Pet dilema koje treba rešiti s partnerom pre odluke o deci

Foto:Shutterstock

Kada odlučite da napravite porodicu sa svojim partnerom, veoma je važno da se unapred dogovorite oko većine stvari relevantnih za odgajanje vašeg deteta. U suprotnom, doći ćete u situaciju da se u prvih nekoliko meseci bebinog života bavite pitanjima, za koja ste već morali da imate spremne odgovore, umesto da se u potpunosti posvetite vašem mališanu u ovom naročito haotičnom periodu njegovog odrastanja.

Kako biste izbegli ovaj scenario, pre nego što odlučite da imate decu, sa svojim partnerom porazgovarate o sledećih pet stvari, piše City magazine.

Podela posla

Samo jedna osoba od vas može da rađa i doji. Ipak, postoje mnogi poslovi koje možete oboje da obavljate, kao što su, na primer, hranjenje na flašicu, presvlačenje bebe i menjanje pelena, priprema obroka za porodicu, peglanje itd. Dogovorite se na vreme o podeli posla između vas i partnera, kako biste kasnije izbegli stresne i neproduktivne konflikte, koji će vam otežati inače već dovoljno težak posao odgajanja deteta.

Finansijske odluke

Ništa tako ne stvara razdor među partnerima nego svađanje oko novca. Iz tog razloga, poželjno je da sve finansijske odluke koje se tiču novorođenčeta donesete zajedno, uzimajući u obzir sve relevantne faktore u vezi sa tim. Takođe se preporučuje da većinu stvari za bebu kupite pre njegovog rođenja, po mogućstvu zajedno. Mi vam savetujemo da napravite budžet za dete i odvojite ga od drugih finansija za vašu ličnu upotrebu.

Foto: Shutterstock

Čuvanje deteta

Zbog prirode dojenja, pravilo je da majka u početku odsustvuje sa posla, a otac radi. Osim toga, treba unapred isplanirati i ko od rodbine će vam pomagati u čuvanju deteta nakon što ono poraste i da li će i od kada ono krenuti u vrtić. Običaj je da bake pomažu mami u prvim mesecima nakon porođaja, ali se očekuje i da se tate posvete odgajanju i čuvanju svog mališana kada nisu na poslu. Sve su to važne odluke za razvoj deteta o kojima se mora na vreme razmišljati.

Način disciplinovanja deteta

Male su šanse da vi i vaš partner imate sličnu narav. On je možda više opušten, dok vi lako padate u vatru, ili obrnuto. Zbog toga je potrebno da što pre usaglasite svoja razmišljanja po pitanju vaspitanja i disciplinovanja vašeg novog člana porodice, kako biste kasnije nastupili sa jedinstvenim stavom pred njim i bez trošenja dragocenog vremena na suvišne prepirke.

Foto:Shutterstock

Religija deteta

Ako ste vi i vaš partner različite vere, valjalo bi da se dogovorite u duhu koje religije ćete odgajati vaše dete. Isto morate da odlučite i ako je jedno od vas ateista. U slučaju da ste, na primer, oboje pravoslavci ili oboje nereligiozni, pitanje religije deteta će vam biti suvišno, bar dok ono ne može samo da donosi odluke o ovom pitanju.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram