12 signala da ste u vezi sa derištem, a ne sa muškarcem

Foto: Universal / Everett / Profimedia

Prvo vam je bilo zabavno što je vaš partner opušten, spontan, što vas vodi u avanture i ništa ne shvata ozbiljno. Ali, posle određenog vremena, prečesto ga zateknete kako igra video igru umesto što radi nešto što je obećao, nikada nema novca i prati ga hiljadu životnih problema. Možda ste u vezi sa "večnim dečakom" - a ovi znaci će to pokazati.

Biti u vezi sa „večnim dečakom“ može biti iscrpljujuće.

Početkom osamdesetih godina prošlog veka, termin „sindrom Petra Pana“ korišćen je za opisivanje muškaraca koji odbijaju da odrastu.

Ovi muškarci su emocionalno nezreli, nepouzdani i često neuredni.

Ovo je 12 signala koji ukazuju da ste u vezi s takvom osobom, prema terapeutkinji dr Džen Man.

Njegov dom je uvek neuredan

„Večnog dečaka“ prepoznaćete po tome što ostavlja trag nereda i prljavštine za sobom. Dr Man objašnjava kako je njena prijateljica Megan je jednom izlazila sa muškarcem čiji je stan bio toliko neuredan da je prvi put kada ga je videla vrisnula na sav glas jer je mislila da je neko provalio.

Ponaša se kao student

Često ga vidite s buretom piva, iako više nije u godinama za fakultet. On voli zabavu. Ponaša se kao adolescent van kontrole oko svojih prijatelja i voli da se šali sa ljudima.

On uvek ima izgovor

Uvek postoji razlog zašto nije došao na vreme, zašto ne može da plati račune ili nije ispunio svoju obavezu — i to nikada nije njegova greška. Uvek je žrtva, nikada ne može da vidi da je on zajednički činilac u njegovim problemima.

ljubav
Foto: moodboard / Alamy / Alamy / Profimedia

Ima stalne finansijske probleme

Dr Man tu ne misli na kredite ili medicinske probleme — to je obično neko ko je hronično nezaposlen. Troši impulsivno, ne plaća svoje kreditne kartice na vreme i možda nije dovoljno organizovan da plati porez.

Provodi previše vremena u „toksičnom triju“

Toksičan trio, prema dr Džen Man, čine trava, video igrice i pornografija. „Večni dečak“ ih koristi kako bi ubijao vreme. Takođe ih koristi za izbegavanje intimnosti – emocionalno i seksualno.

On je nepouzdan

Treba vam prevoz do aerodroma? Nadate se da će vas držati za ruku u ordinaciji? Ne računajte na to. Ima velikih poteškoća da ispuni svoje obaveze. I, kada te izneveri, ne razume u čemu je stvar.

Foto:Shutterstock

Ne podnosi kritike

Previše je osetljiv i nema sposobnost samorefleksije. On na jednostavne predloge ili povratne informacije gleda kao na napad i postaje veoma dezanzivan kada se suoči sa svojim manama.

Ne podnosi dobro stres

Zdrave odrasle osobe razvijaju mehanizme za suočavanje sa stresom. „Večni dečak“ misli da je njegov stres gori od bilo koga drugog. To mu daje pravo da se iskaljuje na ljudima. U suprotnom, pronalazi aktivnosti kojima izbegava sve probleme.

On poludi kada pričate o važnim događajima

Razgovori o tome kuda ide veza, brak ili deca dočekuju se tišinom ili potpunim izbegavanjem. Vidi se strah u njegovim očima kada se ove teme pojave.

Ne zna da radi kućne poslove i obavi svoje obaveze

Nesposoban je za osnovne zadatke za odrasle — postavljanje stola ili zakazivanje kod doktora. Kada istaknete da ne zna kako da uradi nešto, on to ili potpuno izbegava ili pokušava da vas navede da to uradite umesto njega. Ovo vas može dovesti u poziciju da podržite njegovo loše ponašanje.

Foto: Shutterstock

Koristi neznanje da te natera da uradiš stvari umesto njega

To je situacija kada se muškarac pretvara kao da nešto ne zna da uradi, radi to zaista loše, ili postavlja milion pitanja o tome kako da uradi zadatak da bi naterao partnera da to uradi umesto njega. Ovo je posebno rasprostranjeno kod parova sa decom.

Vi često morate da „zanovetate“

Stalno ga morate pripremati na odgovarajuće ponašanje kada izlazite. Često ste razočarani jer ne možete da računate na njega. Vidite ga kako donosi loše odluke u karijeri ili finansijama i ne možete se zaustaviti da ga savetujete šta da radi. Umorni ste od podizanja njegovog donjeg veša sa poda i čišćenja njegovog prljavog suđa. Čujete reči koje vam izlaze iz usta i ljutite se na sebe. Niko ne voli prigovaranje, ali to postaje način života kada bez obzira koliko puta tražite od nekoga da uradi nešto što ne sledi.

„Ako izlazite sa takvim muškarcem i razmišljate o venčanju, razmislite ponovo. Brak neće učiniti da „večni dečak“ odraste. Naprotiv, imaju tendenciju da osećaju da imaju više prava da rade ono što žele i da se više ne razvijaju. Ako volite da pružate usluge spremačice i brige o deci odraslima, ovo je odlična opcija. Ako ne, bežite glavom bez obzira“, kaže dr Džen Man.

***

Bonus video: Kako do pozitivnih misli

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram