ima dugo, glatko telo i čitav odrasli život provodi u drvetu, kojim se i hrani. Jedino čime se proteže izvan drveta su dva pipka koje koristi za disanje i izbacivanje otpada. A pomoću njih ima i „seks“ sa okolnim crvima.

Naime brodski crvi se razmnožavaju tako što dižu zrnca sperme jednim od svojih pipaka i „dodaju“ ih pipcima drugih brodskih crva koje mogu da dohvate. U „akciju“ se uključuju svi koji mogu da se dodirnu, a jedan crv može simultano jednim pipkom da daje, a drugim da prima spermu od susednog.

„To je zaista sofisticirano ponašanje za biće koje je u suštini školjka“, kaže dr Ruben Šipvej, istraživač i predavač na Univerzitetu u Portsmutu u Engleskoj.

Ovaj oblik direktne oplodnje naziva se pseudokopulacija, a prvi put ga je snimio 2017. upravo dr Šipvej, koji je GoPro kamerom zabeležio pseudokopuliranje gigantskih pernatih brodskih crva.

Primetio je kako su crvi svoje pipke preplitali u ogromne čvorove, a oni koji su imali nesreću da budu previše daleko da bi ukrstili pipke sa drugim brodskim crvom puštali su svoja jajašca i spermu u vodu.

Pročitajte još:

„Pridruživali su se kako su mogli“, objasnio je dr Šipvej.

Istraživači ne znaju kog su pola bili pseudokopulirajući brodski crvi, niti su pokušavali da otkriju. Iako sve larve brodskih crva počinju kao mužjaci, odrasli brodski crvi mogu ispoljavati istovremeni, uzastopni i ritmički uzastopni hermafroditizam, što znači da je gotovo nemoguće reći kog je pola.

„Oni mogu biti bilo šta u bilo kom trenutku“, kaže dr Šipvaj. Utoliko ovaj „seks“ deluje još luđe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram