Saveti da lakše prebrodite svađe zbog novca s partnerom

Foto:shutterstock

U svakoj vezi ponekad dolazi do sukoba mišljenja, a jedna od najčešćih rasprava tiče se upravo novca. Svađe oko finansija mogu biti različite, a ponekad znaju biti i jako neprijatne pa rezultirati gubitkom mira u kući i poverenja među partnerima.

Ukoliko je već došlo do svađe i kasno je da je izbegnete, probajte je bar na što bezbolniji način da je rešite, piše Klix.

Evo i kako.

Nemojte preterivati

Probajte izbeći situacije u kojima ćete partneru govoriti ‘nikad nisi uradio ono’ ili ‘uvek radiš to’. Tim rečenicama možete podići svađu na još veći nivo. Pri svađama najčešće zaboravimo stvarni problem i fokusiramo se na emocije, a to nas tera da izgovaramo rečenice posle kojih sutra žalimo. Prvo razmislite.

Kompromis je neophodan

Sigurni smo da svako od nas ima valjane razloge zašto je sa partnerom. Ne dozvolite da svađe oko novca utiču na sve ono lepo što se sagradili. Ponekad ćete više davati, a ponekad više uzimati. Pokušajte naći kompromis.

Veza nije dosadna ako nema seksa baš svako veče Foto:Shutterstock

Budite svesni vaših razlika

Sasvim je normalna stvar da partner i vi niste isti. Upoznajte se s vašim razlikama i naučite ih ceniti. Nekad će se desiti da je njemu stalo do štednje, a vama nije, ili obrnuto. Zajedno probajte shvatiti šta je ispravno.

Počnite razgovarati o budžetu

Pokušajte bar jednom mesečno razgovarati o budžetu s kojim raspolažete. Recite partneru što sve trebate kupiti ili platiti. Zajedno sastavite proračun i držite se njega.

Zajedno protiv dugova

Ukoliko se svađate oko dugova, probajte ih rešiti zajedno. Izlazak iz istih značiće veliko olakšanje za vas ali i samu vezu. Zajedničko vraćanje duga znači kratkoročnu žrtvu za nešto dobro. Nije loša opcija imati ni zajednički bankovni račun, a ukoliko to ipak ne želite, onda budite u toku sa partnerovim finansijskim stanjem.

***

Bonus video: Maler dana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram