Da li je ova namirnica magična za eksploziju u krevetu

Foto:Shutterstock

Šta se nalazi u plavoj piluli koja nije vijagra?

Odavno smo čuli da su čokolada i ostrige navodno afrodizijak, a nedavno se pojavilo istraživanje koje povezuje jednu vrstu pečuraka sa povećanjem libida.

Prošlog meseca, kompanija „Runi“ lansirala je serum „Play Primer“ koji u sebi sadrži koncentrat kordiceps gljive i šitaki pečuraka, zajedno sa CBD-om (esencijalna komponenta medicinske marihuane). Štaviše, na internetu se sada raspravlja o prednostima ovih pečuraka koje povećavaju seksualni nagon, dok „Harrods“ u Londonu prodaje prirodnu „plavu pililu“ namenjenu ženama, a koja je prepuna ekstrata kordiceps pečuraka. Cena pilule? Sitnica! Samo 1.100 funti.

Krenimo redom. Pečurke su dobro poznati izvor vitamina B, selena, cinka i bakra, a takođe su bogate vlaknima i proteinima.

Pored toga, ovde se ne govori o psihodeličnim pečurkama koje stvaraju halucinogeni efekat kada se konzumiraju, već o lekovitim.

„Ovaj poslednji termin se odnosi na grupu pečuraka za koje se zna da imaju moćna terapeutska svojstva“, kaže nutricionistkinja Klarisa Beri.

„Lekovite pečurke deluju kao adaptogeni, što znači da pomažu da se telo dovede u stanje harmonije i ravnoteže. One povećavaju otpornost na stres i svaka od njih ima niz drugih zdravstvenih prednosti, uključujući sposobnost regulisanja raspoloženja, poboljšanja sna, izoštravanja fokusa, povećanja nivoa energije i jačanja imuniteta“, rekla je Beri.

A koja pečurka podstiče seksualni nagon?

„Kordiceps. Ovu pečurku hiljadama godina koriste Tibetanci, Nepalci, Kinezi i mnoge druge kulture kao moćan prirodni afrodizijak“, objašnjava dr Naomi Njuman-Bejnart, nutricionistkinja koja je specijalizovana za zdravstvenu psihologiju.

Kordiceps, Foto: Credit line: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

Tibetanski farmeri su prvi put primetili efekte kordicepsa na libido kada su njihovi jaki, preteče goveda, koji su pasli pečurke u planinama Himalaja, počeli da pokazuju primetne znake povećane energije, vitalnosti i muževnosti.

„Postoji sve veći broj dokaza koji pokazuju da konzumiranje kordiceps pečuraka poboljšava seksualni nagon kod žena. Na primer, jedno istraživanje u Kini pokazalo je povećanje ženskog libida za 86 odsto. Druga istraživanja pokazuju slična i značajna poboljšanja seksualne želje i funkcije“, ističe Beri.

Međutim, određena istraživanja su i dalje u toku, tako da tačni mehanizmi koji otkrivaju kako ove pečurke pomažu libidu – još uvek nisu jasni.

„Smatra se da kordiceps poboljšava proizvodnju ćelijske energije, kao i da povećava libido. To uključuje poboljšanu izdržljivost, fizičke i mentalne performanse i jasnoću, podiže energiju, i širi kapacitet pluća, pa čak utiče i na stres“, objašnjava dr Njuman-Bejnart.

Međutim, pošto je istraživanje još u toku, farmaceutkinja Žulija Žuerini poziva na oprez.

„Trenutno nema dokaza da kordiceps može pomoći kod seksualne disfunkcije i plodnosti. Neka istraživanja na pacovima su pokazala da specifična aktivna jedinjenja u pečurki mogu uticati na proizvodnju testosterona i estradiola. Ipak, dosadašnja istraživanja su premala i nedosledna da bismo mogli da kažemo bilo šta o njihovoj sposobnosti da leči određena stanja. Mada, ovo ne znači da veza između pečuraka i pojačanog seksualnog nagona na kraju neće biti naučno utvrđena“, kaže Žueri.

Foto: Credit line: Richard Becker/FLPA / imageBROKER / Profimedia

Većina lekovitih pečuraka su sada dostupne u obliku praha koji se može mešati u tečnost, na primer u toplu vodu.

„Unošenje pečuraka interno je daleko najefikasniji način da izvučete najbolje iz njih“, objašnjava dr Njuman-Bejnart.

Inače, iako kordiceps, za razliku od raznih farmaceutskih alternativa nema poznatih neželjenih efekata, ako ste alergični na pečurke, ne treba da ih konzumirate.

Što se tiče seruma za uzbuđenje, natopljenog kordicepsom, tvrdi se da deluje tako što se apsorbuje preko vašeg genitalnog područja direktno u krvotok.

„Međutim, unos čistog ekstrakta kordicepsa ispod jezika, osiguraće da aktivna jedinjenja stignu do vašeg sistema i da odrade svoju magiju“, napominje Zain Pir, suosnivač London Nootropics.

Sve u svemu, pečurke su zdrave, a njihov unos, ukoliko niste alergični, vam ne može škoditi, prenosi Women’sHealth.

***

BONUS VIDEO: Verovanja kod našeg naroda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram