20 važnih stvari koje treba da znaš pre nego što se udaš

Mlada
Foto: Yelena Afonina / TASS / Profimedia

Kako da znate da je pravi trenutak da se udate/oženite? Da li da čekate do treće godišnjice veze? Ili da završite s vraćanjem studentskog kredita i strpite se dok ne dođete do svog stana? Zaboravite na sve to i fokusirajte se na neke druge ključne stvari.

Korisnica Tvitera Sag Jan je napravila listu pitanja koja moramo da postavimo sebi pre braka. Ona je iz grešaka iz svoje prošlosti naučila lekcije koje će joj biti vrlo korisne u budućnosti i nije ih sebično zadržala za sebe. Njen tred „Ne udaj se pre nego što“ je od 23. jula kad ga je napisala imao više od 220.000 lajkova. Prenosimo ga u celosti.

Razgovarajte o dugovima

U potpunosti i svojevoljno ste posvećeni jedno drugom. Bez „nisam siguran/na“, „šta ako“, „nije pravi trenutak“. Ili ste u tome ili niste.

Kad i koliko dece oboje želite (usvajanje? da li je neko od vas neplodan?)

Pročitajte još:

Razgovarajte o polno prenosivim bolestima. Pregledajte se. Potražite lekarsku pomoć ili informacije. Redovno se testirajte, čak i kad se uzmete.

Pričajte o planovima vezanim za karijeru i obrazovanje u narednih pet do deset godina. Da li možete da se preselite? Želite li da promenite mesto boravka?

Koliko ste religiozni? Da li delite slične stavove o životu? Ovo je jako važno.

Problemi sa kontrolisanjem besa – da li neko od vas dvoje ima problem s tim? Da li ste na terapiji jer ste se često istresali na druge? Potražite pomoć inače će vas to uništiti, kao i budućnost vaše dece.

Da li vam se poklapaju energije? Slušajte intuiciju.

Odeća – možda deluje kao mali problem, ali male stvari vremenom postaju velike. Neka se vaša očekivanja podudaraju.

Seksualna kompatibilnost – treba da budete na istom poligonu za igru. Obostrana želja, spremnost na isprobavanje novih stvari, ali i traume,…sve to je važno.

Finansije – kako planirate da delite troškove? Podela na muške i ženske poslove – postoji ili ne? Da li ćete roditelje kad ostare uzeti kod sebe?

Godine nisu previše važne. Sve zavisi od toga kakav je neko osoba i kakav im je pogled na svet. Ako ste mladi važno je da vam osoba sa kojom ste omogućava da „rastete“ pod svojim uslovima. To se zove poštovanje.

Odredite šta je okej, a šta nije kada se radi o drugim ljudima, potencijalnim udvaračima. Zagrljaji, rukovanje, poljubac u obraz…To zvuči primitivno, ali iznenadili biste se kada biste znali da mnogi nemaju granice. Bolje je da postavite pravila na vreme.

Štednja – koliko ušteđevine imate, koliko zarađujete, koliko vam treba za stan, račune, odmor…Ukoliko ne živite zajedno razgovarajte i planirajte da biste znali da li razmišljate isto ili bar slično.

Društvene mreže – koliko god delovalo glupo, ljudi raskidaju zbog mreža. Neki više vole privatnost, a drugi su potpuno ekstrovertni. Dogovorite se šta i kako da ne biste gušili jedno drugo.

Šta je prevara? Gde je granica? Razgovarajte i o tome.

Fizičko i verbalno nasilje su još jedna važna tema. Šta smatrate nasilničkim jezikom i ponašanjem? I tu postavite oštre granice.

Kako želite da umrete, da vas sahrane? Šta ako jedno od vas dvoje ostane paralizovano? Pričajte i o stvarima koje nisu prijatne.

Ljubav nije ono što će sačuvati vezu. Aktivna posvećenost ljubavi uprkos padovima je ono što će je održati. Izađite iz moda „živeli su srećno do kraja života“ i bićete u redu.

Ne zaboravite da sam zaboravila da pomenem nivo obrazovanja, porodični presek, nacionalnu pripadnost, položaj na poslu,…Ništa od toga nije važno na duge staze.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram