Znamo ko brže sagoreva masti – žene ili muškarci

Adrijana Lima
Foto: Rachid Ait/Thibault Monnier / Pacific coast news / Profimedia

Na osnovu novih istraživanja, žene bi u odnosu na muškarce mogle da imaju prednost kada je u pitanju sagorevanje masti.

Nekoliko studija objavljenih ovog meseca otkrilo je da žene imaju tendenciju sagorevanja više masti od muškaraca tokom vežbanja, a sportisti oba pola sa boljom kardio izdržljivošću sagorevaju više masti nego njihovi vršnjaci koji nisu u tako dobroj kondiciji, piše Insider, a prenosi N1.

Istraživanje, koje su stručnjaci sa Univerziteta Bat objavili u „International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism“, proučavalo je 73 zdrave odrasle osobe uzrasta od 19 do 63 godine koje su učestvovale u testu, a da pre njega nisu ništa jele.

Pročitajte još:

Istraživači su otkrili da su učesnici koji su sagoreli najviše masnoće zapravo bili oni sa najboljom kardio kondicijom.

Ali žene su takođe konstantno sagorevale više masti nego muškarci, pokazalo je istraživanje.

Ista grupa istraživača je uspela u drugoj studiji, objavljenoj u „Experimental Physiology“, da utvrdi kako su učesnici sagorevali masnoće. Otkrili su da specifični proteini u mišićnom tkivu pomažu efikasnijoj razgradnji masti za energiju tokom treninga.

Međutim, još uvek nije jasno zašto su žene mogle da sagore više masnoće od muškaraca.

Žene bi mogle da budu fizički otpornije od muškaraca

Ova otkrića podupiru prethodne dokaze da bi žene mogle da budu izdržljivije tokom dugih treninga, trčanja ili drugih telesnih aktivnosti od muškaraca.

„Žene su obično malo otpornije na umor, imaju bolji protok krvi u mišićima i brže se oporavljaju nakon napora nego muškarci“, smatra Greg Nakls, istraživač nauke o vežbanju i autor „Stronger By Science“, koji je proučavao razlike u vežbanju žena i muškaraca.

Ovo bolje sagorevanje masti moglo bi da objasni i zašto žene imaju bolju osetljivost na insulin, hormon koji reguliše šećer u krvi. Osetljivost na insulin je znak zdravog metabolizma, što ukazuje na to da su žene metabolički fleksibilnije od muškaraca.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram