Znate li šta je hladna joga i koje su joj prednosti?

hladna joga sneg
I hladna joga ima svoje zdravstvene pogodnosti, Foto: Conny Marshaus / ImageSource / Profimedia

O dobrobitima joge su napisano je mnogo toga – a sada vas upoznajemo s pojmom hladna joga i koje su joj prednosti…

Danas jogu praktikuje mnogo ljudi širom sveta, a čini se da njena popularnost raste iz dana u dan. Najpopularnija “varijanta” je takozvana vruća joga, a da li ste čuli za hladnu jogu?

Najjednostavnije rečeno, hladna joga je joga koja se praktikuje u okruženju sa temperaturama od 4 do 15 stepeni.

Šta je hladna joga i koje su joj prednosti?

Prema rezultatima jedne studije – joga vežbe na ovoj temperaturi izlažu organizam blagom stresu, a to stanje omogućava telu da sagori dosta masti i kalorija. Ipak, telo je manje fleksibilno nego što je to slučaj u toplijem okruženju, pa treba biti oprezan da ne bi došlo do povreda.

Istovremeno, postoje oni koji zagovaraju stav da niske temperature omogućavaju ljudskom telu da duže zadrži svoje vrhunske performanse. Nekoliko studija dokazuje da metabolizam tela radi teže u hladnijim uslovima, tako da sagori više nezdravih masti.

Hladno – toplo: sličnosti i razlike

Vruća i hladna joga imaju iste principe i pokrete. Vruća joga izvodi se u studiju koji je zagrijan do 32 stepena, a hladna joga u prostorima (obično na otvorenom) gde je temperatura do 15 stepeni maksimalno.

 

Vruća joga može da sagori više kalorija nego “hladna” – jer telo radi jače kako bi održalo normalnu temperaturu. Istovremeno, ljubitelji hladne joge veruju da hladnije okruženje može da omogućiti duže i korisnije vežbe joge.

Argumenti za i protiv obe “varijante” joge postoje – a na vama je da odlučite šta vam se više dopada i šta smatrate zdravijim, pogotovo ako imate zdravstvene tegobe na koje bi trebalo da obratite pažnju, piše Ljepota&Zdravlje.ba. Naravno, konsultujte se i sa učiteljem/učiteljicom joge koji će vam sigurno pomoći da donesete odluku…

***

Bonus video: Joga vežbe

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram